Suunnittelun hankinnan periaatteet julkisissa hankkeissa

Maisema-arkkitehti Lotta Suominen piti myös tämän päivän luennon, tällä kertaa aiheena suunnittelun hankkiminen. Esimerkkiorganisaationa oli jälleen Helsingin kaupunki.

Suominen kertoi tarkasti eri esimerkkien kautta miten suunnittelun hankkiminen tapahtuu Helsingin kaupungilla, mutta päivän oleellisin anti itselleni oli erilaisten hankintamenettelyiden esittely yleisesti. Niistä itselläni ei käytännössä ole kokemusta, kuten ei ollut esimerkiksi puitesopimusten tai kilpailutuksen käytännöistä, vaikka termistö onkin tuttua. Suunnittelun hankkimista ohjaa hankintalaki, jonka tulkinnassa saattaa olla eriävyyksiä organisaatiosta riippuen.

Kilpailutus on kaikkiin suuntiin läpinäkyvä prosessi, jossa valitaan työlle taloudellisesti paras tekijä. Tilaajan on myös perusteltava valintansa ja siitä voi valittaa. Suominen korosti suunnittelun hankinnan olevan koko matka, se ei ole vain kilpailutus ja suunnittelu, vaan se pitää sisällään myös suunnittelutyön vastaanoton ja sen arvioinnin.

Luennosta jäi mietityttämään erityisesti tilaajan vastuu määritellä riittävän selkeästi se mitä tilataan. Lopputuloksen laadun voi todentaa vasta kun suunnitelman valmistuu käyttöön ja vaikutukset tulevat käytäntöön. Suunnitelmaa tilattaessa voidaan arvioida vain suunnittelijan edellytyksiä, eli kykyä tuottaa laatua. Tämän vuoksi uusien suunnittelutoimistojen saattaa olla vaikeaa päästä alalle ja kiinni sopimuksiin kun riittävät referenssit puuttuvat. Tätä on yritetty helpottaa Helsingin kaupungilla käyttämällä kilpailutuksessa mahdollisuutta osallistua siihen ideasuunnitelmalla, mutta tämä on närästänyt osaa alan ammattilaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *