Konseptin katselmus

Konseptin kiteyttäminen ja jatkokehitys

Konseptivaiheeseen mennessä konseptini ei ollut vieläkään hyvin kiteytynyt. Minulla on edelleen mielessä monta vaihtoehtoa, joita haluaisin viedä eteenpäin. Alussa ajattelin, että voisin luoda alueelle yhtenäisen yleissuunnitelman ja perehtyä tarkemmin muutamaan alueeseen, luoden niille tarkempaa suunnittelua.

Todellisuudessa tallainen lähestymistapa kurssin puitteissa ei ole mahdollista, sillä aikaa kuluisi liikaa. Se tuli esille myös konseptivaiheen esittelyssä. Sain palautetta alueen laajuudesta ja sen työmäärästä ja kuormittavuudesta. Ei olisi välttämättä mielekästä tehdä liian laajaa suunnitelmaa näin rajatussa ajassa. Sain myös palautetta rönsyilevästä konseptista. Kirkkain idea jäi uupumaan ja se tietenkin vaikeutti esityksen seurantaa. Tämän jo tiesin etukäteen. En oikein vieläkään tiedä mihin alueeseen keskittyisin. Vaihtoehdoista on vaikea valita parasta, kun kaikissa on hyviä puolia.

Kiitosta konseptivaiheen esityksestä sain hyvästä taustoituksesta ja perehtyneisyydestä alueeseen. Sain myös onnistuneesti perusteltua suunnittelualueen. Alkuun minua mietitytti se, että olenko valinnut suunnittelualueeksi liian luonnonvaltaaman alueen ja että se osoittautuisi muurahaispesäksi, jota ei parane tökkiä. Tekemäni luontoarvojen selvityskartan avulla sain kuitenkin nostettua esille tärkeitä alueen arvoja ja se auttoi myös rajaamaan suunnittelualuetta tarkemmin Perkkaan puoleiseen kosteikkoalueeseen.

Kommenttien pohjalta tuntuu nyt siltä, että ideoita riittää, vaikka kavereille jaettavaksi, mutta sopivaa punaista lankaa on vaikea löytää. Ensiviikon ohjaukseen teen muutaman rajauksen ja ideoinnin tarkemmista alueista ja sovellan konseptiani niihin. Ohjauksen perusteella valitsen sitten sen mitä lähden jatkokehittämää.

Arvioinnista ideoita

Tehtävänä oli arvioida kolmea konseptivaiheen esitystä. Konseptien arviointi johti siihen, että niihin täytyi myös perehtyä syvällisemmin. Tämän seurauksena eteen tuli paljon ideoita, joita voisi omassakin työssä hyödyntää. Arvioijan saappaisiin hypätessä oppii myös itsestään paljon uutta. Varsinkin kirjallisen arvion kirjoittaminen voi olla haastavaa, ettei arviosta tule liian tuomitsevan kuuloista tai hyökkäävää. Kuitenkin rakentavaa palautetta on hyvä antaa, jotta tekijällä on työkaluja konseptin hiomiseen ja eteenpäin viemiseen. Pelkän positiivisen palautteen saaminen helposti jämäyttää paikalleen, kun ei ole mitään epäkohtaa mihin tarttua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *