Keskellä suunnitteluprosessia

Suunnitelmaa kasaamaan

Viimeksi ongelmaksi koitui liian laaja suunnittelualue, Sen supistaminen oli ensisijainen tehtävä. Pilkoin konseptissa esittämäni suunnittelualueen pienemmiksi konsepteiksi. Menin ohjaukseen kahdella erityyppisellä konseptilla. Ensimmäisessä esitin toimintoja Talin jätemäen ympäristöön ottaen huomioon sen, että tulevaisuudessa se kapseloitaisiin ja maisema muuttuisi merkittävästi. Toisessa konseptissa esitin toimintoja monikonpuron kupeeseen ja puron kunnostamismahdollisuuksia.  Esitin konseptit ohjauksessa, jossa keskustelimme niiden hyvistä ja huonoista puolista.

Lopulta päädyin valitsemaan ohjauksessa käydyn keskustelun pohjalta monikonpuron ympäristöön keskittyvän konseptin. Monikonpuron veden tilan parantaminen haastaa minua sopivasti opettelemaan uutta hulevesien puhdistamisesta ja vesistöjen ennallistamisesta. Veden tilan parantaminen on keskeinen osa konseptiani, sillä liikuntaympäristöt, jotka olen alueelle valinnut ovat riippuvaisia vesistöstä. Mitä puhtaampaa vesi on, sitä mielekkäämpää harrastusympäristöä pystyn luomaan.

Lajeiksi valikoitui lopulta melonta, soutu, polkujuoksu, lintubongaus, kalastus ja muut luonnosta inspiroituneet harrastelajit. Kilpaurheiluun tähtäävää ympäristöä ei ollut tarkoitus luoda.

Ongelmakohdiksi jo tällä hetkellä voin aavistaa sen, kuinka saan yhdistettyä ajatuksen puroa puhdistavista altaista ja melonnasta. kyllähän se koskenlaskun mahdollistaisi, mutta tontilla oleva korkeusero ei taida olla riittävä luomaan tarvittavaa virtausta. Toiseksi haasteeksi nousee niin kutsuttujen rauhallisten lajien kuten kalastuksen ja lintubongauksen yhdistäminen vauhdikkaampiin lajeihin. Esimerkiksi kasvillisuuden keinoilla näitä voi erotella tai yhdistellä tarkoituksen mukaan.

Ohjauksessa minua kannustettiin aloittamaan jo alustava suunnittelu ja kartan päälle piirtäminen. Kehotettiin myös käymään tontilla uudemman kerran, sillä visio on selkeytynyt ja oikeat paikat asioille on helpompi hahmottaa luonnossa, kuin kartalla. Tällaista siis aion seuraavaksi puuhata. Tontille –> havainnot paperille –> alustavat luonnokset –> alustavat suunnitelmat –> ohjaukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *