Ensimmäiset suunnitelmat

Konseptivaiheen selkeytyminen ja vain toiseen osaan keskittyminen helpotti suunnittelualueen hahmottamista. Alustavat suunnitelmat syntyivät suhteellisen jouhevasti. Alustavaa muodonantoa olin jo ehtinyt ajatella pidemmän aikaa. Siihen vaikutti suuresti Juhani Pallasmaan teos, Eläinten arkkitehtuuria. Konseptin valinnassa olin myös pohtinut jo alustavasti millaista muotoa mahdollisesti voisin lähteä luonnostelemaan.

Kuvassa vasemmalla Monikonpuroon keskittyvä konseptikuva ja oikealla Talin jätemäen huippuun keskittyvä konseptikuva.

Alustavan suunnitelman muodonantoon tutkin Eläinten arkkitehtuuria kirjan avulla paljon eläinten pesiä ja niiden tekemiä rakenteita. Seittimäiset ratkaisut ovat eläinmaailmassa yleisiä, sillä niiden kestävyys on hyvä, kun ne tukeutuvat useampaan kiintopisteeseen. Halusin löytää jonkin muodon, joka olisi eläinlähtöinen ja jota esiintyisi alueella. Aluksi pohdin lepakoiden siipien muotokieltä, mutta nopeasti kävi ilmi, ettei se soveltuisi toistettavaksi kuten puhdistavissa altaissa toivoisin. Toinen kokeilu oli hämähäkin verkko. Verkon muotokielen avulla olisin johdatellut monikonpuron uomaa mutkikkaasti eteenpäin. Tämä osoittautui myös hankalaksi vaihtoehdoksi, sillä olisi vaatinut suuresti tilaa ja maastonmuokkausta, jotta hämähäkkiverkon ulkoasu olisi nähtävissä. Lopuksi päädyin tekemään hunajakennosta tutun kuusikulmion perusteella luonnoksia. Hunajaa tuottavat mehiläiset tulivat mieleen rantaniityn pörriäisistä ja sitä kautta päädyin valitsemaan kuusikulmion. Kuusikulmio osoittautui hyvin toimivaksi ja samaa muotoa pääsin hyödyntämään läpi koko alueen eri elementeissä.

Aire joen kunnostus on inspiraationa suunnitelman keskiosan uomaverkostoon. Aire joki sijaitsee Sveitsissä ja sen kunnostus operaatiossa maahan kaivettiin salmiakkikuvioinen verkosto, jonka tarkoituksena on ohjata jokea löytämään vapaasti oma luonnollinen uomaverkosto. Kyseisen joen kunnostusoperaatio oli ilmeisen menestyksellinen, joten päädyin ottamaan tästä inspiraatiota. Aire joen kunnostusoperaatioon voi tutustua lisää esimerkiksi täältä: https://landezine-award.com/renaturation-of-the-river-aire-geneva/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *