Mahdollisuus vs. pakollisuus? Heureka!

Verkko opetuskäytössä -kurssin Optima-työtilassa on käytössä chat, jossa kurssiluotsit Venla ja Minna päivystävät tunnin ajan pari kertaa viikossa tiistaina ja torstaina. Chattaily ei ole toistaiseksi saanut tulta alleen. Chat-ajat eivät ole pakollisia läsnäoloja kurssiohjelmassa eikä niitä ole suoraan kytketty tehtävien tekemiseen. Reaaliaikainen keskustelu- ja ohjausmahdollisuus on siis tarjottu, mutta kukaan ei ole sitä vielä hyödyntänyt.

Emme ole olleet tästä yllättyneitä, koska ilmiö on tuttu monista muistakin yhteyksistä. Se mikä ei ole pakollista tai olennaisena osana suorittamiseen kuuluvaa tehtävää, jää helposti hyödyntämättä ja tekemättä.

Linjakkaan opetuksen malli (constructive alignment)  pyrkii hyödyntämään juuri tätä havaintoa. Sitä syntyy, mitä arvioidaan. Osaamistavoitteita ja työskentelytapoja kurssilla voikin lähteä miettimään arviointikriteereistä käsin.

Jos olisimme pitäneet tärkeänä osaamistavoitteena kurssilla, että opiskelija osaa hyödyntää tarjottua online-ohjausta (Optima-chatissa) oman kehittymisensä hyväksi, olisimme voineet laittaa chat-osallistumisen osaksi jonkin osatehtävän kehittelyä, ja siitä raportoinnin osaksi kurssin portfoliota.

Yksi kurssin tehtävistä on, että pienryhmät raportoivat työskentelynsä etenemisestä. Ryhmät saavat valita raportointitavan. Onkohan tuo chat-mahdollisuus muistettu
yhtenä vaihtoehtona? Chatissa voi saada välitöntä palautetta ja chättäilyhetkestä voi tulla innostava keskustelu niin ryhmän kesken kuin ohjaajienkin kanssa.

Posted by Minna Vänskä

About Minna Vänskä

Verkkojen virittäjä ja verkkokalastaja Vipu-tiimistä
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Mahdollisuus vs. pakollisuus? Heureka!

  1. Venla says:

    tunnen piston sydämessäni chat-päivystysten unohtamisesta. Teen sitä huolestuttavan usein. 🙂 Kun ei heti merkitse sitä kalenteriin, se unohtuu kaikkien muiden töiden alle… kyllähän te tiedätte.

    Keskustelualue tosin toimiikin kätevämmin ohjauksen välineenä jo siitäkin syystä, että kysymykset ja vastaukset todellakin jäävät talteen keskusteluketjuksi.

  2. Henrik Wallén says:

    Kävin pari kertaa katsomassa chattia, mutta koska kukaan muu ei ollut paikalla, niin eipä tullut pahemmin keskusteltua. Muistaakseni ainakin toinen kerta oli virallinen “vastaanottoaika”.

    Muutenkin keskustelupalsta tuntuisi olevan käyttökelpoisempi foorumi kysyä ja kommentoida, joten en erityisesti kaipaa chattia.

  3. Sanna says:

    Ainakaan itselleni nuo ajat eivät sovi viikoittaisten samanaikaisten tapahtumien vuoksi. Toisaalta, olen tehnyt hommia aika itsekseni, enkä yleensäkään kaipaa paljon tukea. Yksi vahvistus siitä, että olen ymmärtänyt homman oikein riittää.
    Chat on ehkä hankala myös siinä mielessä, ettei siitä jää samanlaista helposti haettavaa muistiinpanoa itselle kuin esimerkiksi sähköpostikeskusteluista. Työympäristössä tällainen palvelu (käytämme lähinnä Skypeä) on aika hyödyllinen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *