Arkistot kuukauden mukaan: lokakuu 2023

7 / Kulttuurin monivaikutteinen kietoutuneisuus luontokäsitykseen – maisema-arkkitehtuuri luontokäsitysten ristipaineessa

Anne Whiston Spirn kirjoittaa artikkelissaan The Authority of Nature: Conflict and Confusion in Landscape Architecture (1997) maisema-arkkitehtuurin pitkäaikaisista, ratkaisemattomista jännitteistä ja ristiriidoista luontokäsityksen osalta, jotka syntyvät erimielisyyksistä tieteenalojen välillä. Maatalous, puutarhaviljely ja metsätalous lähestyvät luontoa erilaisesta näkökulmasta kuin vaikkapa arkkitehtuuri, kuvataide ja ekologia, joilla niilläkin on kaikilla oma lähestymistapansa – ja ne kaikki ovat silti osa maisema-arkkitehtuurin perustuksia. Monitieteisyys ja ristipaineet eri alojen keskellä ovatkin aiheuttaneet maisema-arkkitehtuurille vaikean aseman; Sylvia Crowe on kutsunut jo vuonna 1957 maisema-arkkitehtuurin tehtäväksi parantaa tieteen ja humanismin sekä tekniikan ja estetiikan välistä särkyä. Luonto ja sen kulttuuriset merkitykset ovat edelleen keskeisessä asemassa maisema-arkkitehtuurissa – ja yhä ratkaisematta maisema-arkkitehtonisesta näkökulmasta.

Taiichi Ito ja Mieko Kawarada kirjoittavat artikkelissaan Environmentalism in Japanese Gardens (2000), miten japanilaisessa kulttuurissa ihmisten suhde ympäristöön voidaan käsittää tärkeämmäksi kuin esimerkiksi ekologia. Luontosuhdetta toteutettiin lukemalla japanilaista runoutta ja siirtämällä kirjallinen sivistys puutarhan muotoon. Kun Jeffrey Hyson kirjoittaa amerikkalaisten eläintarhojen maisema-arkkitehtuurista artikkelissaan Jungles of Eden: The Design of American Zoos (2000), hän tuo esille, miten eläintarhoissa haluttiin opettaa kävijöille luonnosta, mutta se ei kiinnostanut heitä sillä he ottivat ”luontokokonaisuuden” vastaan mieluummin viihteenä.

Luontokäsitykset heijastavat Whiston Spirnin mukaan paikallista kulttuuria, joka heijastuu edelleen muun muassa uskontoon, politiikkaan, uskomuksiin ja tieteeseen. Jo sana ”luonto” ilmentää lukemattomia eri merkityksiä, ideologioita ja assosiaatioita eri kielissä ja kulttuureissa, ja toimii siten kulttuurin peilinä paljastaen ihmisyhteiskunnasta ja sen piirteistä jopa enemmän kuin muut ihmiskulttuurin prosessit ja piirteet. On selvää, että suoraan luonnonvaroista elämänsä ammentaneet ovat nähneet luonnon hyödynnettävänä mutta oikullisena resurssina kun taas kaupunkiympäristössä elämänsä eläneet näkevät luonnon herkemmin säilytettävänä ja suojeltavana kansallisaarteena tai jopa viihteenä. Kulttuurinen käsitys luonnosta voi olla hyvinkin erilainen jopa perhe- tai ystäväpiirissä tai eri puolella maata puhumattakaan eri kansalaisuuksien ja kielien luomasta kokemus- ja ymmärryspiiristä.

Whiston Spirnin mukaan maisema-arkkitehtuuri toteuttaa kuvitelmaansa luonnosta, mutta sen sisällä on myös erimielisyyksiä ”luonnollisen” toteuttamisesta, sillä eri alojen tuottamat lähteet ja niiden väliset ristiriitaisuudet luonnosta perustuvat esimerkiksi siihen, onko ihminen osa luontoa vai ei tai onko ihmisen vaikutus luontoon tuhoisaa vai hyödyllistä. Hämmentävästi eri aikakausina toteutetut puutarhat voivat myös näyttää samanlaisilta, vaikka ilmaisevatkin erilaisia arvoja ja ajatuksia. Whiston Spirn toteaakin, miten maisema-arkkitehdit perustelevat suunnitelmiaan helposti ”luonnolla” ollakseen ”oikeaa mieltä”, mutta silti tietävät vain harvoin, mitä todella tarkoittavat ”luonnolla” – käsitys ”luonnosta” kun voi olla jokaisella aivan erilainen aiheuttaen hämmennystä. Maisema-arkkitehditkaan itse eivät siis täysin tiedä, mistä he puhuvat, kun he puhuvat luonnosta ja suunnittelevat sitä.

Onko muuta alaa, joka olisi näin monimutkainen ja ristiriitainen omissa luontokäsityksissään omassa kulttuurissaan puhumattakaan laajemmasta kontekstista?  Luonnon ja ihmisen välisen käsityksen ”oikeus” ei tule koskaan valmiiksi eikä kulttuurista yhdenmukaisuutta luonnosta ja sen ymmärryksestä pystytä koskaan saavuttamaan. Sen sitoutuneisuus aikaan ja yksilöön aiheuttaa myös jatkuvan muutoksen; uuden tai oman näkökulman kuvitellaan helposti olevan parempi kuin entisen tai toisen henkilön. Maisema-arkkitehtuuri on ristiriitojen keskiössä luonnon kohtaamiseen tähtäävässä käytännön toteutuksessa pyrkiessään ratkaisemaan kulttuurisista lähtökohdista muotoutuneita käsityksiä kompromissimaisiksi, mutta toimiviksi ja esteettisiksi ratkaisuiksi luontoa ilmentävissä töissään.  Ehkä tärkeintä onkin tiedostaa luonnonkäsitteen erilaisten merkitysten läsnäolo ja oma ajan sen hetkinen kulttuurinen piiri, jotta voi nousta niiden yläpuolelle tarkastelemaan kokonaisuutta ennen suunnitteluratkaisuja globaalista mittakaavasta kohdemittakaavaan. Lopulta maisema-arkkitehti toteuttaa omaa luontokäsitystään töissään, kokeillen ja uutta luontoa tai ”luontoa” luoden.

6 / Korvaava tehtävä, kirja-arvostelu: maisema-arkkitehtuuri kultaisissa kehyksissä

Jyrki Sinkkilä, Aapo Pihkala ja Emilia Weckman: Maiseman tekijät. Näkökulmia maisema-arkkitehtuuriin. Aalto ARTS Books 2019. 280s.

Teoksessa Maiseman tekijät esitellään maisema-arkkitehtuuria nykyhetken kontekstissa ja luodataan kohti tulevaisuutta antaen puheenvuoro Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelmasta vuodesta 1989 alkaen valmistuneille maisema-arkkitehdeille. Tyylikkäästi taitettu ja kuvitettu, maisema-arkkitehtuurin kolmea vuosikymmentä juhliva kokonaisuus on jaettu kuuteen teemaan, jotka käsittelevät maisema-arkkitehtuuria ja maisemia sen sisällön, identiteetin, historiallisuuden, rakentamisen, kaupunkisuunnittelun ja tulevaisuuden lähtökohdista. Teemojen sisällä yksittäisissä artikkeleissa maisema-arkkitehdit esittäytyvät työpaikkojen, yritysten, elämänhistorian ja maisemallisten suuntausten kautta. Jää kuitenkin osittain epäselväksi, miksi juuri nämä tekijät ovat tuolloin yhteensä noin 250 valmistuneesta tulleet valituiksi esiteltäväksi teokseen; elleivät sitten rivien välistä luettavien tietynlaisten erityisten saavutustensa ja tulostensa vuoksi.

Näkökulmateoksen toimittaneet ovat kaikki Aalto-yliopistossa toimivia maisema-arkkitehtejä: Jyrki Sinkkilä Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin professori ja koulutusohjelman johtaja, Aapo Pihkala Aalto-yliopiston kampuksen kehittämisen projektipäällikkö ja Emilia Weckman Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin lehtori. Sen vuoksi teoksesta ilmeneekin jääviydestä johtuva puutteellisuus: esiteltävänä ei ole ketään maisema-arkkitehtuurin opetushenkilökunnasta, vaikka heillä on suuri merkitys maisema-arkkitehtuurin olemassaoloon ja asiantuntijoiden kehittymiseen Suomessa. Alussa oleva johdatteleva yhteinen esipuhe ja maisema-arkkitehtuurin professori Ranja Hautamäen lyhyet loppusanat maisema-arkkitehtuurin kontekstista muiden alojen kanssa eivät riitä sen esittelemiseksi, kun lisänä olisi voinut olla esimerkiksi vähintään yhteisesittelyartikkeli opetushenkilökunnasta ja heidän näkemyksistään suomalaisen maisema-arkkitehtuurin kentästä.

Maisema-arkkitehtuurin lähihistorian ja nykytilan säilöminen ja alan esiin nostaminen on kuitenkin aloitettava jostain: miksei sitten maiseman suunnittelijoista. Lähtökohta ei häpeä alaa esittelevänä teoksena vaikkapa julkisuuden henkilöiden elämänkerroille. Teos vahvistaa maisema-arkkitehtien ammatillista ylpeyttä ja osaamista sekä vakiinnuttaa tehtäväkenttää ja kasvavaa roolia yhteiskunnassa. Parhaimmillaan se voi toimia jopa pohjana ja lähtölaukauksena maisema-arkkitehtonisen kirjallisen kentän laajentumiseen ja siirtymiseen vakuuttavammalle tieteelliselle mutta ymmärrettävälle kentälle. Koska maisema-arkkitehtuuri toteutuu pitkälti suunnitteluna ja toteutuneina kohteina, tutkimus ja tieteellinen kirjoittaminen ei ole ollut sen keskiössä – kuten Ranja Hautamäki toteaakin loppusanoissa – mutta suunnittelullinen taito ja sen merkitys yhteiskunnan kehittämiseen on kuitenkin merkittävä, ja sen teos onnistuu tuomaan esille onnistuneiksi koettujen suunnittelukohteiden osalta.

Haastatteluihin perustuvissa, aikakausilehtimäisissä artikkeleissa kieli on sujuvaa ja etenee luontevasti tuoden kulloisenkin esiteltävän ammattilaisen oman näkökulman esille. Niiden myötä on nähtävillä maisema-arkkitehtuurin työtehtävien laaja-alaisuus ja moninaisuus, mutta ne myös esittelevät maisema-arkkitehdit parhaimmillaan – kuten takakansitekstikin lupaa – kriittisten näkökantojen loistaessa poissaolollaan. Kokonaisuudesta muodostuu esiteltyjen maisema-arkkitehtien oman erinomaisuuden näytös, ja julkaisuna romaanimainen maisema-arkkitehtuurin elämänkerta 30 vuoden ajalta vakavasti otettavan ammatillisen julkaisun sijaan. Kiiltokuvamainen, maisema-arkkitehtuuria ja sen tekijöitä jopa romantisoiva teos tuo esille suomalaisen maisema-arkkitehtuurin kaipuun arvostuksesta ja varteenotettavuudesta – ja sen vuoksi on oman olemassa olon vahvistaja nykyajassa, rakkaudesta lajiin.

***

Kirja-arvostelun synnyttämä mielipide suomalaisesta maisema-arkkitehtonisesta kirjallisuudesta:

Tarvitaan vähintään yksi maisema-arkkitehtuuria kattavasti esittelevä, vakavasti otettava, mielellään jopa vertaisarvioitu tieteellinen opas tai teos, jotta maisema-arkkitehtuuria voidaan pitää varteenotettavana tieteen, taiteen ja tekniikan ilmentymänä. Mallia maisema-arkkitehtuurissa voidaan ottaa esimerkiksi sen läheisistä tutkimuksellisista aloista kuten ekologiasta, ympäristöestetiikasta tai maisemantutkimuksesta, jossa alan useat tutkijat kirjoittavat artikkeleita kirjan pääteeman mukaisesti. Nykyinen suomalaisten maisema-arkkitehtuurin julkaisujen määrä on vähäinen – mikä on toki tiedostettua – ja jostain on aloitettava vyyhdin purkaminen kohti laajasti arvostettua ja iskukykyistä ammattialaa.

6 / AA Files – arkkitehtuuria eklektisinä esseinä

Britannian vanhin itsenäinen arkkitehtuurikoulu, Architectural Association School of Architecture, joka on yli vuosisadan ajan tunnustettu johtavaksi arkkitehtiopetuksen opinahjoksi maailmanlaajuisesti, on julkaissut AA Files lehtijulkaisua vuodesta 1981. Lontoossa sijaitseva yliopisto alkoi julkaista koulun sisäisiä julkaisuja kuten AA Notes, AA Journal, Arena ja Architectural Association Quaterly jo koulun perustamisvuodesta 1847 alkaen. Näiden pohjalta koulun silloinen puheenjohtaja Alvin Boyarsky päätti perustaa 1980-luvun alussa Architectural Associationin jäsenille, yksittäisille tilaajille sekä maailmanlaajuiseen kirjakauppaverkostoon jaettavan AA Files -julkaisun. Sen nimi – kuten kaikkien muidenkin AA School of Architecture yliopiston julkaisujen nimet – on johdettu jollain tavalla koulun nimestä. Nykyisin AA Filesin puheenjohtajana toimii Maria Sheherazade Giudici, ja häntä ennen tehtävää hoitivat Thomas Weaver (2007-2018), David Terrien (2004-2006), Mark Rappolt (2000-2003) ja Mary Wall (1981-1999).

AA Files pyrkii edistämään omaperäistä ja mukaansatempaavaa arkkitehtuurikirjoittamista pääaiheenaan arkkitehtuuri, arkkitehtuurihistoria ja taide. Teemat kumpuavat arkkitehtuurin, tekniikan, maiseman ja urbanismin kehityksestä sekä niihin liittyvästä filosofiasta, historiasta, taiteesta ja valokuvauksesta. Lehteen hyödynnetään myös AA School of Architecturen omaa akateemista tutkimusta, luentoja, näyttelyitä ja tapahtumia sekä rikkaaksi ja eklektiseksi kuvattua tieteellistä arkkitehtonista tutkimusta muualta maailmasta. AA Files ilmestyy nykyisin pääasiallisesti kahdesti vuodessa, aiemmin jopa kolmesti tai toisinaan vain kerran. Viimeisin ilmestynyt lehti on numero 78 vuodelta 2021, joka löytyy AA School of Architecturen sivuilta. Lehdet löytyvät numeroon 77 asti myös paperisina Aallon oppimiskeskuksen kellarikerroksesta sekä sähköisinä JSTOR-julkaisupalvelimen kautta.

Sisällöllään AA Files onnistuu esittämään arkkitehtuurin ja taiteen laaja-alaisuuden, monitieteisyyden sekä monimutkaisen kietoutuneisuuden yhteiskuntaan, mitä voidaankin odottaa tasokkaan yliopiston ammatilliselta arkkitehtuurijulkaisulta. Tekstit käsittelevät kuvailun ja tulkitsemisen avulla historiallisia ja teoreettisiakin näkökulmia arkkitehtuurista, jossa nostetaan tarkasteluun menneisyyden ja tulevaisuuden ilmiöitä ja tapahtumia esseistiikan keinoin. Teemat afrofuturismista kehoon ja maanpaosta oikeudenmukaisuuteen kertovat, ettei mikään teema ei jää julkaisulle vieraaksi, jos teemalla on tarjota arkkitehtoninen tarttumispinta. Toisinaan otsakkeiden perusteella on hankala yhdistää aihetta arkkitehtuuriin, mutta esseet onnistuvat kuitenkin avaamaan uusia, osin kaukaakin haettuja lähestymiskulmia. Myös maisemalliset näkökulmat ovat yllättävän hyvin esillä osana arkkitehtonista, edellä käyvää kokonaisuutta. Kokonaiskuva avaakin yksittäiseen julkaisuun valituista monista teemoista huolimatta luovasti arkkitehtuuria ja taidetta ja sen merkitystä osana yhteiskuntaa, mutta samalla myös AA School of Architecturen omaa sisäistä ilmapiiriä ja arvostuksia.

Kaikki esseet muutamassa uusimmassa numerossa ovat lyhyitä, yleensä alle viisisivuisia, mistä johtuen yhdessä lehdessä on kymmeniä esseitä eri aiheista. Vanhemmissa numeroissa esseet voivat olla muutamien kymmenien sivujenkin pituisia, jonka vuoksi artikkelimäärä jää lehdessä pariin kymmeneen. Lyhyisiin esseisiin on helppo tarttua, vaikka AA Files -julkaisun pituus onkin vuosikymmenen aikana pidentynyt noin 130 sivusta yli 200 sivuun. Silti on huomioon otettavaa, että lyhyet esseet eivät pysty avaamaan yhtä syvällisesti aihetta kuin pidemmät esseet, joten onko määrä menossa syvällisen laadun edelle? On myös syytä pohtia, miten AA Filesin on käymässä: lehti on aiemmin ilmestynyt vähintään vuosittain, mutta nyt viimeisimmästä numerosta on jo aikaa yli kaksi vuotta. Numerossa 77 päätoimittaja toivoo esipuheessaan keskustelun akateemisesta monimuotoisuudesta jatkuvan myös seuraavissa numeroissa – joita ei ole koskaan tullut.

***

Lähteet:

Architectural Association School of Architecture. (2020) AA Publications. AA Files. Luettu 10.10.2023. Saatavilla: https://www.aaschool.ac.uk/publications#quicklink-aafiles

Expolre JSTOR. (2000-2023) AA Files. Luettu 10.10.2023. Saatavilla: https://www.jstor.org/journal/aafiles

Explore JSTOR. (2000-2023) Architectural Association School of Architecture. Luettu 12.10.2023. Saatavilla: https://www.jstor.org/publisher/aasa?refreqid=fastly-default%3A1f888746ccd96f103b8c4a5e49be1860

5 / Puheenvuoro maisema-arkkitehtuurista: merkityksetöntä maisemaa vai paikan taidetta?

Kolumni taiteen, arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin rajapinnoilla liikkuvalle asiantuntijajoukolle.

Maisema-arkkitehtuurin merkittävä tutkija, arkkitehti Marc Treib totesi Landscape Architecture Foundation -tapahtumassa pitämässään puheessaan vuonna 2016, miten maisema-arkkitehtuurin yhteisenä nimittäjänä on ollut maailmanlaajuisesti viime vuosikymmenet taloudenhoito ja kestävät käytännöt. Alan ulkoiset paineet asettavat maisema-arkkitehtuurin muottiinsa, mutta myös maisema-arkkitehtuurin sisällä on käsitelty ristiriitoja: planeetasta ja sen resursseista ja luonnollisista järjestelmistä huoltava kantava ekologinen asiantuntijuus on jättänyt varjoonsa elämänlaatua, mukavuutta ja nautintoa parantavan esteettisen puolen. Maisema-arkkitehtuurista on siten tullut väline toteuttaa välttämättömiä, taloudellisesti tehokkaita ja ekologiset tavoitteet saavuttavia maisemallisia toimenpiteitä samalla kun sen esteettiset ja taiteelliset arvot ovat joutuneet paitsioon. Mikä on maisema-arkkitehtuurin todellisuus taiteen muotona?

Kirjailija, filosofi Jane Gillette ei pidä Can Garden Mean? (2005) artikkelissaan maisema-arkkitehtuuria taiteena vaan luontona, joka on ilman mitään merkityksiä tuottaen pelkkää mielihyvää. Hän näkee puutarhan symbolien olevan liian monimerkityksellisiä ja riippuvaisia tulkitsijan omista assosiaatioista, joista ei voida muodostaa yhtä oikeaa totuutta. Sen vuoksi etenkin puutarha olisikin hänen mukaansa ainoastaan esteettinen ja käytettävä kohde ilman symbolisia merkityksiä. Maisemaa ei voi ymmärtää ilman sanoittamista, eivätkä ihmiset ymmärrä mitä heidän näkemällään puutarhalla halutaan kerrottavan eivätkä he tule sitä edes koskaan ajatelleeksi. Mutta eroaako maisema-arkkitehtuuri kuitenkaan esimerkiksi musiikista taiteen muotona?

Musiikki ilmentää muun muassa luonto- ja maisemakuvausta, joka jää yhtä lailla assosiaatioiden varaan ja jonka tulkinnasta ei voida muodostaa yhtä oikeaa totuutta. Samalla se ilmentää kulttuurista kontekstia, jota on myöhemmin hankala tunnistaa, jos sitä ei tiedä. Esimerkiksi Antonio Vivaldi sävelsi 1700-luvulla Vuodenajat-viulukonserttosarjan, jossa valjasti soittimet kuvaamaan ennenkuulumattomalla tavalla luontoa eri vuodenaikoina. Säveltäjän tapa käyttää soittimia luonnon kuvaamiseen oli aikoinaan sensaatiomainen, jota nyky-yhteiskunta taas pitää itsestäänselvyytenä. ESteettiseksi koettu sävellys jää kuitenkin oman mielikuvituksemme varaan konserttoja kuunnellessa siitä huolimatta, että säveltäjä on tavoitellut tietynlaista luonto- ja maisemakuvausta; esimerkiksi Keväässä Vivaldi tavoitteli luonnon heräämistä, linnun laulua, purojen solinaa ja ukkosenilmaa. Kyseiseen kolmiosaiseen konserttosarjaan kirjoitetussa sonetissa esitetään myös maisemapuutarha-aikakauteen kuuluvaa paimenromantiikkaa: ”Sitten mukavalla kukkaniityllä / somasti havistessa kasvien ja lehtien / nukkuu paimen uskollinen koira vierellään.”

Miksi siis maisema ja luontotunnelma musiikin symboloimana olisi taidetta mutta säveltäjään vaikutuksen tehnyt maalauksellinen, ajalle ominainen rakennettu maisemapuutarha rytmeineen ei? Maisema-arkkitehtuuria voi katsoa ymmärtämättä syvällisemmin sen luonnetta, mutta niin voi kuunnella myös Vivaldin Vuodenaikoja. Yhtä lailla maisemasta ja maisema-arkkitehtuurista voi löytää erilaisia henkeäsalpaavia kuvainnollisia tasoja kuten musiikista ja Vivaldin konsertoista joko tulkittuna tai valmiiksi sanoitettuna. On luonnollista, että vaikutuksen tehnyt merkityksellinen maisema myös toimii inspiraation ja tulkinnan lähteenä muulle taiteelle, sillä myös maiseman luominen inspiroituu samalla tavoin muusta taiteesta.

Maisema-arkkitehtuurin toteuttamisessa taiteen muotona on kuitenkin poikkeuksellisia haasteita mutta myös vahvoja omaleimaisia piirteitä. Treib kuvailee teoksen Meaning in Landscape Architecture and Gardens esipuheessaan, miten taide on yleensä paljon vapaampaa kuin maisema-arkkitehtuuri, sillä sen ei tarvitse kantaa samalla tavalla vastuuta. Se ei poista maisema-arkkitehtuurin taiteellisuuden piirteitä mutta vaikeuttaa taiteen vapaata toteuttamista; suunnittelussa ja toteutuksessa on otettava huomioon myös esimerkiksi paikan historia, olemassa oleva luonto, tila ja koko, toimivuus ja käyttökelpoisuus, kun muu taide taas voi aloittaa useimmiten täysin puhtaalta pohjalta ilman minkäänlaisia sidonnaisuuksia tai rajoitteita. Maisema-arkkitehtuurin luomat ympäristöt ovat myös elävä, muuttuva ja kerroksellinen jokapäiväinen elinympäristö kaikille lajeille, mitä mikään muu taidemuoto arkkitehtuurin lisäksi ei ole. Toisaalta se on vahvuus esimerkiksi tunnelmien luomisen osalta eri sään ja vuodenaikojen mukaan, toisaalta heikkoutena on sen hoitamattomuus tai käytön muuttuminen suunnitellusta – jotka voivat toki olla myös osa suunniteltua taiteellista maisemaprosessia. Maisema ei ole koskaan vakio, eikä kahta samanlaista paikkaa ole – ja sen vuoksi maisema-arkkitehtuuri onkin myös vetovoimaista, siirtymätöntä paikan taidetta. Treib toteaa omassa artikkelissaan (a.m. teos) merkityksen syntyvän maisema-arkkitehtuurissa käytön kautta ja olevan havainnoitsijan omissa käsissä, jolle suunnittelija luo pohjan. Haastavista ja omaleimaisista piirteistä johtuen maisema-arkkitehtuuri on ilmaisuvoimaista, tulkinnoille avointa ja merkityksellistä elinympäristöä.

Tiukkojen taloudellisten piirteiden, ulkoisten rajoitteiden ja ajallisten raamien sisällä on kuitenkin vaativampaa luoda merkityksellistä maisemaa, varsinkin, jos suunnittelijan luovalle ajattelulle ei jää tilaa. Taloudelliset, ekologiset, resilienssit, esteettiset ja toiminnalliset arvot on kuitenkin mahdollista yhdistää luoden maisemaa, joka näyttäytyy taiteen muotona, monitasoisesti tulkittavana toteutuksena kuin yhtä lailla yksinkertaisesti nautittavana ympäristönä. Kaikissa taiteen lajeissa luodaan eri syistä taiteellisesti heikompaa ja tasokkaampaa konkretiaa eikä maisema-arkkitehtuuri eroa tästä muista taiteen lajeista. Laadukas maisema-arkkitehtuuri ei kuitenkaan häviä taiteen muotona lainkaan muille tasokkaille taiteen lajeille, kun maisema-arkkitehdit pääsevät käyttämään todellista osaamistaan kohtuullisissa rajoitteissa.

***

Lähde:

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia. (10.3.2019, päivitetty 9.5.2020) Antonio Vivaldi. Sävellyksen ja musiikinteorian aineryhmä. Luettu 9.10.2023. Saatavilla: https://muhi.uniarts.fi/antonio-vivaldi/