Tanssin taikaa Kaapelipuistossa

”Lähtökohtana oli luoda monipuolisesti erilaisia käyttäjiä palvelevaa jalankulkijaystävällistä kaupunkitilaa, joka kunnioittaa Kaapelin teollista miljöötä.” – Nomaji

Jonna Kankaanpää
1.9.2023

Lähestyessä puistoa vilkkaasta Ruoholahden keskiöstä, voi melkein nähdä varjojenkin tanssin pehmeissä ja kovissa pinnoissa, mikä kutsuu luokseen.

Helsingin uuden tanssintaiteelle omistetun rakennuksen, Tanssin talon, ympäristöön on juuri 2023 valmistunut maisema-arkkitehtitoimisto Nomajin suunnittelema Kaapelipuisto. Kaapelipuiston paikalla on ennen sijainnut Ruoholahden koripallokenttä ja kivetty aukio järjestelmällisine puuistutuksineen.

Kaapelipuistosta on suunniteltu alueen asukkaiden, Tanssin talon ja Kaapelin käyttäjien hengähdyspaikka, joka antaa tilaa käyttäjän luovuudelle. Puiston keskiöön sijoittuvan huoltoliikenteen alueen ulkopuolelle on haluttu rajata erilaisia oleskelutiloja puiston käyttäjille massiivisten kotimaisten graniittilohkareiden avulla, jotta tiloissa oleskelu olisi mahdollisimman miellyttävää ja ennen kaikkea turvallista.

Tanssin luovuus on mahdollista havaita monessa erilaisessa osassa puistossa kulkiessa. Istutusalueiden monipuolinen hento kasvillisuus leikkii tuulessa muodostaen tanssivia varjoja auringon paisteessa. Kasvillisuusalueita rajaavat massiiviset graniittilohkareet toimivat katsomoina, joista on mahdollista ihailla tätä näytöstä. Puiston ja sitä reunustavan jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden reitin rajaus on leikkisästi tehty mukautuen tanssin soljuviin liikkeisiin. Pehmeällä ja joustavalla turva-alustalla liikkuminen laittaa kankeammankin tanssijalan vipattamaan. Puiston molempiin päihin sijoittuvien toiminnallisten saarekkeiden keskiössä ovat tanssin ja voimistelun liikkeistä inspiraatiota saaneet teräksestä valmistetut veistokselliset liikuntavälineet, jotka kutsuvat käyttäjää herättämään oman sisäisen tanssijansa.

Kaapelipuisto tarjoaa paikan, jossa käyttäjä pääsee antamaan omalle sisäiselle tanssijalleen mahdollisuuden elää ja liikkua tilassa. Toisaalta puisto antaa myös mahdollisuuden nauttia muiden, sekä käyttäjien että kasvillisuuden ja materiaalien, tanssista itse sivusta tarkkaillessa.

Lähde sinäkin kokemaan tanssin taikaa Kaapelipuistoon, Tanssin talon helmaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *