13.10. ”Hyvä rakennustapa” ja rakentamisen yleiset laatuvaatimukset RYL / Hanna Tajakka

Tajakka jatkoi osittain samoista aiheista, joita jo sivusimme Rakennustietoa koskevalla luennolla.

Tajakka kertoi, että viherurakointia koskevat yleiset laatuvaatimukset pohjautuvat MRL:n 117 pykälään, jossa todetaan, että ”Rakentamisessa tulee lisäksi muutoinkin noudattaa hyvää rakennustapaa”. Hänen esittämänsä luokittelu eri rakennustapojen luokituksesta oli mielestäni hyvin asiaa avaava:
1.luokassa sen hetken voimassa olevat rakennuslain ja -asetukset, sekä muut rakentamista ohjaavat lait ja Suomen rakentamismääräyskokoelman määräykset.

2.luokassa on voimassa olevat RT-kortit, rakennusalan yleiset laatuvaatimukset RYL, tai Suomen Rakennusinsinöörien Liiton julkaisemat suunnitteluohjeet eli RIL-ohjeet.

3.luokassa on voimassa olevat rakennusalan oppilaitosten käyttämät alan oppikirjat tai muu
sellainen kirjallisuus, joka on toiminut suunnittelijoiden ja rakentajien oppaana.

ja 4.luokassa rakennustarvikevalmistajan julkaisemat ohjeet, rakenneratkaisut ja kirjat.

Näistä edellä mainituista hyvän rakennustavan mukaiseksi ja ”oikeudellisesti hyväksyttäväksi” rakenteeksi on hyväksyttävä luokkien 2 ja 3 täyttämät vaatimukset.

Hyvä rakennustapa auttaa myös projektia etenemään ja ohjaavat sitä sen erivaiheissa aina suunnittelusta ja hankkeen tilauksesta kunnossapitoon asti. Tärkeä huomio on, että Jos vaatimustekstin ja kuvien/piirrosten välillä on ristiriitaisuuksia, ovat tekstiosuuden vaatimukset ensisijaisesti voimassa eli esimerkiksi pihatyöselostus on juridisesti pätevin.

Luennon aikana oli myös mielenkiintoista päästä tekemään meille tehtyjä harjoitustehtäviä, mikä auttaa tulevaisuudessa varmasti tiedonhaussa, kun johonkin asiaan pitäisi InfraRYLin alta etsiä lisää informaatiota.

Luennolla esiteltiin myös muita toimintamalleja, joilla viherala on pyrkinyt sopeutumaan kestävän kehityksen ja ekologisten periaatteiden huomioonottamiseen. KESYn lisäksi esimerkiksi nousi ViherRiski-sivusto, johon tutustuin hieman enemmän. ViherRiski on mielenkiintoinen sivusto, joka tarjoaa menetelmiä, ohjeita ja tietoa kasvintuhoojien ja -terveysriskien tunnistamiseen. Sivustolle on koottu esimerkiksi erilaisia toimenpideohjeita. Lisäksi teemaan liittyvää käsitteistöä on avattu kiitettävästi ja moneen on myös liitetty linkki, josta esimerkiksi kattava vieraslajilista tms. aukeaa. Sivustolta löytyy myös ajankohtaista -osio, josta voi seurata kasvintuhojiin liittyviä tiedotteita ja uutisia. Vanhemmat uutiset on koottu julkaisuvuoden mukaisesti erillisille alasivuille.

Lähteet:
ViherRiski: https://www.vyl.fi/tietopankki/viherriski/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *