22.10. Maisemarakennushanke ja suunnitteluttaminen / Lotta Suominen

Suominen kertoi luennolla kiinnostavasti Helsingin kaupungin erilaisten maisemasuunnittelutehtävien lisäksi myös omasta urapolustaan. Tämä oli erityisen kiinnostavaa siksi, että näin valmistumisen häämöttäessä, sitä pohtii paljon erilaisia urapolkuja ja työtehtäviä.

Kaupungin alla oleviksi maisemasuunnittelutehtäviksi hän näki: yleissuunnitelmat, selvitykset, strategiset suunnitelmat, kaavoitukseen liittyvät maisemasuunnitelmat ja katuympäristön suunnitelmat. Nykyään iso osa näistä teetetään konsulteilla ja kaupungin tehtävänä on töiden tilaaminen ja ohjaaminen. Erityisesti Helsingissä todella runsas asuntotuotanto työllistää paljon.

Oli myös mielenkiintoista saada yleiskatsaus kaupungin organisaatiorakenteesta, eri toimialoista sekä niiden hierarkiasta. Suominen kertoi myös talouden ohjelmoinnista ja siitä, kuinka paljon se vaikuttaa hänen työhönsä. Tämä on myös voimakkaasti poliittista.  Esitys taloussuunnittelusta ja hankkeiden ohjelmoinnista auttoi ymmärtämään, miten kaupungin isoja rahavirtoja liikutellaan ja miten pieni osuus niistä kuuluukaan puistoille ja liikunta-alueille. Lisäksi, kun tutki merkittävimpiä vuosien 2022-2024 puisto- ja liikuntahankkeita saattoi huomata, miten paljon kartalla oli peruskorjattavia puistoja, sen sijaan, että olisi ollut täysin uusia suunniteltavia puistokohteita.

Myös tarkempi esittely puistosuunnitteluprojektista oli kiinnostava, sillä itse en ole puistohankkeita päässyt töissäni vielä näkemään. Kaaviossa esitettiin puistosuunnitelman eteneminen asemakaavoituksesta puistosuunnitteluun ja siitä edelleen rakentamiseen ja ylläpitoon. Erityisen mielenkiintoinen lisä oli ”Tekijä” -osuus, josta näkyi työn jakautuminen kaupungin ja konsultin kesken projektin eri vaiheissa. Peruspuiston hinnaksi Suominen arvioi 50-100 000 €, jonka koen aika pieneksi summaksi. Tutkin hieman asiaa ja löysin Oulun kaupungin leikkipaikkaohjeen, jossa leikkipaikan hinta-arvioksi annettiin 65 000 – 80 000 €. (Oulun kaupunki)

Esityksessä ollut osuus julkisten hankintojen lainsäädännöstä oli työni kannalta kiinnostava, sillä olen päässyt olemaan mukana tekemässä tarjouksia. Myös eri hankintamenettelyjen läpikäynti oli hyödyllinen. Tarjouspyyntöjä koskeva esityksen osuus tulee olemaan arvokas jatkossa, jos pääsen osallistumaan tarjousten laadintaan. Siinä on erityisen hyvin eritelty mihin tarjouspyyntöä laadittaessa tulee kiinnittää huomiota.

Lähteet:
Oulu: Leikkipuistoverkosto – Oulun kaupungin leikkipuistojen kehittäminen 2014-2032, saatavilla https://www.ouka.fi/documents/64417/5a450a77-0c39-421f-be1f-3fb190a93847

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *