Suunnitelman viimeistely ja Raportti, viikot 19 ja 20

Kevät on mennyt todella nopeasti ja raportin palautus tuntui lähestyvä vauhdilla. Suunnittelun jotkut yksityiskohdat olivat vielä ratkaisematta ja piti tuottaa vielä suuri osa raporttiin tulevista teksteistä. Työtä edistettiin ristiriitaisin tuntein, välillä tuntui että ehtii hyvin saamaan kaiken valmiiksi ja välillä ettei se valmistu koskaan. Viimeisillä viikoilla sai palautusta tehdä useampana iltana muiden hommien lisäksi. Koen kuitenkin, että onnistuimme aikataulutuksessa hyvin.  

Ohjauksissa on keskusteltu enää suunnitelman hienosäädöstä ja lopullisesta materiaalista. Sinin kanssa puhuttiin vielä tarvittavista kuvista ja siitä, miten ne kannattaa esittää. Esimerkiksi täytyi muuttaa kommenttien pohjalta esitystekniikkaa vedenkorkeus leikkauksista, joista olisi voi saada väärän kuvan viivanpaksuuksien takia. Piirtämissäni detaljeissa on ollut parantamisen varaa, vaikka ne ovat viherrakentajan käsikirjan perusteella tehty. Detaljitason suunnitelmiin on ollut yllättävän haastavaa löytää referenssejä. Ransu antoi neuvoja detaljikuvien parantamiseen ja löysinkin ohjauksen jälkeen myös puuinfolta maavarasien terassi ohjeen, jota hyödynsin. 

Aikaisemmin paljon puhuttua Laiturikirjaa ja Viherrakentajan käsikirjaa on luettu paljon kurssin aikana mutta nyt raportin teksteihin sitä on pitänyt lukea tarkemmin ja jäsennellä enemmän. Sovimme että minä perehdyn erityisesti puuhun materiaalina, kun Elina laitureihin. Tekstien kirjoittaminen oli hyvä yhteenveto kaikesta aikaisemmin kurssilla käsitellystä. Ensimmäisessä tapaamisessa Heurekassa jo puhuttiin sahatavarasta ja ohjauksissa on keskusteltu puusta sekä muuten kurssilla olemme lukeneet kirjoja ja etsineet netistä tietoa, joka nyt jäsentyi kirjoittaessa vielä paremmin. 

Ransu on puhunut paljon, miten tärkeää on tutkia rakennettuja rakenteita ja olenkin kurssin aikana aina rannoilla kävellessä kiinnittänyt huomiota laitureihin ja siltoihin. Puuta on käytetty paljon materiaalina mihin ei erityisemmin ole aikaisemmin kiinnittänyt huomiota. Suunnitelmaamme tulevaa arkkua varten kävin kuitenkin vielä tarkemmin tukimassa ja kuvaamassa Seurasaarensillan arkkuja. Olin lukenut arkusta jo valmiiksi Hirsiarkkulaituri kirjasta mutta oli havainnollista tarkastella sitä läheltä. Mittakaava ja rakenteen tuntu konkretisoitui paikalla hyvin. 

Seurasaaren sillan hirsarkku on rakennettu vuonna 1892
Vesirajassa olevat hirret ovat alkaneet lahota haastavien olosuhteiden takia, muuten silta näyttää todella hyväkuntoiselta
Lohenpyrstöliitoksella liitetyt suuret hirret (n. 20 x15 cm)