Tentti ja viikko 13

Kurssin tentti järjestettiin maanantaina etänä. Kysymyksistä kaksi keskittyi tukihakemuksiin, sen tekoon ja tuen saaneen hankkeen vertaamiseen omaan. Loput kysymykset käsittelivät rakennustapaselostusta, sen sisällysluetteloa ja suhdetta InfraRYL:iin. Sain vastattua kaikkiin tentin kysymyksiin ja palautettua sen ajoissa, koska olin tehnyt tukihakemuksen jo todella pitkälle etukäteen.  

Rakennustapaselostukseen ei ollut etukäteen ohjeistettu tutustumaan, joten siitä kirjoittaminen tuntui todella vaikealta. Toisen vuosikurssin Maisemarakentamisen tekniikka kurssilla on sivuttu rakennustapaselostusta, mutta muuten se oli minulle vieras. Koenkin että olisi ollut hyödyllistä, jos se olisi ollut tutumpi. Lisäksi oli vaikeaa saada kiinni mitä haettiin tehtävässä 4, missä piti avata miten InfraRYL:istä poiketaan.  

Odotin että tentissä olisi kysytty aiheita, joista kurssilla ollaan puhuttu ja joihin on annettu materiaalia. Luettavaksi annettu Viherrakentajan käsikirja ei päässyt juurikaan käyttöön, eikä omavalintaisesta lähteestä ollut oikeastaan hyötyä. Odotin myös jotakin piirustus tehtävää, koska tentin infossa puhuttiin käsin piirretyn materiaalin skannaamisesta. Omissa maisema-arkkitehtuurin opinnoissani ei ole ollut aikaisemmin tenttejä ja siksi odotukset olivatkin ehkä korkealla. Koen kuitenkin, että valmistauduin tenttiin hyvin. Valmistautumisesta ei silti ollut hyötyä, kun kysymykset liittyivät pääasiassa aiheisiin, joihin en ollut ymmärtänyt valmistautua. Toivon että, kun tentti käydään läpi (?) avautuu aihe paremmin. 

Iltapäivällä jatkoimme harjoitustyön työstämistä. Suunnitelmavaiheeseen siirtymisen avuksi aloitimme skissailemalla nopeasti erilaisia vaihtoehtoja rakenteelle. Tutkimme mittakaavaa, miten laituri sijoittuu, millainen tila jää laiturin ja rannan välille, kuinka paljon rakenne tulee maalle. Haastavalta tuntui saada laiturista kokonaisuus siten, ettei siitä tule irrallinen rantaan nähden eikä rannasta taas pelkkä laituri alue. Mietimme myös alueen korkomaailmaa, kuinka saada laiturista käytännöllinen, luonnonolosuhteita kestävä ja visualisesti miellyttävä.  

Aloitin myös luomaan Autocad tiedostoa, johon voisi ensiviikolla alkaa piirtämään suunnitelmaa. Koen että vielä käsin luonnostelu auttaa pyörittelemään erilaisia vaihtoehtoja vapaammin. Aikataulussa pysyminen kuitenkin vaatii, että pian alkaa lyömään alustavia suunnitelmia lukkoon ja tekemään tarkempaa suunnittelua.