Tenttiin lukeminen

Tenttin materiaalit julkaistiin kolme viikkoa ennen tenttiä. Materiaalina on InfraRYL, viherrakentajan käsikirja sekä omavalintainen lähde. Yksi tentin kysymyksistä julkaistiin etukäteen, joten siihen pystyi valmistautumaan jo ennen tenttiä. 

Keskustelimme ohjauksessa, kuinka valita omavalintainen lähde järkevästi. Tuntuu että aiheesta on paljon tietoa, mutta toisaalta on vaikeaa löytää juuri omaan työhön sopivaa lähdettä. Tietysti aihetta voi katsoa monesta näkökulmasta ja harjoitustyössä pitääkin ottaa laajasti erilaisia asioita huomioon. Ohjauksen lopuksi kävimme läpi tiiviisti mitä puuta voi käyttää ulkona rakentamisessa. Oli selkeyttävää kerrata vielä intensiivipäivien aikana saatua tietoa, että havupuut ovat parhaita ulos ja niistä erityisesti lehtikuusi ja sydänpuu. Puhuimme myös puiden käsittelyn usein tarkoittavan myrkkyjä, mutta että niillekin on vaihtoehtoja. Aiheesta olisi ollut kiinnostavaa kuulla vieläkin lisää ja nähdä esimerkkejä. Koen että tällaiset asioiden läpikäynnit/luennot kurssin keskellä ovat inspiroivia ja auttavat hahmottamaan selkeämmin. 

Tutkimme Elinan kanssa pitkään kirjastossa erilaisia vaihtoehtoja omavalintaiseksi kurssikirjaksi. Kirjastosta löytyy paljon teoksia, joissa puhutaan puusta materiaalina ja esimerkiksi siltarakenteista. Kirjastossa ei kuitenkaan ollut kirjaa laitureista, mutta Helmet-kirjastosta löytyi Osmo Perälän Laiturikirja. Kirjassa käsitellään erilaisia laitureita ja mitä niiden rakentamisessa kannattaa ottaa huomioon. Erityisesti pidin kirjassa siitä, miten jään vaikutusta rakenteisiin on käyty hyvin läpi.  

Laiturikirjan ja Viherrakentajan käsikirjan lukeminen on auttanut jäsentelemään kurssin ja muutenkin opintojen aikana käytyjä aiheita. Lukeminen aiheista loksauttaa asioita paikoilleen ja tekee niistä yhtenäisemmän kokonaisuuden mielessä.