Lähtötiedot 20.2 & 27.2 (viikko 8 & 9)

Välikritiikin jälkeen kaksi seuraavaa viikkoa käytimme lähtötietojen keräämiseen. Etsimme tietoa alueen luonto-olosuhteista ja historiasta. Kävimme myös paikan päällä tutustumassa alueeseen. Emme kuitenkaan saaneet kovin paljoa vielä irti lumen peittäessä maastoa. Maisemallisesti paikalle tärkeitä olivat mielestämme koivut, jotka suojaavat saunojen muodostamaa pihapiiriä. Ohjauksissa pääsimme keskustelemaan lähtötiedoista ja kuinka niitä kannattaa hyödyntää. Keskeisimpänä haasteena oli päättää miten suhtautua lähtötietoihn ja toisaalta siihen, ettei kaikkea voi saada selville.  

Luontotiedoista kiinnostavimmaksi koen meriolosuhteet. Perehdyimme Sompasaunan alueen meriolosuhteisiin vedensyvyyden, laadun, korkeuden vaihtelun ja aallokon kautta. Vanhakaupunginlahti, jossa Sompasauna sijaitsee, on suojaisa ja matala lahti, jossa merkitsevä aallonkorkeus on pieni. Vedenpinnan vaihtelusta ei löytynyt kovin tarkkaa tietoa, joten käytämme yleisesti Helsingistä olevia tietoja. Oli kiinnostavaa syventyä mereen ja erityisesti allonkorkeuteen sekä vedenpinnan vaihteluun, vaikka tarkkaa tietoa veden alla olevasta rantaviivasta ei ole saatavilla. 

Kaavatiedoissa vastaan tuli alueen kehitys ja suunnitellun uuden rakentamisen vaikutus tulevaisuudessa. Alueelle on tulossa paljon uusia asukkaita sekä kaupallinen uimala. Rakentamisen tieltä aiotaan mahdollisesti siirtää Sompasauna taas uuteen paikkaan. Keskustelimme paljon, miten suhtautua tietoon, että uusi uimala on tulossa sekä Sompasauna mahdollisesti piankin joutuu siirtymään. Aihetta on ollut kiinnostavaa pohtia ja ymmärtää että suunnittelussa on paljon itsestä riippumattomia tekijöitä.  

Päädyimme siihen, että vaikka alueelle tulisi maksullinen uimala ei se estä julkisen uimalaiturin toteutumista. Helsinkiin kaivataan uimapaikkoja ja molempiin varmasti riittää kävijöitä. Ohjauksessa tuli myös puheeksi se, ettei voida tietää toteutuuko esimerkiksi uimala lopulta kuitenkaan.  

Toinen paljon mietityttänyt aihe on ollut mitä materiaalia käytetään laituriin ja kuinka suhtautua siihen, että rakenne saattaa olla väliaikainen. Olisi kiinnostavaa suunnitella laituri toteutettavaksi esimerkiksi eurolavojen osista tai muusta kierrätetystä materiaalista, joka on Sompasaunalle tyypillistä. Toisaalta rakentaminen voitaisiin toteuttaa siten että se on helppoa purkaa ja rakentaa toiseen sijaintiin. Yhtenä vaihtoehtona mietittiin myös mahdollisuutta tehdä rakennelma siten että se jäisi paikalle myös ilman Sompasaunaa.  

Kaikissa vaihtoehdoissa on puolensa ja niitä pohtiessa nousee jatkuvasti lisää kysymyksiä ja ajatuksia mikä olisi perusteltua ja paras vaihtoehto? Ohjauksissa meitä kannustettiin miettimään mitä haluamme itse tutkia ja sitten valita vain parhaalta tuntuva näkökanta, koska kaikkiin vaihtoehtoihin löytyy perusteluita. Tällä hetkellä kiinnostavimmalta tuntuisi tutkia kiinteää rakennetta paikalla eikä liikaa alkaa miettimään mitä mahdollisesti tulevaisuudessa tapahtuu. 

Saapuminen Sompasaunalle, lähempänä alueella ei saa kuvata.