Konsepti 6.3 & 13.3 (viikko 10 & 11)

Konseptin pohtimiseen siirtyminen tuntui luontevalta, kun olimme saaneet kerättyä lähtötietoja ja paikka alkoi tuntua tutulta. Konseptia työstimme miettimällä mitä saimme irti lähtötiedoista ja jäsentelemällä niitä. Pohdimme mitkä ovat suunnitelmassamme keskeisimpiä asioita, joita tulee ottaa huomioon. Näimme tärkeäksi toiminnallisuuden sekä Sompasaunan identiteetin kunnioittamisen. 

Tutustuimme erilaisiin referenssikohteisiin, joista voisi olla hyötyä laiturirakenteen suunnittelussa. Ratkaisuja löytyi niin kelluvia kuin pohjaan tuettuja. Yksi kiinnostavin mielestäni oli De Streken jossa osa rakenteesta jää välillä veden alle ja ihmisten tulee kahlata kävelläkseen sillä. Mielestäni rakenne voisi välillä jäädäkin veden alle koska se on lopulta tarkoitettukin juuri veteen menemiseen. Kiinnostavaa referenssejä tukiessa oli myös, kuinka rakenne suhtautuu rantaa, veden ja maan rajapintaan. Laituri voi olla vain vedessä oleva rakenne tai se voi jatkua myös rannan puolelle osittain terassimaisena.  

Marc van Vliet, De Streken, Waddenzee, The Netherlands, 2016
De Streken paviljonki Alankomaissa muuttuu vuoroveden vaihteluiden mukaan. (lähde: https://www.domusweb.it/en/news/2016/07/13/marc_van_vliet_de_streken.html)

Rakenteen muotokieltä pohdimme paljon. Pyöreä rengasmainen laituri olisi toimiva ja yhdistäisi eri saunat ja veden saumattomaksi kokonaisuudeksi. Täysin pyöreä toisaalta voi tuntua paikalla liian päälle liimatulta, joten mietimme pyöreästä saunojen ja rannan mukaan taivuteltua muotoa. Nykyisin kaikki paikalla on todella suoraviivaista ja yksinkertaisista materiaaleista, joten siitä näkökulmasata yksinkertainen suorakaide vois myös toimia.  

Päädyimme lopulta kehittämään eteenpäin kaarevan muotoista rakennetta. Haluamme että laiturilta pääsee sujuvasti uimaan niin kesällä kuin talvellakin, se yhdistyy rantaan sujuvasti ja ottaa huomioon paikalla olevan kasvillisuuden. Talviuinti mahdollisuus vois toimia siten että kaarevan muodon sisään jäävä allas pidettäisiin vuoden ympäri sulana.  

Ensimmäisiä luonnoksia mahdollisesta laiturista

Arkkitektonin tekemisen aloittaminen on tuntunut hankalalta. Keskustelu ohjauksessa ja muiden kurssilaisten kanssa auttoi kuitenkin alkuun. Menimme pajalle tutkimaan, millaisia materiaaleja saamme käsiimme ja kuinka niiden avulla vois edistää suunnittelua. Erilaisia kappaleita tutkimalla ja sommittelemalla aloimme hahmotella millaista tunnelmaa, haemme ja miten sen voisi saavuttaa. Oli hauskaa päästä tekemään jotakin konkreettista. Tutkimme miten kappaleiden asettelu muuttaa vaikutelmaa ja miten puun avulla saadaan kaarevuutta. 

Valmis Arkkitektoni