Moikka taas, tästä blogikirjoittelusta kurssiin liittyen taitaa tulla jokalauantainen tapa! Olemme kokeneet paljon näiden ensimmäisten viikkojen aikana. Pariisi-instituutissa vierailu oli kiinnostavaa ja olemme tutustuneet vielä lisää ranskalaiseen kulttuuriin myös sen historian ja eri aikakausien ja suuntausten merkeissä. Huomaan tarttuvani mielessäni erityisesti teemoihin hulevedenkäsittely ja politiikka sekä miten näitä pystyisi yhdistämään. Olen asettunut kurssin edetessä yhä enemmän politiikan suuntaan harjoitustyöhön liittyvissä ajatuksissa. Maailmassa on niin suuret jännitteet meneillään ja tuntuu tietysti, ettei niihin juurikaan voi tällä hetkellä vaikuttaa. Kuitenkin tällaiset aiheet sitten kiinnostavat aiheeseen liittyen; onkohan se jonkunlainen reagointi siihen, että voisiko jollain pienellä teolla asettaa rauhaneleen tai eriytymistä lievittävän ajatuksen tähän maailmaan? Miten me muistamme luonnon tärkeyden tässä meneillään olevassa agressiivisessa kärjistymisen aikakaudessa… Hulevesiin liittyen, molemmissa kaupungissa on aktiivista hulevesistrategiaa ja tarvetta niiden käsittelylle. Haluaisin ihan teknisestikin oppia suunnittelemaan tällaisia ratkaisuja paremmin ja päästä aiheeseen eri näkökulmia sisällyttämällä. Tarkoitus olisi ottaa muun muassa nämä aspektit huomioon ja samalla luoda samasta teemasta erilaiset näkökulmat mutta toisesta kaupungista vaikutteita ottavat suunnitelmat. Tämä diptyykkiajatus varmasti vielä kehittyy kevään kuluessa.
Minua on alkanut enenevissä määrin kiinnostamaan ja olen huomannut omasta piirtelystä, kuinka paljon kaikki näkemämme ja lukemamme vaikuttavat siihen, millaista jälkeä tuotamme. Huomasin, että tutkimalla aihetta Modernistinen puutarhataide Ranskassa, aloin ehkä piirtelemään hieman samalla tavoin geometrisiä muotoja ja sen sellaista. Myös pelatessani tuttuni kanssa peliä liittyen mikrokosmoksiin, huomasin senkin aiheineen siirtyvän omalla tavallaan tekeleisiini ja ajatuksiini. Olen pannut ilmiön merkille ennenkin ja siitä on keskusteltukin kurssien keskusteluissa mutta aloin todella miettimään, miten näistä keräämistämme kokemuksista ja havainnoinnista tulee helposti omia tulkintoja ja osa omaa tekemistä. Samalla ajatus pelottaa että inspiroi. Onko mikään lopulta niin omaa? Toisaalta reagointi ja asioiden yhdistely on rikkaus.
Olen tässä viime viikon aikana vaellellut apurin sivuilla paljon, kiitokset hänelle, joka linkin jakoi Telegramissa!! Sivustolta löytyy niin paljon eri aiheisiin liittyviä tutkimuksia, että sieltä on voinut tarkastella ja ottaa talteen paljon hyödyllistä materiaalia. Samalla luo kokonaiskuvaa Pariisin, Ranskan ja maailmankin tilanteesta ja ajankohtaisista aiheista. Google mapsissakin on tullut vietettyä aikaa. Samalla on tietysti tullut tutkittua erilaisia viherympäristöjä ja suunnitelmia kaupungeissa. Olen pohtinut paikkoja kummassakin kaupungissa, jotka sopisivat eri ominaisuuksiltaan omiin ajatuksiini kurssin aiheesta. Tämä onkin osoittautunut aikaavieväksi ja huomaan, että on parempi pysyä vielä taka-alalla, ettei lähde jo mielessä kehittelemään ihan valmista suunnitelmaa, joka ei vielä sijoitu johonkin kuviteltuun paikkaan, jota ei olekaan olemassa. Mutta tämä onkin nyt haasteena, kun täytyy itse löytää suunnittelupaikat ja aiheet. Toisaalta vielä on rento olo kurssin suhteen ja on mukavaa pysytellä tietoa hankkivassa mielentilassa ja kehitellä samalla jäsentyneempiä ajatuksia suunnitteluun liittyen. On ollut mukava myös lukea muiden ajatuksia kurssiin ja sen aiheisiin liittyen blogeista. Huomaan, että tästä saa taustatukea, kun huomaa millaisia ajatuksia ja ehkä vaiheitakin kukin käy läpi kurssin edetessä. Samalla on mukava nähdä miten eri asioihin opiskelijat tarttuvat!
Kansikuvana on Fiona Hallin taideteos ”Leaf Litter” (1999-2003), joka käsittelee luonnon ja talouden välistä suhdetta. Teos koostuu kuolleista puiden lehdistä, joihin on maalattu yksityiskohtaisia piirroksia maiden eri valuutoista ja historiallisista kasvitieteellisistä kuvista. Lehdet ympäri maailmaa on valittu sen mukaan, mikä kasvi liittyy kyseisen maan ekologiseen ja taloudelliseen tilaan. Ajatuksia luonnon hauraudesta mutta toisaalta reagoimisen voimasta liittyen ihmisen poliittisiin päätöksiin olisi kiinnostava heijastella kurssityössä. Vaikka toimenpiteitä on tehty, vielä teot eivät ole riittävällä tasolla ja tosiaan meneillään olevat valtaannousut ja ilmapiiri ei oikein toimi yhteistyössä ekologisen ajattelun kanssa.
-Helena