Fiskars-päivä

Teimme Fiskarsiin retken kurssin alkupuolella, jossa tutustuimme puun elinkaareen, metsätaloudesta, puusahateollisuuteen ja lopuksi valmiisiin tuotteisiin.

Oli kiinnostavaa kuulla Fiskarsin metsäpäällikön ajatuksia liittyen alueen hoitoon. Fiskarsin ruukinalueelta löytyi tammitalousmetsiä ja joulukuusipeltoja, vaikka alue onkin tärkeää RKY-aluetta. Tämä muistutti siitä, että oikealla ja tarkalla suunnittelulla RKY-alueellakin voidaan toteuttaa erilaisia toimenpiteitä, jotka eivät muuten alueen kokonaiskuvaan sopisikaan. Metsäpäällikkö kuitenkin esitti monia erilaisia toimenpiteitä, joita he joutuvat pohtimaan Fiskarsin keskustan miljööseen liittyen, jotta se pysyy alueen tyypillisenä. Keskustan puusto alkaa olemaan vanhaa, mikä aiheuttaa turvallisuuskysymyksiä alueen asukkaiden ja kävijöiden suhteen. Tässä tilanteessa voidaankin pohtia, että missä menee suojeltavien puuyksilöiden raja. Missä vaiheessa puuyksilöiden olemassaololla on enemmän negatiivisia kuin positiivisia puolia ja ne tulisi poistaa ympäristöstään? Kuinka paljon painoarvoa annamme puun aineettomalle arvolle esimerkiksi symboliselle tai henkiselle puolelle? Pitää kuitenkin muistaa puidenkin rajallisuus ajan kanssa. Puutkaan eivät ole ikuisia. Suunnittelussa tulisi huomioida, että ympäristössä olisi jokaista ikäryhmää edustavia yksilöitä. Tämän avulla ympäristö pysyy dynaamisena, jossa puuyksilöt vaihtuvat, mutta samalla kokonaisuus pysyy ehjänä.

Puukierroksen jälkeen tutustuimme Fiskarsin Laatupuu Oy:n sahan toimintaan. Esittelyn aikana tutustuimme moniin erilaisiin puulajeihin ja näimme kuinka erilaisia ominaisuuksia eri puulajeilla voi olla. Puutavaravaraston sisältä löytyi myös erilaisien puulajien lautanäytteitä seinälle ripusteltuna, joita olisi voinut tarkastella pidempäänkin. Sahan omistaja esitteli meille myös asiakkaan tuoman oman tammen. Tammen näkeminen tuotti hieman hämmennystä. Kyseessä oli varmasti ollut kaunispuu sen rungon koon ja puun osittaisen virheettömyyden vuoksi. Kyseessä oli vanha puu ja se on varmasti ollut elinpaikallaan hyvin komea tammi, mutta miksi se on haluttu kaataa? Sahan omistaja puhui, että asiakas haluaa siitä uuden lautalattian. Tammi, kestävänä puulajina, tuottaa mitä parhaimman lattian, joka varmasti kestää kulutusta hyvinkin pitkään. Menee kuitenkin hyvin pitkä aika ennen kuin samanlaisen puun saisi esimerkiksi omalle pihalleen, joten onko kaataminen tässä tilanteessa sen arvoista. Onneksi puu saa kuitenkin jatkaa hieman eloaan lattiana, jossa sitä on mahdollista ihastella vielä pitkään puun kaatamisen jälkeenkin. Lopulta puiden kaataminen ja säästäminen on mielipidekysymys, johon jokaisella on varmasti oma vastauksensa. Tämä pitää muistaa myös suunnittelussa. Joku haluaa kaataa alueella tietyt puut, kun taas toinen haluaa säästää kaikki puut niin pitkään kun vain mahdollista. Päätös on tehtävä huolella, koska kerran kaadettua puuta ei saa enää takaisin.

Kokonaisuudessaan oli kiinnostavaa tutustua Fiskarsiin puu etusijalla. Olen useammankin kerran ennen käynyt Fiskarsissa, mutta näin ympäristön jälleen uusilla silmillä. Käynti antoi paljon pohdittavaa puihin ja niiden mahdollisuuksiin ja rajallisuuksiin liittyen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *