Mutaa ja roikkumista

 

Mika olisikaan ihanampaa kuin rakentaa pato, tuhota se, ja moyria jaljelle jaaneessa mudassa? Tietysti koysikiipeilla siniselle vuorelle ja tulittaa sielta onnellisen tietamatonta aitia tennispallolla paahan.

Naita ja muita riemukkaita kommelluksia todistin lyhyella retkellani Kuninkaantammen Vennynpuistoon, joka on hiljattaisen valmistumisensa jalkeen toiminut alueen lasten paasiallisena seikkailukeitaana. Vennynpuisto on Helsingin mittapuulla omalaatuinen leikkipaikka, jonka mahdollistamissa leikeissa korostuu lapsen kehollisuus ja aistillisuus. Puistossa omia rajojaan voi kokeilla yltakyllaisen vaihtelevilla kiipeilyradoilla ja maailmaa voi tutkailla monesta eri vinkkelista (esimerkiksi paa alaspain roikkuen tai perennaistutusten keskelta otokoita keraillen). Aistejaan paasee myos hivelemaan aikuisten kanssa grillaten.

Vennynpuiston leikkipaikka on osa Kuninkaantammen uutta ja omaleimaista ekolahiota. Kuninkaantammen satumaaksikin kuvatussa asuinalueessa pienipiirteinen ja inhimillinen urbaani kavelykeskusta vaihettuu vehrean pientaloalueen kautta keskuspuiston laajoiksi metsa- ja kalliomaisemiksi – Nain ainakin suunnitelmissa. Iso osa Kuninkaantammesta on viela rakentamatta, mutta valmistunut osa vaikuttaa lupaavalta ja onnistuneelta. Monet uudet asuinalueet ovat syntyessaan kylmia ja steriileja, kunnes kasvava luonto ja inhimillisen elaman jaljet herattavat alueen henkiin, mutta Kuninkaantammessa uusikin tuntuu elavalta.

Vennynpuiston leikkipaikka on siis elava ja aktiivinen kohde elavan ja aktiivisen kaupunginosan tulevassa sydammessa (talla hetkella leikkipaikka sijaitsee valmistuneen kaupunginosan laidalla). Kompakti ja varikas leikkipaikka peilaa Kuninkaantammen arvoja, ja asukkaiden kommenttien perusteella tuntuu vastaavan heidan tarpeisiinsa kiitettavasti. Nahtavaksi jaa, kuinka uudenkiiltava leikkipaikka sailyttaa kyllaisyytensa ja eloisuutensa ajan hampaan ankarassa purennassa, mutta lahtokohdat ovat kieltamatta erinomaiset. Kuten sanottu, elaman jaljet usein herattavat kohteen entista enemman henkiin. Pieni kaaos ja lika on vain hyvaksi, eika kummastakaan ollut vierailullani Vennynpuistoon puutetta.