Suunnitelmat käynnistyy 31.1.2022

Alkuun meillä oli hyvin mielenkiintoiset kaksi esitystä, jossa kurssin aiemmin suorittaneet Rolf ja Veera esittelivät omia töitään. Nämä havainnoillistivat hyvin sen minkä verran työtä tulisi tehdä ja myös sen millaisia suunnitelmia haetaan. Molemmilla oli aiheena vesi, luonnonilmiöitä ja prosesseja hyödyntävä ja jäljittelevät rakenteet sekä miten typen sitominen vaikuttaa. Nämä ovat isoja ongelmia joita tulisi aktiivisesti esimerkiksi maisema-arkkitehtuurin keinoin ratkaista. Toinen töistä sijoittui Vallilanlaakson ja vanhan kaupunginlahden väliin ja toinen Köyliöjärvelle.

Aloitimme myös yhteistyön Julia Hermansin kanssa studion osalta. Saimme hyvinkin mielenkiintoisia keskusteluja kun käville läpi meitä kiinnostavia aiheita. Pian huomasimme meitä yhdistävän ajatukset että kohde voisi sijaita hyvän yhteyden päässä, jotta mahdollisesti voisimme päästä tutustumaan kohteeseen, myös useammin kuin kerran. Lisäksi yhteistä näkemyksissämme oli kiinnostus veden puhtauteen ja sen puhdistamiseen. Aloimme miettiä veden eri olomuotoja ja kohdealueita, kun keskustelu päätyi jotenkin lumen keräämiseen, kuljetukseen ja sitä kautta syntyneeseen saastemäärään. Päädyimme miettimään olisiko tähän jotain ratkaisua ja pienien tutkimusten jälkeen huomasimme että tämä on iso ongelma pääkaupunkiseudulla, sillä katutila on jatkuvasti kapeneva ja alueita lumen läjitykseen ei ole. Lisäksi koimme ongelmallisena sen että Hernesaaressa kerätty lumi kipataan mereen ja tätä kautta sepeliä, epäpuhtauksia ja isompia objekteja päätyy mereen. Tätä on ilmeisesti koitettu hallita verkkojen avulla, mutta sekään ei ole ollut toimiva ratkaisu.

Meillä oli ohjaus Jukan kanssa ja esittelimme ajatuksemme jonkinlaisesta puhdistavasta ja toimivammasta ratkaisusta lumien keräämisen ongelmaan. Saimme hyviä neuvoja häneltä tutustua erilaisiin kohteisiin esimerkiksi Vantaan Koisotien lumenkaatopaikalla ja Tampereen Lielahden lumenkaatopaikalle. Suunnittelimme Julian kanssa käyvämme Vantaalla tutustumassa tuohon Koisotien lumenkaatopaikkaan. Lisäksi saimme Jukalta nimiä joilta mahdollisesti voisi saada lisätietoa kyseisistä projekteista ja lisäksi hän neuvoi meitä tutustumaan Cold climate stormwater management kongressitilaisuuksiin ja tutkimuksiin.

Kaiken kaikkiaan tuntuu että isompi studiotyö lähti hyvin liikkeelle ja vaikka aiheemme tuntuu vielä hiukan haastavalta saimme hyvän lähdön jatkotutkimuksiin aiheemme osalta.