Aloitus 9.1.2023 

Maisema-arkkitehtuurin maisteri ohjelman maisemarakentamisen studio PUU aloitettiin intensiivi- päivällä Vantaalla. Aamupäivällä pääsimme tutustumaan Heurekan Superpuu näyttelyyn, vaikka sen purkaminen olikin jo aloitettu. Iltapäivällä suuntasimme kulttuurikeskus Varnissaan ja saimme Lars-Erik Mattilalta kiinnostavan luennon puusta. Lisäksi esittelimme ennakkotehtävät sekä kuulimme kurssin opettajista ja kurssin käytännön järjestelyistä.  

Entuudestaan puu ei ole minulle erityisen tuttu materiaalina. Puun hyvistä puolista on ollut puhetta kestävyyden näkökulmasata, mutta aihe on kuitenkin jäänyt todella pintapuoliseksi. Kandivaiheessa puuhun on ehtinyt lähinnä tutustua istutettavana kasvina. Toisaalta monet asiat, joita käsiteltiin päivän aikana, olivat etäisesti tuttuja. Esimerkiksi halkoja tehdessä on tullut tutuksi, miten puun kuidut käyttäytyvät oksakohdissa ja kuinka puun kuitujen vastaisesti taas kirveellä puuta on todella vaikeaa saada pilkotuksi. 

Olin käynyt jo aikaisemmin, kaksi vuotta sitten syksyllä, Super puu näyttelyssä. Verrattuna itsenäiseen käyntiin näyttelystä sai valtavan paljon enemmän irti opastuksen kanssa. Näyttelyä tuli kiertämään kanssamme kaksi näyttelyä tehnyttä henkilöä, ketkä osasivat kertoa aiheesta paljon. Heti aluksi meille esiteltiin, kuinka puuta useimmiten leikataan, mikä oli todella hyvä ja konkreettinen johdatus aiheeseen. Meille selitettiin puuteollisuuden vaikuttavat oleellisimmat asiat tiiviisti ja ymmärrettävästi. 

Päivän aikana keskeisenä uutena asiana koen ymmärryksen puun ristiriitaisesta käytöstä nykyään. Oli jopa yllättävää ymmärtää, miten paljon puuta todella käsitellään, jotta siitä saadaan halutun laista. Puu usein silputaan ja sitten liimataan takaisin kasaan, jotta saadaan tasaista materiaalia. Toisaalta vertaus jauhelihaan teki ymmärrettäväksi, kuinka suuria määriä puuta käsiteltäessä tähän pisteeseen on päädytty. Näkisin silti, että lähitulevaisuudessa voitaisiin siirtyä takaisin puun hyviä luontaisia ominaisuuksia arvostavaan ja yksilöllisempään käsittelyyn. Olisi ekologisinta, että materiaaleja käsiteltäisiin ja kuljetettaisiin mahdollisimman vähän.  

Kurssin työksi minua kiinnostaisi tehdä jotakin rantarakennetta. Puun käyttö vesirajassa kuulosti luennolla kiinnostavalta. Erilaiset paalutukset sekä käyttäytyminen veden jäätyessä. Seurasaaren sillan rakenteet vaikuttivat todella kiinnostavilta. Aiheeseen voisi mahdollisesti sisällyttää maanjäristykseen varautumiseen tarkoitettuja tekniikoita. Olisi kiinnostavaa tehdä jokin rakenne, joka voitaisiin purkaa tai sen voisi antaa lahota paikoilleen, se ei vahingoittaisi paikan olevaa ekosysteemiä. Haluisin tehdä työn pari tai ryhmä työnä, jotta tekemisestä voisi keskustella muiden kassa ja sitäkin kautta oppia enemmän.