Hero image

Bryga- Vapautta, hallintaa ja erottelua positiivisesti

Bryga on Kalasatamassa vuonna 2018 valmistuneen kauppakeskus Redin katolla oleva julkinen puisto, jonka suunnittelijoina ovat toimineet maisema-arkkitehtuuri toimiston Maanlumon väki. Julkisen puiston suunnittelun konseptina toimivat meren saaret ja se, miten veden virtaus sekä aallot kulkevat niiden läpi osuen saariin.

Istutus alueet nousevat ylöspäin maasta saarimaisella tavalla. Niiden lomiin on rakennettu nurmialueita ja leikkipaikkoja. Alueen 0,7 hehtaaria on jaettu alueittain osiin leikkipaikan, hulevesipainanteen, tapahtuma aukion, tekonurmen ja oleskelunurmen mukaan. Pääkulkureitti lainehtii aallon tavoin alueen päästä päähän kulkien tapahtuma alueiden vierestä. Laaja ja avara alue kiinnostaa myös lapsia, jotka tahtovat lähteä juoksemaan vapaasti ympäristössä. Rauhallisuuden ja avaralta tuntuvan aidatun alueen turvallisuuden vuoksi Brygasta on tullut lapsiperheille mieluisa paikka viettää aikaa. Puiston mielenkiintoiset leikkipaikat, muodot, värit ja vesi kiinnostavat lapsia ja keräävät utelijoita katseilta myös aikuisilta. Puistosta on hyvät näköalat kalasataman alueelle, ja aurinkoiset paikat. Istumapaikkoja ja pyörätelineitä löytyy hyvin pääreitin matkan varrelta, jos itäväylältä poikkeaa pyörällä puistoon kävelylle. Puistoon pääsee Redistä hisseillä ja Englantilaisaukiolta portaita pitkin.

Kävely alueella on esteetöntä ja kulkua on helpotettu eri pintamateriaaleilla. Brygassa hyödynnetään asvaltin lisäksi kiveyksiä, nurmea ja uskaliaasti tekonurmeakin. Kiintoisia elementtejä kasvillisuuden lisäksi ovat maahan ripotellut kivet ja pergolat. Jokaisella elementillä on oma tehtävänsä puistossa hulevesien hallinnasta varjostukseen.

Viherkaton tavoin kattopuisto toimii hyvin hulevesien hidastajan ja imeyttäjän. Kasvillisuus kummut imevät vettä itseensä. Maaston muotoilun avulla virtaavaa vettä hallitaan ja kuljetetaan eteenpäin sille suunniteltuihin paikkoihin kuten hulevesipainanteeseen. Siellä veden virtsausta hidastetaan maahan asetetuilla kivillä, jotka muodostavat oman arkkitehtuurimaisen osan puistoon. Kivien käyttö kattotiloissa on mielenkiintoinen elementti tasaisella alueella.  

Redin aluetta rakennetaan vielä, suunnitelmissa ideana on yhdistää julkinen puisto ja yksityiset piha -alueet siltamaisten kulkuyhteyksien avulla. Näin luodaan hyvin julkisen ja yksityisten pihojen erottelu, joka tuntuu vapaalta, mutta joka on samalla rajattu selkeästi. Erottelua korostavat asukaspihojen sijainti Brygasta erotetuilla tasanteilla sekä reittien leveyksien kaventuminen silloilla siirtyessä Brygasta asukaspihoille.

Julkinen puisto tuo hiljaisuutta ja rauhallisuutta vilkkaaseen kauppakeskukseen. Samalla se avaa hyvin näkymiä ja on täysin päinvastainen Redin sisätiloihin verrattuna, jotka mutkittelevat jatkuvasti estäen näkemästä kauas. Toisaalta Bryga on kuitenkin piilossa suuren kauppakeskuksen katolla, jonne kulku käy useammalla hissillä ja seuraten kaareutuvia käytäviä. Jos pihasta ei olisi tietoa esimerkiksi lehdissä tai sitä ei mainostettaisi kylteillä sisätiloissa, ei kauppakeskuksessa kulkeva käyttäjä sinne löytäisikään tai olisi edes tietoinen sen olemassaolosta.

Responses

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *