(Näyttelyn arvio Sorbifolia -lehteen)
Helsingissä on nyt mahdollisuus tutustua ainutlaatuiseen kahden museon yhteisnäyttelyyn Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa, joka kertoo suhteestamme puutarhaan kautta ei aikojen ja eri kulttuureissa. Näyttely osoittaa, että yksityisinkin puutarha on monin tavoin sidoksissa ympäröivään yhteiskuntaan ja tarjoaa toisen näkökulman puutarhojen tarkasteluun: romanttisen pakopaikan sijaan puutarhoja tarkastellaan nyt esimerkiksi aktivismin, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja luonnon monimuotoisuuden kautta. Näyttely jakautuu kahteen eri rakennukseen, Arkkitehtuuri- ja Designmuseoon, joissa puutarhaa käsitellään eri teemojen kautta. Näyttelyssä pääsee tutustumaan puuvartisten kasvien menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen.
Puuvartiset kasvit ovat olleet osa suunnittelua jo pitkään historiassa, etenkin metsien muodossa ja ne voivat synnyttää yksilössä syviäkin merkityksiä. Metsät ovat olleet muun muassa tärkeässä roolissa osana hengellisyyttä ja niitä on hyödynnetty saavuttamaan pyhä tunnelma. Esimerkkikohteenaan Etiopian Ylänköjen kirkkometsät, jotka ympäröivät pyhiä kirkkoja ja luovat niille suojaisan alueen, joka herättää ihmisessä kokemuksen korkeammasta voimasta. Metsät ovat kuitenkin olleet myös tärkeitä niistä saatavan materiaalin vuoksi. Metsät voivat tarjota avun kriisitilanteissa, kuten näyttelyssä esitelty rintamamiestalo, joka toi kodin heille, jotka olivat sen menettäneet pitkien sotavuosien jälkeen. Kotimainen materiaali, puu, on lohtu, joka tuo avun sitä tarvitseville haasteiden keskellä.
Arkkitehtuurimuseon Puutarha koekenttänä tarjoaa tilaisuuden tutustua eri ihmisten tarinoihin liittyen puutarhasuunnitteluun. Vierailija pääsee tutustumaan suunnitelmien takana oleviin monipuolisiin ajatuksiin, mikä auttaa laajentamaan myös omaa ymmärrystään menneisyydestä ja nykyisyydestä. Näyttelyssä esitetään, kuinka puutarha on unelmoinnin ja visioinnin koekenttä, jossa voi päästä kasvotusten sekä historian, politiikan että itse elämän kanssa. Esitetyistä tarinoista näkyy, kuinka puuvartiset kasvit ovat olleet monipuolisella tavalla osa suunnittelua. Niitä on hyödynnetty ja hyödynnetään nykypäivänäkin osana hiilensitomista ja niistä eritetty pihka ja öljy ovat olleet jo pitkään osa kosmetiikka- ja luontaislääketuotteita.
Mahdollisena tulevaisuutena näyttelyssä esiteltiin tuoli, joka on kasvatettu täysin puusta uudenlaisella menetelmällä. Tuoli on Full Grownin puuviljelmistä, joissa puiden kasvua ohjataan tietyn muotin avulla. Jokaisella tuolilla on oma yksilöllinen muotonsa ja niissä näkyy käytettyjen puulajien ominaispiirteet. Olisiko puun tulevaisuus tiettyyn muotoon kasvatetuissa tuotteissa, eikä pitkän jalostuksen tuloksia? Näyttely kannustaa vierailijan pohtimaan uusia innovatiivisia ratkaisuja tulevaisuuden haasteita varten esittämällä, miten niitä on pystytty kehittämään jo historiassakin. Haasteiden edessä on mahdollista löytää ratkaisu, mutta se vaatii rohkeaa ja uudenlaista ajattelua. Varsinaisen näyttelyn kertoessa laajasti, mutta pintapuolisesti puutarhojen suunnittelusta, tarkemman ymmärtämisen ja tutkimisen edessä kannattaa kääntyä näyttelystä kootun kirjan puoleen, joka kertoo syvemmin näyttelyssä esitetyistä näkökulmista.
Jonna Kankaanpää
Maisema-arkkitehti YO