Päiväkirja 17.5

Päiväkirjan pitäminen on ikävästi jäänyt muuten niin intensiivisen kurssin jalkoihin. Prosessi osoittautui todella työlääksi ja melko haastavaksi jakaa parityöksi. Työjakomme on nyt sellainen, että itse suunnittelen puiston asiat pitkälti ja Pekka katujen, mutta tasoittaaksemme työmäärää Pekka on tehnyt myös detaljipiirustuksia puiston puolelle.

Konsepti muotoitui ensin lähinnä hulevesitilanteen ratkaisemisen ja hulevesirakentamisen ympärille ja sai muotokielensä Kuukkarin korttelirakenteesta. Konsepti oli tällöin vielä melko suoraviivainen ja historialliseen miljööseen sovittaminen oli jäänyt puolitiehen. Konseptikritiikin jälkeen halusimme lähteä historiaa kunnioittavampaan suuntaan sekä kehittää Kuoppapuistoa kyläkeskuksena, joka palvelisi alueen asukkaita myös virkistyksellisesti.

Rakennesuunnitteluun edetessä huomasin kuitenkin, kuinka paljon erilaisia teknisiä vaatimuksia ja huomiooon otettavia asioita hulevesirakentamisessa on. Näiden hulevesirakentamisen, historiallisten ja virkistyksellisten vaatimusten ja tavoitteiden toteuttaminen detaljitasolla osoittautui melko tarkaksi tasapainotteluksi eri osatekijöiden välillä. Laskelmien tekeminen oli tärkeä osa prosessia ja niiden kanssa painittiinkin muutama viikko, sillä eri kaavoista saattoi tulla eri tuloksia ja kaavojen muuttujatkin olivat usein hieman epäselviä. Rakenneteknisesti hulevesirakentaminen on myös hyvin tarkkaa ja usein työtä tehdessä mietityttikin se, mikä osa rakenteiden suunnittelusta todellisuudessa edes kuuluu maisema-arkkitehdille ja mikä osa olisi oikestaan insinöörin osaamisaluetta. Työtä tehdessä venyi oman ammattialueen rajat paljon tekniseen suuntaan, mutta uskon, että kaikki haasteet ovat auttaneet monisäikeisen aiheen kokonaiskuvan ymmärtämistä, vaikken jatkossa suunnittelisikaan näin rakenneteknisiä asioita.