Hero image

Daniela Colafranceschi: Landscape + 100 words to inhabit it

Esittely ja arvostelu

Maiseman käsittäminen kokonaisuutena, siihen vaikuttavat voimat ja tekijät sekä maiseman ymmärtäminen tarvitsee monipuolista osaamista sekä tietoa monilta aloilta. Maantieteellinen, historiallinen tai fysikaalinen tieto ei yksissään riitä, vaan tarvitaan monipuolinen ymmärtäminen maisemaan vaikuttavista tekijöistä, ilmauksista, ideologioista, asenteista ja arvoista. Tämän takia jokaisen tulisi lukea Daniela Colafranceschin kirja Landscape + 100 words to inhabit it.

Kirja tutkii ja määrittelee maisemaa muistiinpanojen, mikrotarinoiden, suunnitelmien ja ideoiden kautta. Teoksen pääideana ei ole kertoa maisemaa terminä, vaan antaa lukijalle monipuolisesti työkaluja sen määrittelemiseksi. Sen piiriin kuuluvat esimerkiksi kaupunkisuunnittelu, ympäristö, urbaani kaupunki, vihersuunnittelu ja estetiikka. Teos kokoaa yhteen monien alojen osaajien kirjoituksia. Kirjoittajina ovat toimineet arkkitehtien ja kaupunkisuunnittelijoiden lisäksi maantieteilijät, kriitikot ja filosofit. Kirjan alkuperäinen kieli on italia ja se on käännetty englanniksi.

Kirjan luvut eroavat normaalista kirjasta. Teos on jaettu otsikoineen osiin aakkosjärjestyksessä A – Z missä esimerkiksi otsikko sanat: toiminta (eng. action), esteettisyys (eng. aestheticity) ja eläin urbanismi (eng. animal urbanism) ovat luvun A alla. Jokaiselle otsikko sanalle on oma kirjoittaja ja kirjoituksen lopussa on pieni viite kirjailijan toisiin teoksiin kirjassa. Tämä antaa kaksi tapaa lukea kirjan, joko järjestyksessä sivulta 1 alkaen sivulle 2 ja niin edelleen tai kirjoittajien mukaan heidän kirjoituksiaan seuraten. Colafranceschi itse suosittelee kirjan lukemista kirjoittajien mukaan, tällöin lukija keskittyy tietyn kirjoittajan ajatusmaailmaa ja lukeminen on yhteneväisempää, mikä tekee lukemisesta mielekkäämpää sekä selkeämpää. Toisaalta kirjan voi lukea järjestyksessä seuraten aakkosjärjestystä. Lukijan on kuitenkin muistettava, että jokaisen sanan kirjoituksen on kirjoittanut eri henkilö, jonka johdosta ajatusmaailma saattaa muuttua. Kirjan teemat ovat asetettu kuitenkin niin että ne liittyvät toisiinsa esimerkiksi luvussa G ensimmäinen otsikko on Puutarha (eng. garden) missä kerrotaan puutarhojen olevan pääsääntöisesti paikkoja aisteille. Tässä aisteista eniten huomaamme itse näköaistin, jolla koemme puutarhan olemusta visuaalisesti. Tämä johtaa seuraan otsikkoon, joka sopivasti jatkaa näkemisen teemaa sanalla katse (eng. gaze).

Teoksen parhaita puolia on sen monitahoinen teksti kokoelma, joka antaa mahdollisuuden tutustua laajasti kirjoittajiin, joiden teoksia ei yleensä löydy arkkitehtuurin julkaisuista, teoksia ei olla julkaistu englanniksi tai teoksien alkuperäinen kieli on ollut muu kuin englanti. Kirjailijoiden omat näkemykset ovat selkeästi esillä, toisaalta riippuen otsikoista muutamat kirjoitukset jäävät yllättävän lyhyiksi, jonka johdosta tekstien sisältö tuntuvat enemmän sanakirjamaisilta. Teoksen lopussa on kirjattu ylös jokainen kirjoittaja ja lyhyt kuvaus heidän ammatistaan sekä heidän taustoistaan. Tämän lisäksi kirjan monipuolinen sanaluettelo esittelee sanoja, joiden ei yleensä ajatella liittyvän maisemaan tai sen suunnitteluun, kuten turismi (eng. tourism), entiteetti (eng. entity) ja matriisi (eng. matrix)

Kuvia, maalauksia ja luonnoksia käytetään hyvin avuksi selventämään kyseisiä teemoja, toisaalta riippuen kuvan laadusta ja koosta mustavalkoiset kuvat eivät ole parhaimpia mahdollisia. Joidenkin kuvien kohdalla kuvat ovat sumeita paperilla, etenkin jos kyseessä on kuva maalauksesta. Esimerkiksi Jean- Charles Alphandin maalaus näyttää kirjassa epätarkalta tulostetulta kuvalta. Tämän lisäksi pienet yksityiskohdat, esimerkiksi kapeat ja tiheät viivat kartoissa muodostavat epäselvän läntin, josta on vaikea erottaa kuvan tärkeimpiä osia. Visuaalisesti parhaimpia kuvia ovat kirjan valokuvat.

Daniela Colafranceschi on italialainen arkkitehti, joka nykyisin toimii professorina Calabrian Mediterranea yliopistossa. Hän on tunnettu suunnittelu projekteistaan Fara Sabina Roomassa, Canet de Mar Barcelonassa ja Chaumont- Sur-Loire Ranskassa. Hänen tuotoksiaan on julkaistu monissa lehdissä, kuten Acer, Topos, Abitare ja Archithese. Kirja Landscape + 100 words to inhabit it on vuonna 2007 julkaistu teos.

Responses

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *