Hero image

Tilkanniity esteettisyyden perikuvana

Artikkeli Alue ja ympäristö- lehteen

Muu maisema osa 3.

Historiassa se minkä koemme miellyttäväksi ja kauniiksi ovat vaikuttaneet monet aatteet ja tietämys luonnosta. Nykyisin voimme nähdä tämän ekologisuutena. Ymmärrys ympäristöstämme ja sen herkkyydestä vaikuttaa siihen minkä miellämme oikeana. Kaupunkien tiivistyessä, saasteiden lisääntyessä, liika kulutus luonnonvaroissa, katoavat metsät ja elinympäristöt, toimintamme johdosta luonto ja luonnollisuus teemoina ovat vallitsevassa asemassa. Luonnon maisemia pidetään esteettisinä, sillä ne ovat kokeneet vain vähän ihmisen kosketusta. Esteettinen ympäristö ei ole kuitenkaan vain ekologista. Se ottaa huomioon kulttuuriset piirteet, se on toimiva, värikäs ja hyödyllinen.  Se vaikuttaa aisteihimme ja saa aikaan hyvänolon tunteen. Suunnittelussa sen käyttötarkoitus, materiaalit, ominaisuus ja toiminnallisuus ovat tasapainossa toistensa kanssa.

Esteettisesti miellyttävä ympäristö ei ole vain visuaalisesti kaunis, vaan sen piiriin kuuluvat monet muodot ja tavoitteet. Esteettinen ympäristö aktivoi aisteja, joiden avulla koemme ympäristöä laajemmin ja tarkemmin. Pystymme tekemään päätöksiä ja huomioita, jotka vaikuttavat näkökulmaamme alueesta. Näihin aistihavaintoihin liittyvät myös muistot alueesta. Nostalgia saa meidät tuntemaan paljon syvemmin ja tunne sidoksien takia reagoimme tähän voimakkaammin. Meillä saattaa olla hyviä muistoja alueesta, vaikka emme itse ole sitä tutkineetkaan esimerkiksi olemme käyneet piknikillä ja iloiset muistot tästä hetkestä liittyvät alueen kokemiseen. Tämä voidaan nähdä myös romantisoimisessa ja siinä kuvassa minkä media antaa meille. Suomen saaristot saattavat muistuttaa meille vanhoista historiallisista tapahtumista, joihin liittyy jonkin sortin romantisointia. Alue on meille näin paljon tärkeämpi. Näin muutos alueella, maisemassa tai ympäristössä on paljon merkittävämpi. Tajuamme maiseman katoavaisuuden ja muistojen häviämisen.

Toisaalta muutamalla, muokkaamalla, rakentamalla on kuitenkin myös esteettisyyteen vaikuttavia osia. Jotta työ voisi onnistua on ymmärrettävä maisemaa, siihen vaikuttaneita tekijöitä, prosesseja ja sen vaikutusta ympäristöön. Tiedämme miltä alue on ennen näyttänyt ja siihen koskemalla ymmärrämme maisemaa paremmin. Samalla arvostuksemme kasvaa, sillä ymmärrämme paremmin luonnollisesti syntyneitä muotoja, värejä ja tiloja. Arvostamme tekemäämme työtä ja sen vaikutusta ympäristöön. Huolenpito on rakkautta, joka vaikuttaa esteettisyyteen.

Yhtenä esteettisesti onnistuneista ympäristöistä voisi olla esimerkiksi Pikkuhuopalahti ja sen viheralueet, etenkin Tilkanniitty. Alue on laaja ja suurelta osin yhtenäinen kokonaisuus, joka tarjoaa hyödyllisesti ihmisille mahdollisuuden virkistyä ja eläimille, ravintoa, suojaa sekä elinympäristöjä. Alueen tilat vaihtelevat suljetun ja avoimen välillä. Laajat rakennetut nurmikentät mahdollistavat näkemisen kauas, mutta samalla luonnolliset metsät rajaavat aluetta. Alue kokonaisuutena on toimiva, monine kevyen liikenteen väylineen, se on rauhallinen ja monitoiminen, jonka piiriin mahtuu asutuksen ja kauppojen lisäksi, metsää, puistoa, leikkipaikkoja ja vesielementtejä. Ympäristö on värikäs ja monipuolinen. Toisaalta sen suurimpia ongelmia on alueen mataluus, jonka johdosta tulvat ovat hyvin yleisiä. Tämän lisäksi mätäjoen hyvinvointi ei ole maailman parhain kadulta tulevien vesien johdosta, jotka valuttavat saasteita lahteen. Tilkanniittyllä on kuitenkin hyvä maine, jonka johdosta lapsiperheet viettävät alueella paljon aikaa. Näin muistoja kertyy seuraaville jälkipolville. Historiallisesti Ympäristö on ottanut ekologisuuden hyvin huomioon, vaikka sen rakentamisen aikana ei ekologisuus ollut sen pääideana.  

Responses

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *