Hero image

SPOOL on vuonna 2014 aloitettu englanninkielinen digitaalinen aikakausilehti, jonka aihe alueet määräytyvät arkkitehtuurin ja rakennetun ympäristön piireihin. Lehti painottaa julkaisunsa arkkitehtuurissa tieteeseen, maisema metropoleihin, energia innovaatioihin ja kyberfyysiseen arkkitehtuuriin. Yhdistämällä aihe alueet saman lehden kansien sisälle SPOOL tutkii aihe alueiden keskinäisiä suhteita ja sitä miten ne toimivat yhdessä kokonaisuutena tukien toisiaan. Lehti on ilmainen ja ilmestyy kolme kertaa vuodessa ja sitä pitää yllä monikansallinen tiimi, joiden joukossa on eri alan osaajia. Yhdeksän vuoden aikana SPOOL on julkaistu 22 kertaa.

Maisema metropolit ovat kirjoittajien Alexandra Tisman ja René van der Velden mukaan metropoli alueita, joissa maisema ja kaupunki ryhmittyvät uudelleen kaupunkimaisemajärjestelmäksi, jolla on tunnusomaista useat organisointitavat ja dynaamiset sosiaalisspatiaaliset prosessit. Energia innovaatiot auttavat parantamaan energiateknologiaa. Näiden teknologisten löytöjen ja keksintöjen avulla voimme esimerkiksi lisätä energiavaroja, parantaa energia palveluiden laatua tai vähentää energian toimittamiseen kuluvia voimavaroja. Kyberfyysinen arkkitehtuuri avustaa ymmärtämään työkaluja ja metodeja, joiden avulla saadaan tehtyä osallinen toiminto.

Aikakausilehteä lukiessa on lukijan hyvä tietää perusasiat aihe alueista, jotta artikkelin aiheet avautuisivat paremmin lukijalle, vaikka suurin osa sanoista ja termistöstä on selitetty mahdollisimman hyvin auki. Ensikertalaiselle tai esimerkiksi maisema-arkkitehdille voi tulla vaikeuksia ymmärtää tekstiä, jossa kerrotaan Kuun regoliittien lisävalmistuksesta ja sintrauksesta toiminnallisiksi progressiivisiksi materiaaleiksi. (SPOOL volume 8. issue 2). Ennen artikkelin päätekstiä on aihe alueesta ilmoitettu avainsanat, jotka auttavat selventämään lukijalle mihin aihe alueeseen teksti painottuu: arkkitehtuurin tieteeseen, maisema metropoleihin, energia innovaatioihin vaiko kyberfyysiseen arkkitehtuuriin. Näitä avainsanoja voivat olla esimerkiksi digitaalinen suunnittelu tai arkkitehtuuri. Osa artikkeleista on suunnittelupohjaisempi kuin toiset saattavat olla täyttä tietotekniikkaa tai fysiikkaa. Lehti on sisällöltään tekstipainotteinen, mutta havainnekuvia löytyy lähes jokaisesta artikkelista. Jokainen artikkeli päättyy johtopäätökseen artikkelin lopussa.

SPOOL on avoin jokaiselle ja siihen voi jokainen kirjoittaa oman artikkelinsa, mutta kirjoittajien on rekisteröitävä sivustolle ennen kirjoituksen julkaisua. SPOOL:in omilla sivustoilla on tarkat raamit sille, miten ja mitä kirjoittajien on merkittävä omaan kirjoitukseensa. Artikkelien pituudet vaihtelevat 2500 sanan ja 5000 sanan välillä. Jokaisen julkaistun artikkelin tulee olla kirjoittajan omaa työtä tai tutkimus kirjoittajan omasta työstä.

Lehden artikkelit tutkivat maisema-arkkitehtuuria laajasti ja keskittyvät ympäristön historiaan tai ongelmien parantamiseen strategisesti ja teknologisesti suunnittelun avulla sekä miten suunnitelmat tulevat vaikuttamaan ympäristöön tulevaisuudessa. Suunnitellussa pyritään enemmän systeemien tutkintaan ja onnistumiseen, kuin niiden ulkonäköön ja esteettisyyteen. Esimerkiksi Rapa Surajarasin ja Catalina Reyn kirjoittama artikkeli nimeltä Rising above surface, Comparative Review of Xinghua Duotian and Chinampas Water Systems (SPOOL volume 8. issue 3)keskittyy Xinghua Duotian kanaalien vesisysteemin toiminnallisuuteen maisemassa. Artikkeli kertoo tarkasti kanaalien toiminnasta ja materiaaleista, miten ne toimivat ympäristön kannalta ja miten viljely palstat toimivat vedessä. Artikkelin aihe voisi hyvin olla liitettynä ympäristötieteeseen, rakennus tieteeseen tai vaikka insinööri tieteeseen, mutta se toimii hyvin maisema-arkkitehtuurisesta näkökulmasta samalla. Tekstissä pohditaan ihmisen luoman vesijärjestelmän toimivuutta ympäristössä, tutkitaan rakennelmien vaikutusta biodiversiteetin. Tehdään maisema-analyysi ja arkkitehtuuriset kuvat, leikkaukset ja pohjapiirrokset havainnoivat lukijalle aluetta.

Xinghua Duotian on Kiinassa sijaitseva viljely alue, jonka vuotuiset tulvat ja vesimäärät on osattu ottaa ihmisten hyötykäyttöön jo 3000 vuotta sitten luoden vesi maiseman, joka on tänäkin päivänä toiminnassa. Tulvat tuovat alueelle ravinteita, joita paikalliset viljelijät käyttävät hyödyksi kasveissaan. Alue on jaettu pieniin maisema saarekkeisiin luoden satoja kanaaleja niiden välille. Viljelyn tuottamaa orgaanista materiaalia käytetään hyväksi veden suodatuksessa. Kehityksen ja alueen viljelypalstojen kunnossapidon takia vesi on pysynyt puhtaana, saastumattomana ja alueen ekosysteemi on säilynyt hyväkuntoisena.

Toisaalta artikkelissa ei mainita mitään paikallisten oloista vesi alueella, miten vesijärjestelmä vaikuttaa heidän hyvin vointiinsa, miten nykyajan teknologiset kulkumuodot esimerkiksi moottoriveneet vaikuttavat ympäristöön. Tämän lisäksi artikkelista uupuvat mitatut todisteet veden laadusta. Vesi voi näyttää hyväkuntoiselta silmämääräisesti, mutta se ei kerro mitään veden todellisesta rehevöitymisestä, pieneliömäärästä tai mineraali pitoisuuksista. Lukijan on hyvä muistaa myös kiinan poliittinen tilanne ja se että Kiinan poliittisella johdolla on tapana muuttaa ja sensuroida annettuja tietoja, tämä vaikuttaa myös paikalliseen hallintoon.  

SPOOL on aikakausi lehtenä monipuolinen ja kiinnostava aiheinen. Se käsittelee arkkitehtuurissa, maisema-arkkitehtuurissa ja rakennetussa ympäristössä unohdettuja aihe alueita, jotka jäävät yleensä huomaamattomiksi suunnitellussa. Lehti tarjoaa monitahoisesti tietoa laajalla perspektiivillä. Lehden kuvitus on korkealaatuista. Aiheet saattavat kuitenkin mennä lukijan tajunnan yli, ellei lukijalla ole olemassa aihe alueista perustietoja tai lukija ei ole alan harjoittaja.

Responses

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *