Kaupungin kovimmat duunarit

Tässä 11 syytä rakastaa kaupunkisi puita

1. Kaupunkitulvat saadaan hallintaan.

Katupuiden kasvualusta imee hulevettä ja puut haihduttavat sen edelleen ilmakehään. Tästä on hyötyä esimerkiksi rankalla sateella, kun hulevesi virtaa pitkin kaupungin kovia pintoja. Ilman puita tai muita imeviä rakenteita vesi voi tulvia ja aiheuttaa taloudellista vahinkoa.

2. Äänimaisema paranee.

Katupuiden lehvästö vähentää melua imemällä ääniaaltoja, joita rakennetussa ympäristössä syntyy kovia pintojen heijastaessa esimerkiksi liikenteen tuottamia ääniä.

3. Katupuiden avulla suunnistat kotiin.

Tunnistamme paikkoja niille identiteettiä antavien omaleimaisten tekijöiden kautta. Katupuut ovat kookkaita ja niistä jokainen on yksilönsä. Ne muodostavat helposti havaittavia, kiinteitä maamerkkejä urbaaniin kohinaan.

4. Energiankulutus pienenee.

Katupuiden luomat varjot pitävät rakennuksia viileämpinä ja ilmastoinnin tarve vähenee. Samalla puiden lehvästön haihduttama vesi viilentää kaupunkien ilmaa. Puut myös muuttavat ilmavirtausten kulkua ja vähentävät tuulisuutta. Tämä tarkoittaa säästöä lämmityskuluissa talvella.

5. Katupuut ylläpitävät urbaania monimuotoisuutta.

Tiiviissä rakennetussa ympäristössä muiden lajien kuin ihmisen, citykanin tai rotan on vaikea löytää elinympäristöä. Katupuut tarjoavat ravintoa ja suojaa lukuisille hyönteisille, linnuille ja piennisäkkäille. Myös eri katupuulajien vaihtelevat käyttö edesauttaa kaupunkialueen geneettisen monimuotoisuuden säilyttämistä, ja rikas katupuulajisto on vähemmän altis yksittäiselle tuholaiselle.

6. Katupuut pitävät meitä hengissä.

Katupuut ylläpitävät urbaania monimuotoisuutta. Monimuotoinen kaupunkiympäristö puolestaan mahdollistaa ihmisten monimuotoisen suolistobakteeriston. Me nimittäin elämme ja vuorovaikutamme ympäristön kanssa myös bakteeritasolla. Eli, mitä monimuotoisempi on suolistosi bakteerikanta, sitä terveempänä pysyt.

7. Katutila rauhallisemmaksi.

Kaupungit ovat sosiaalisesti vilkkaita, jopa kuormittavia paikkoja. Katupuiden avulla voidaan jäsennellä kaupunkitilaa niin, että muodostuu myös rauhallisia puolijulkisia ja yksityisiä paikkoja kahvihetkeä tai ensisuudelmaa varten.

8. Katupuut parantavat hengitysilmaa.

Yhteyttäminen on kasvien perustoiminto. Kasvit tuottavat auringon energian avulla vedestä ja hiilidioksista happea ja sokeria. Katupuut tekevät siis kaupunkien ilmasta happirikkaampaa. Lehdet myös sitovat ilman epäpuhtauksia kuten typpidioksidia ja rikkidioksidia. Tämä edesauttaa vaikkapa parempien maratonaikojen saavuttamisessa.

9. Katupuut myyvät asuntoja.

Nopeimmin käyvät kaupaksi sellaiset asunnot, joiden ikkunoista avautuvat vehreät näkymät. Asuinalueista arvostetuimpia ovat ne, joilla on hyvin hoidettu, vihreä katumiljöö.

10. Katupuut korjaavat virheitämme.

Rakennetussa ympäristössä maaperään kertyy erilaisia epäpuhtauksia esimerkiksi teollisen toiminnan, ympäristövahinkojen ja rakentamisen seurauksena. Katupuiden juuristo sitoo maaperän epäpuhtauksia puun ravinnekiertoon eli puhdistaa maaperää. Yhteyttämisen ja hiilensidonnan kautta puut myös torjuvat ilmastonmuutosta.

11. Katupuut tuottavat vuosittain miljoonaluokan hyödyt.

Oregonissa tehdyssä tutkimuksessa alueen 440 000 puun tuottamien hyötyjen taloudelliseksi arvoksi pystyttiin määrittämään 4 000 000 dollaria (Phillips, D. L. 2011). Vastaavasti Yhdysvaltojen metsätutkimuslaitoksen tutkimuksessa todettiin, että maan kaupunkialueiden puut tuottavat vuosittain hyötyä 1,5 miljardin dollarin edestä pelkästään hiilen sidonnalla.

Kirjoitus julkaistu aiemmin tutkijakoulu Skolarin sivuilla. Mikäli kaipaat linkkejä / lähteitä jutussa esitettyihin faktoihin, ota yhteyttä.

Posted by Elisa

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.