Purokunnostukset ja rakennepiirrokset

Loppukurssin puolella rakennepiirrokset aiheuttivat melkoisesti päänvaivaa. Aiemmilla kursseilla niitä on tullut piirrettyä vasta melko vähän. Puroihin liittyen varsinaisia rakennepiirroksia löytyi aika huonosti. Onneksi kuitenkin esimerkiksi kaksitasouomasta löytyi referenssitapauksia (esim. Sipoon Ritobäcken) sekä excel -taulukoita.  Suunnittelualueen savimaa tosin aiheutti hieman haasteita reunojen suunnittelun suhteen: miten maamassat pysyvät paikoillaan? Erityisesti mutkakohtien suojaaminen eroosiolta tärkeää, ohjauksissa puheeksi tulivat mm. maa-aines jossa kiviainesta, kasvillisuusrullat, ruokoniput.

Lopullinen perehtyminen patorakenteeseen jäi kurssin loppuvaiheeseen, joten ohjausta patoon liittyen ei juurikaan ehtinyt saamaan, mikä toki oli harmillista ja näkyy leikkauskuvissakin. Referenssinä toimi Mätäjoen muutama voisi sitten toteutettu Trumpetinpuiston padon purkaminen. Kyseessä oli hieman samankaltainen betoninen pohjapato kuin suunnittelualueemme eteläisin pato. En löytänyt padon rakennepiirroksia, mutta padon purkuprosessista puhuttiin useammassakin eri lähteessä ja samankaltaiset ratkaisut toimisivat luultavasti myös suunnittelualueemme padossa (betonirakenteen hyödyntäminen tukirakenteena, alivesivirtaama, kivettäminen…)

Vesimääriä olisi voinut laskeskella ja selvitellä paremmin, sen tunnistan, mutta laskutoimitukset tuntuivat vaikeista. Kyseessä on selvästi aihe, josta riittäisi opittavaa. Onneksi puron virtaamasta löytyi joitakin vanhoja tuloksia, joita saimme hyödynnettyä.

Viimeinen viikko sujui pitkälti materiaalin loppuun viemisessä, viimeisissä leikkauspiirroksissa sekä tietenkin taitossa. Tekstejä olimme onneksi kirjoitelleet jonkin verran jo aiemmin keväällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *