Nykypäivän kansallismaisemat

Millaisia ovat nykyihmisten mielen kansallismaisemat? Ovatko ne hyvin erilaisia perinteisiin verrattuna? Kiinnostavaa on mielestäni käsitteen kansallismaisema pohtiminen: miten montaa ihmistä yhteisen maisemakäsityksen tulee koskea, että jostain maisemasta tulee kansallismaisema? Yhden ihmisen lempimaisema ei suoraan voi olla kansallismaisema. Perinteisesti niihin yhdistettiin kansallisen itsetunnon nostattamisen, kansan uutteruuden ja oman valtion vaikuttavuuden teemoja. Jonkun takapihamaisema ei luultavasti aiheuta mielleyhtymiä tällaisiin suuriin ajatuksiin. Kansallismaiseman tulee liikuttaa, sykähdyttää ja hämmästyttää. Sen tulee asettaa ihminen omaan mittakaavaansa ja korostaa kansakunnan arvoja.

Piirtämäni kansallismaisema on itseasiassa jo nykyinen sellainen. Kyseessä on peltomaisema Etelä-Pohjanmaalta, joten se kuuluu eteläpohjalaisiin viljelylakeuksiin. Maisemalla on itselleni henkilökohtainen merkitys, sillä se mukailee näkymää isovanhempieni pihapiiristä. Olen viettänyt lapsuudessani paljon aikaa tämän maiseman ympäröimänä ja se on itselleni hyvin tärkeä. Maisema symboloi paikallista elinkeinoa, elämän jatkumoa ja omaa historiaani. Voin elävästi muistaa tarinat siitä, kun vesi vielä lainehti näillä lakeuksilla. Jollain tapaa tunnen kuuluvani eniten siihen maisemaan. Vaikka kyseessä ei ollut kotiseutuni maisema, olen aina samaistunut vahvasti ahkeriin, mutta omanarvontuntoisiin pohjalaisiin. Ehkä koska äitini arvostaa juuriaan ja on puhunut niistä aina paljon.

Vaikka kyseessä on henkilökohtaisen historian ja kertomusten värittämä maisema, se silti viestii myös kansallisia, historiassa määriteltyjä arvoja. Peltomaisema on tuotantomaisema, joka liittyy vahvasti ruoantuotantoon ja sen tehostamiseen menneinä vuosikymmeninä. Montaa mieltä voi olla siitä, miten hyvä muutos on ollut kyseessä, mutta tehokkaampaa tuotantoa voidaan jollain mittapuulla pitää kansan saavutuksena. Peltoaukeiden edessä itsensä tuntee pieneksi ja maisema on horisontaalisessa yksinkertaisuudessaan hyvin kaunis. Paikoin voi nähdä peltoa silmänkantamattomiin.

Vastaa