Tavoitteeni kurssille

Maisema-arkkitehtuurin teoria on tuntunut kiinnostavalta jo pidemmän aikaa. Ensin tutustuin arkkitehtuurin teoriaan, ehkä koska siitä on enemmän tekstiä ja arkkitehtuuri tuntuu selkeämmin miellettävältä kokonaisuudelta. Aallossa tarjotaan myös kursseja arkkitehtuurin teoriasta, jollaiselta sai hyvää pohjaa arkkitehtuurikeskustelun ymmärtämiselle. Myöhemmin olen lukenut hieman maisema-arkkitehtuuriin liittyviä teoreettisempia teoksia, harvoja kokonaan, ja toivonut löytäväni enemmän ymmärrystä omaa alaani kohtaan. Maisema-arkkitehtuuri on niin moniulotteista ja monien taiteiden risteyskohdassa, joten sen hahmottaminen on haastavaa.

Haluaisin kurssin aikana saada paremman käsityksen tämänhetkisestä maisema-arkkitehtuurikeskustelusta ja tärkeimmistä teorioista ja teoreetikoista historiassa. Haluan oppia sanoittamaan ajatuksiani ja parantaa kirjoitustaitojani lisää. Oppia ymmärtämään keskustelun kautta ja toivottavasti synnyttää etsimäni kipinän paneutua asiaan lisää.

Tavoitteeni on lukea annettuja tekstejä useamman kerran viikon aikana ja kirjoittaa blogia säännöllisesti. Aion varata 2-3 tuntia muutamana päivänä lukemiselle ja koittaa pitää siitä tiukasti kiinni. Tarkoitukseni on todennäköisesti suorittaa 5 op kurssilla, joten tekisin kaikki osat, mutta B-osion vain 1 op laajuisena.

Posted by Veera

Uncategorized - Leave a comment

Tikkurilan kirjastopuisto ja Tikkutori – artikkeli Hesarin kulttuurisivuille

Yleiskuva Tikkurilan kirjastopuistosta (lähde: https://betoni.com/referenssi/tikkurilan-kirjastopuisto-ja-tikkurilantori/)

Vuonna 2017 valmistuneet Tikkutori sekä Tikkurilan kirjastopuisto sijoittuvat keskeiselle paikalle Tikkurilan ytimeen. Kirjastopuiston on tarkoitus olla keskustan edustuspuisto, joka samalla toimii lähialueen olohuoneena. Tikkutori puolestaan tarjoaa tilaa torimyyjille ja tapahtumille. Suunnittelusta on vastannut kilpailuvoiton myötä Maisemasuunnittelu Hemgård. Hanke palkittiin valmistumisvuonnaan Vuoden Ympäristörakenteena.

Puisto koostuu erilaisista alueista, jotka palvelevat eri käyttäjäryhmiä: puistosta löytyy niin leikkipuisto, skeittiparkki kuin oleskeluun tarkoitettuja osia. Keskeinen nurmialue on kallistunut auringon suuntaan ja tarjoaa runsaasti tilaa oleskeluun aurinkoisina päivinä. Nurmen laidalle sijoittuvat muutamat suuremmat puut sekä laajemmat istutusalueet. Istutuksiin on valittu vaihtelevia perennoja sekä kukkivia pensaita. Niitä reunustavat paikoin aidat, toisaalla patinoituneet cor-ten -teräsaltaat sekä puiset penkit. Tikkurilanaukion hieno paikallavalettu betonipenkki toimii myös istutusaltaana. Samantyyppinen korkealaatuinen, valettu betonipenkki on alueen pohjoisosassa, Vantaan kaupungintalon edustalla.

Taide on ollut mukana suunnittelussa alusta saakka: ensin luotiin taidekonsepti, minkä jälkeen mukaan valittiin taiteilijaryhmä, jonka teoksia löytyy eri puolilta Tikkurilan keskustaa. Eräs kiinnostava yksityiskohta on puiston alaisen parkkihallin sisäänkäynti, jonka ylle on suunniteltu esteettinen ja normeista poikkeava sisäänkäyntirakennus. Työssä oli arkkitehti Mikko Kairan lisäksi taiteilija ja valaistussuunnittelija, joiden yhteistyön ansiosta rakennus sointuu hienosti puiston tunnelmaan ja tarjoaa esimerkin sisäänkäyntien mahdollisuuksista. Taidetta on sijoitettu myös lähemmäs asemaa, jossa on Apaja-taideteos. Erittäin suosittu skeittiparkki on maisema-arkkitehti Janne Saarion käsialaa.

Erityisen onnistuneen Tikkutorista ja Tikkurilan kirjastopuistosta tekee sen toiminnallisten ja visuaalisten arvojen hieno yhteensovittaminen. Puisto on suunniteltu pitkänäköisesti asukkaiden tarpeet huomioiden–sen ansiosta entinen katu- ja pysäköintialue on muuttunut asukkaiden olohuoneeksi. Lukuisista elementeistään huolimatta kokonaisuus on eheä ja harmoninen, mutta samalla kiinnostava ja mielikuvitusta ruokkiva.

Tietämystä täydennetty:

https://betoni.com/wp-content/uploads/2018/03/BET1801_50-57.pdf

https://www.kekkilaviherrakentaminen.fi/artikkelit/kirjastopuisto-rakentui-hyvalla-yhteistyolla/

Posted by Veera

Uncategorized - Leave a comment