#4 Puurtaen

Työohjelman laatiminen ei ole ollut helppoa, sillä minulla ei ole tiedossa harjoitustyön paikkaa eikä liikkumisen muotoa eikä siten tarkempaa tietoa siitä, mikä on relevanttia työohjelmassa. Mielessäni on toki paljon ajatuksia ja luonnoksia erilaisista vaihtoehdoista, mutta koska tunnen Helsinkiä huonosti siellä koskaan asumattomana ja vain vähän vierailleena, en ole halunnut lyödä lukkoon turhan aikaisessa vaiheessa mitään, kun se ei ole ollut välttämätöntäkään. Lähtökohtainen tavoite minulla kuitenkin on inspiroitua paikasta ja sen tarpeista. Sen vuoksi olenkin jokaisella luentokerralla tutustunut pieneen palaan Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkiympäristöä, ja saanut kokoon vaihtoehtoja alitajuntaan työstettäväksi. Tästä teemasta lisää seuraavassa blogitekstissä.

Ensimmäisen työohjelmaversion palautteessa todettiinkin, että työohjelmani on hyvin alustava. Tavoitteiden todettiin olevan sinänsä hyviä, mutta niiden saavuttamisen analysoinnissa oli parantamisen varaa. Yleisestä palautteesta huomasin, että työohjelmassani on myös huomioitava tarkemmin tiedonhankinta ja sen määrä sekä referenssikohteiden etsiminen ja niiden kriittinen analysointi. Yleiskommenteista löytyi myös hyviä vinkkejä: kannattaa luonnostella välittömästi (aloitin saman tien!), kannattaa pohtia ajoissa tulostusformaattia (sulattelussa!), ja alkuvaiheessa voi kehitellä useita vaihtoehtoja (tämä sopii omiin ajatuksiin hyvin!). Päädyin tarkentamaan palautteenannon jälkeen erityisesti aikataulutusta, mutta myös kevyesti muuta työohjelmaa; tarkemman työohjelman sisältöpäivityksen teen harjoitustyöpaikan ja -muodon varmistuttua. Erityisesti työohjelman aikataulutuksesta uskon olevan hyötyä harjoitustyön etenemisessä, mutta myös itsemääritellyistä sisällöstä, tavoitteista ja tulostettavan materiaalin määrittelystä uskon olevan apua työn eri vaiheissa. Studiota syventävä kurssi jää vielä kellumaan ajatuksiin ja työohjelmaan alustavana, sillä keskityn tässä vaiheessa itse studion sisällön määrittämiseen.

Toisten palautteet ja työohjelmaideat olivat inspiroivia, ja huomasin Teon tavoittelevan hieman samantyyppistä harjoitustyöformaattia. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata hänen prosessinsa sisältöä ja etenemistä! Muuten mieleen jäivät erityisesti Tonin ja Satun vaihtoehtoisten liikkumismuotojen suunnittelu kevyenliikenteen väylien läheisyyteen, sillä tavoitin tästä hatarasti oman unohdetun ajatukseni jostain menneisyydestä.