Townhouse loppuraportti ilmestynyt!

Townhouse puhuttaa. Kaksi tutkimushanketta, “Habitat Components – Townhouse” ja Aalto AEF -ohjelmaan kuuluva “Energiatehokas townhouse” ovat saamassa loppuraporttien sarjan, joka kokoaa yhteen keskeiset havainnot ja tulokset. Ensimmäinen osa on julkaistu nyt loppuvuodesta 2016, pääset raporttiin tästä.

Millainen on suomalainen townhouse? Yhtä vastausta kysmykseen ei ole. Townhouse taipuu moneksi. Townhouse-asuminen herättää kiinnostusta monissa asukasryhmissä. Yksi yhteinen tekijä on palvelutoiveet. Townhouse-asukas toivoo peruspalvelut – ja hivenen enemmänkin – kävelyetäisyydeltä. Palvelutoiveista kerrotaan edellä mainitussa loppuraportissa, Kotina suomalainen townhouse. Raportti kertoo myös sen, että townhouse soveltuu hyvin täydennysrakentamiseen mutta myös omaksi korttelikokonaisuudeksi. Townhouse-tutkimuksissa tunnistetut asukasprofiilit auttavat valikoimaan suunnitteluratkaisuja, jotka tukevat asukkaiden hyvinvointia. Tässä tavoitteessa yksityisyyden ja yhteisöllisyyden muodot ovat avainasemassa.

Avainasemassa on myös elämäntapa, joka saa yhä enemmän painotusta asumisen valinnoissa. Elämäntapa on käsitteenä laaja. Toisille se on työn tekemistä kotona, toisille mahdollisuutta harrastaa ja huoltaa harrastevälineitä, kolmannelle elämäntapaan kuuluu ulkomaanmatkailu ja mahdollisuus siitä nauttimiseen ilman huolta kaupunkikodin tyhjillään olosta. Neljäs toivoo autotonta asuinaluetta ja siihen räätälöityjä palveluita, viides energiatehokasta asumista.

Townhouse-asuminen voi vastata näihin kaikkiin. Energiatehokas townhouse -vuosiraportit kertovat eko- ja energiatehokkuuden townhouse-ratkaisuista: townhouse-myönteiset korostavat näitä tekijöitä asunnon valintatekijöinä. Paljon matkustavalle tärkeää taasen huolettomuus: kun naapurit ovat lähellä, ei asunto jää yksiin, vaikka asukas onkin poissa. Eteistilat, johon on suunniteltu nettitilausten jättöpaikka ja kylmätila ruokatoimituksille, sopii niin seniorille kuin autotta asuvalle. Myös työn ja kodin yhdistäminen tapahtuu luontevasti, ratkaisuihin voit tutustua esimerkiksi Uusi suomalainen unelmakoti? raportin s. 91-105.

Townhouse-talon kohdalla usein toistuva kysymys on, minne se sopii? Tutkimuksemme mukaan kaupunkiin, niin kaupunkikeskustaan kuin sen laitamille, suurempiin ja pienempiin kaupunkeihin. Alueelle, jossa tiiveys on perusteltua ja katutila yhdistyy luontevasti asumisen ja vaikkapa työn tilojen kanssa. Kyselymme mukaan pikkukaupunkimaisuus vetoaa. Tämä tarkoittaa hivenen palveluiltaan vilkkaampia keskustoja rajatumpaa tarjontaa mutta vehreämpää miljöötä. Tällainen pikkukaupunkimaisuus vetoaa pääkaupunkiseudunkin vastaajiin.

Asuinalueen  toivetta perustelee vastaajan talotyyppitoive, kuten  Envi-kysely paljastaa.  Mitä korkeammassa talossa haluat asua, sitä vilkkaampaa ja rakennetumpaa kaupunkikeskustaa toivot asuinalueeksesi. Tosin tämä ei ole suoraan suhteessa alueen sosiaaliseen vilkkauteen, kuten asukasprofiilimme osoittivat. Kerrosmäärän vähetessä toiveet painottuvat pikkukaupunkimaisuuteen – tai toisin ilmaistuna “vehreään kylämäisyyteen”. Tämä mahdollistaa hivenen rauhallisempaa arkea, joka on monen vastaajan toiveena, mutta silti sosiaalisesti aktiivista asuinympäristöä. Townhouse-ratkaisut ovatkin erityisen lupaavia tiiviin, matalan ja sosiaalisesti aktiivisen asuinympäristön mahdollistamiseksi.

Haluatko tietää lisää townhouse-toteutusten mahdollisuuksista? Ota yhteyttä!

Posted by Eija

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *