Taiteen maistereita Media Lab Helsingistä, syksy 2013

Laskimme kollegoiden kanssa jonkin aikaa sitten, että tänä vuonna tulee täyteen 250 uuden median taiteen maisteria Media Labista (MA in New Media ja MA Sound in New Media). Meiltä valmistuneita on nykyisin vaikka missä — startupeista suuriin yrityksiin ja järjestöistä julkiseen sektoriin. Moni on myös tehnyt hienon uran taiteilijana. Esimerkiksi tämän vuoden Finlandia-palkinnon sai meiltä valmistunut Riikka Pelo (Jokapäiväinen elämämme). Riikka tekee myös väitöskirjaan elokuva- ja lavastustaiteen laitokselle.

Nyt jouluna valmistuvien maistereiden lopputyöt ovat taas hyvä katsaus Media Labissa tehtäviin asioihin. Esittelen ne taas tässä blogissa näin suomenkielellä, niin kuin olen tehnyt jo kolme vuotta. Aikaisemmat juttuni maistereistamme löytyvät arkistosta.

Kristian Ekholmin (Sound in New Media) lopputyö “Mediated Sound in Performance: Contextualization and Analysis” esittelee esittävien taiteiden alalla toimivan äänisuunnittelija työprosesseja sekä Ekholmin niihin kehittelemiä menetelmiä ja työvälineitä. Ekholmin seuraavaa työtä, yhdessä Paula Lehtosen (kts. alla) kanssa tehtyä installaatiota Makasiinit palaa – Return of the Warehouses voi käydä katsomassa ja kuuntelemassa heti ensi vuoden alussa, 4.-8. tammikuuta Helsingin keskustassa.

Paula Lehtosen lopputyön “#0000FF is the new #000000 – A conceptual and site-speci!c mixed reality media art exhibition project” teososuus oli esillä Jangva Galleriassa aikaisemmin tänä vuonna. Teoksesta löytyy dokumentaatio verkosta. Lopputyön kirjallinen osuus on myös tutustumisen arvoinen. Lehtosen ja Ekholmin installaatio Makasiinit palaa – Return of the Warehouses siis tammikuussa Musiikkitalon ja Sanomatalon kulmilla.

Tapio Haajan lopputyö “Poliittinen remix-video – vaikuta videoeditoimalla!” käsittelee Internetissä suosittuja poliittisia remix-videoita. Lopputyössään Haaja on analysoinut kahdeksan poliittista remix-videota sekä tehnyt kolme uutta videota löytääkseen helpon ja nopeasti opittavan tavan tehdä poliittisia remix-videoita. Haajan koetuotantona tekemät videot löytyvät verkosta: [Video 1] [Video 2] [Video 3]

Leyla Nasibovan lopputyö “PlanetHero – Collaborative System for Public Good Initiatives” esittelee kehitystyötä tekeville kansalaisjärjestöille suunnitellun verkkosovelluksen joka helpottaa järjestöjä ja niissä toimivia ihmisiä tekemään paremmin yhteistyötä. Nasibovan suunnitelma perustuu neljä kuukautta kestäneeseen kenttätyöhön 15 järjestön parissa, Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Kenttätyö sisälsi suunnittelumaisemaan tutustumista, järjestöihmisten haastatteluja, osallistavan suunnittelun työpajoja järjestöjen kanssa sekä prototyyppien suunnittelua. Nasibovan lopputyöprosessista löytyy kattava dokumentaatio verkosta. Suosittelen Nasibovan lopputyön lukemista kaikille niille, joita kiinnostaa tutkimukseen perustuva design, konseptisuunnittelu, palvelumuotoilu, kokemuksen suunnittelu ja interaktiosuunnittelu.

Nämä työt saattavat olla tavalla tai toisella esillä myös Media Labin Demopäivässä ensi viikolla labran uudessa osoitteessa Otaniemessä. Löytänette perille.

Posted by Teemu

This entry was posted in maistereita, opetus. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *