Open Access Aallossa?

Yritin hakea Aallon web-palvelimilta onko yliopistomme jollakin tavalla ottanut kantaa open access julkaisemisen puolesta (tällaiseen tiedonhakuun suosittelen muuten The Aalto University Unofficial Search:iä). En löytänyt.

Löysin kuitenkin Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelusta artikkelin joka käsittelee Open Access -järjestelmää. Hyvä. Artikkelissa ei kuitenkaan kerrota sitä onko Aallossa joku tahtotila asian suhteen. Näin ollen oletan, että asiaa ei ole erityisesti käsitelty Aallossa.

Minusta asiasta olisi syytä keskustella ja olla siitä myös jotakin mieltä. Mielestäni asia on niin tärkeä, että rehtoreiden olisi syytä sanoa aiheesta jotakin. Toinen tie voisi olla keskustella asiasta Professorineuvostossa tai Akateemisten asioiden komiteassa ja viedä sitä sitten tätä kautta rehtoreille.

Mieluiten näkisin asian etenevän nopeasti ilman sen kummempaa uudelleen puintia. Nimittäin kaikki meidän “verrokkimme” maailmalla ovat asiaan sitoutuneet.

Esimerkiksi Helsingin yliopistossa rehtori on tehnyt asiasta päätöksen 26.5.2008. Sen mukaan, Helsingin yliopisto on Suomen yliopistojen rehtoreiden neuvoston mukana allekirjoittanut Berliinin julistuksen tieteellisen tiedon avoimesta saatavuudesta ja näin sitoutunut edistämään tieteellisen tiedon avointa saatavuutta.

Jotta asia ei jäisi pelkäksi julkilausumaksi tulisi opetuksen ja tutkimuksen tuen ja/tai kirjaston myös ottaa asia omakseen ja tarjota palveluita joissa tutkijat voivat helposti julkaista töitään avoimesti. Tämän ei tarvitse rajoita sitä millä foorumeilla tutkijat julkaisevat. 65% tieteellisistä lehdistä antavat jo tutkijalle oikeuden julkaista ns. “final draft” verkossa (ja saahan sitä toki muissakin julkaista).

Posted by Teemu

This entry was posted in tutkimus, yhteiskunnallinen vuorovaikutus. Bookmark the permalink.

3 Responses to Open Access Aallossa?

1. Open Acces julkaiseminen on yksi niitä tekijänoikeutta koskevista kysymykistä Aallossa, joihin ei ole otettu nimenomaista kantaa. Lähtökohtana kuitenkin on tuo Berliinin Open Access julistus, koska Aallon muodostaneet korkeakoulut ovat siihen 2006 sitoutuneet. Aaltodoc kehitystyö ja mahdollinen Open Courseware Consortiumiin liittyminen ovat tärkeitä siinä, millaiseksi open acces kehittyy. Toivottavasti voin pian päivittää lisätietoja palvelluun http://copyright.aalto.fi/fi/ . Pe 20.1. luento asiasta Antti raikken järjestämässä Accessibility seminaarissa!

2. Irma Pasanen says:

Aalto-yliopiston yhteinen elektroninen julkaisuarkisto Aaltodoc on kirjastossa saatu tuotantovaiheeseen ja julkaisujen tallennusprosesseja rakennetaan parhaillaan(tuotantoversiota pääsee kokeilemaan kampusverkossa osoitteessa https://aaltodoc.aalto.fi/ ).

Aalto-yliopiston julkaisuarkiston tarkoituksena on lisätä yliopiston tutkimusjulkaisujen näkyvyyttä, käyttöä ja vaikuttavuutta tarjoamalla julkaisuja yliopiston oman julkaisuarkiston kautta. Arkistoon tallennetaan yliopistolla tuotettua kokotekstiaineistoa kuten opinnäytteitä, artikkeleita, konferenssijulkaisuja ja laitosten tuottamaa tutkimusaineistoa.

Julkaisuarkistoon konvertoidaan ensiksi Otaniemen ja Töölön jo olemassaolevat OA aineistot. Tämän jälkeen palvelu on tarkoitus avata koko maailmalle marras-joulukuussa.

3. Anne Sunikka says:

Viimeistään silloin, kun teemme päätöksiä uudesta Aallon julkaisu- ja tutkimustietojärjestelmästä, joudumme ottamaan kantaa open access -kysymykseen.
    Käsittäkseni kirjasto suhtautuu myönteisesti avoimeen julkaisemiseen, mutta en tiedä, onko julkaisuperiaatteet päätetty virallisesti.
    Euro-CRIS, joka kehittää yhteistä eurooppalaista käsitemallia tutkimustiedolle (http://www.eurocris.org/Index.php?page=concepts_benefits&t=1) on myös sitoutunut open access-periaatteisiin.