Tapaaminen Marimekolla

Kävimme tapaamassa 7.4. Marimekolla työskentelevää Petri Juslinia. Hän toimii Marimekolla Studio Managerina. Petrin osaamisalueeseen kuuluu muun muassa suunnittelijoiden avustaminen ja ohjeistaminen suunnittelussa ja painettavan lopullisen kuosin viimeistely painettavaan kuntoon. Laura Isoniemi suositteli meille Petrin tapaamista, sillä hän tuntee hyvin suunnittelutyössä käytettävät ohjelmistot ja tekniikat, ja hänellä on paljon kokemusta kuosisuunnittelusta ja tuotannosta. Tapaaminen pidettiin Marimekon toimistolla Helsingissä, ja oli kiinnostavaa päästä tutustumaan lähemmin Marimekkoon.IMG_4090

Esittelimme Petrille ohjelmaamme ja hän ymmärsi nopeasti, mistä siinä on kyse. Hän piti sitä hienona ja toimivana. Saimme kehuja siitä, että siinä on eri symmetrioita monipuolisemmin tarjolla kuin muissa vastaavissa ohjelmissa tai plug-ineissä. Hänen mukaansa ohjelmastamme olisi todennäköisesti hyötyä suunnittelijoille, kunhan se olisi hieman hiotummassa muodossa. Muun muassa layereiden käyttö olisi hyvä lisäominaisuus. Ohjelmassamme oleva apuviivasto kuulemma oli todella hyvä, ja auttaa hahmottamaan kuvion suunnittelua.

Kuulemma nykyisin hänen tuntemistaan suunnittelijoista suurin osa käyttää Adoben ohjelmia, ja Adobe on vallannut lähes koko alan pelikentän. Tästä syystä hän ehdotti, että mikäli haluaisimme saada ohjelmamme laajaan käyttöön, parasta saattaisi olla tehdä siitä plug-in johonkin tunnettuun ohjelmaan. Näin se olisi helposti ja matalalla kynnyksellä monille mahdollisille käyttäjille tarjolla. Plug-inia voisi Petrin mielestä olla helpompi markkinoida esimerkiksi suuremmille suunnittelutaloille.

Petri esitteli meille Illustratorista löytyvää ominaisuutta, jolla voidaan toistaa kuviota joillakin yksinkertaisilla symmetrioilla. Siinä oli samoja ominaisuuksia kuin meilläkin on, mutta symmetrioita oli vain kourallinen. Kuitenkin jo tämäkin toiminnallisuus on kuulemma hyödyksi toisinaan. Näin ollen useampia symmetrioita tarjoavalle ohjelmalle voisi hyvinkin olla kysyntää ja se olisi edistystä nykyisiin nähden.

Marimekolla kuvioiden suunnitteluun käytetään paljon aikaa verrattuna moniin muihin yrityksiin. Kuvioita muun muassa suunnitellaan käsin ja niitä tehdään pitkään. Petri arveli, että monet yritykset ja suunnittelutoimistot, jotka tekevät töitä tiukemmalla aikataululla voisivat hyötyä ohjelmastamme enemmän. Lisäksi hän uskoo, että myös muunlaiset kuviosuunnittelijat voisivat hyötyä ohjelmastamme, esimerkiksi internetsivuille taustojen tekemistä varten ohjelmamme voisi olla hyödyllinen.

Saimme myös perehdytyksen siihen, miten taiteilijan suunnittelemasta kuviosta luodaan raportti, joka on siis kankaan suunnittelussa ikään kuin perusalue, jota toistetaan kangasta painettaessa. Uskomme, että raportin luominen on hyvinkin mahdollista toteuttaa ohjelmallamme. Petrin mukaan monesti kuvioita suunnittelevilla taiteilijoilla voi olla vaikeuksia painokelpoisen raportin toteuttamisessa itse, ja hänen työnsä monesti liittyykin taiteilijoiden työn jatkamiseen niin, että lopputulos on painettavissa kankaalle.

Nykyisin Marimekon kaltaiset yritykset ovat yhä harvinaisempia ja entistä useampi suunnittelija työstää omaa työtään itsenäisesti pitkälle myös teknisellä puolella. Täten raportin luomisessa auttava työkalu voisi olla hyödyllinen.
Pääsimme tapaamisen lopuksi käymään pikaisesti Marimekon kangaspainon puolella vilkaisemaan tuotantoprosessia. Oli mielenkiintoista nähdä tarkemmin, miten esimerkiksi Marimekon design-kankaita painetaan.