Pohdintaa tutkielman aiheesta ja Sveitsin muototyylistä

Viime kerralla kuulimme tarkemmin Sveitsin muototyylistä ja mm. ajalleen modernista graafisesta suunnittelusta. Mietin juuri alustavasti tutkielman aihetta, ja pohdin, voisiko Sveitsin muototyylin pohjalta löytyä kirjallisen tutkielman aihe. Näkemäni esimerkin perusteella Koepfli Partnerilta voin sanoa jo jotain Sveitsin kotimaatyylistä. Mutta entäs muototyyli? Minkälaisia periaatteita Sveitsin muototyylissä noudatetaan? Minkälaiset muodot lasketaan mukaan ”hyvään muotokieleen”? Kuka hyvän muotokielen määrittää?

Entä onko Sveitsissä muita suunnitteluperiaatteita Sveitsin kuin muototyyli ja kotimaatyyli? Ilmeisesti paikan henkeä noudatetaan koko maan mittakaavassa kotimaatyyliä ajatellen. Mutta otetaanko paikan henki huomioon pienemmässä mittakaavassa?  Esimerkiksi kaupungin tasolla?

Epäilen, että vastauksia näihin kysymyksiin alan saada kuultuani seminaariesitelmät. Myös Pia Frickerin mini-studiossa on linkattu erinäisiä artikkeleja, joiden perusteella voin alkaa hahmottamaan, mihin sveitsiläiset suunnitelmansa perustavat. Muotoilisinkin ehkä tutkielmani aiheen muotoon ”Suunnitteluperiaatteet Sveitsin maisema-arkkitehtuurissa” tai esimerkiksi ”Konseptit Sveitsin maisema-arkkitehtonisessa suunnittelussa”. Minua siis kiinnostaisi erityisesti, millaisia konsepteja suunnitelmissa noudatetaan. Mikä on sveitsiläisen maisema-arkkitehtuurin punainen lanka? Vai onko maisema-arkkitehtuurin tarkoitus niin funktionaalinen, että punaista lankaa on vaikeaa löytää?

Entä huomioidaanko pienemmän mittakaavan paikalliset ilmiöt suunnittelussa? Sveitsiläiset luontotyylin noudattajat ottavat vaikutteita kansallismaisemastaan, mutta ottavatko muototyylin noudattajat sen sijaan kansainvälisiä vaikutteita? Onko sveitsiläisillä sijaa konseptille vai onko muoto itsessään tarkoitus?

Paljon vastauksia minulla ei vielä tässä vaiheessa ole. Mutta jos ei ole vastauksia, on hyvä aloittaa kysymyksistä. Seminaariesitelmien jälkeen voinen jo kirjoittaa tarkempaa analyysia nykyajan sveitsiläisestä maisema-arkkitehtuurista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *