Tutkielma etenee

Kevään aikana olen käynyt monessa kirjastossa ja etsinyt aineistoa tutkielmaani. Lähtökohtana oli tarkastella alppiturismin vaikutuksia sveitsiläiseen maisemaan ja luontoon. Vaikka alppiurheilu ja -turismi on lisääntynyt vuosikymmenten aikana huimaa vauhtia, se ei äkkiseltään tunnu alppiluonnon suurimpana uhkakuvana. Tai ehkä tällä hetkellä turismi kuluttaa luontoa ja esimerkiksi puita kaadetaan pois hissilinjausten ja rinteiden tieltä.

Jotain paljon vakavampaa ja peruuttamatonta on silti hyvin todennäköisesti tulossa: ilmastonmuutos uhkaa erityisesti muutokselle herkkiä alueita, kuten alppeja. Jäätiköt sulavat vuosi vuodelta ja jo muutaman asteen lämpötilan nousu voi aiheuttaa lumettomuutta laajalla alueella. Mitä alppejen lumitilanteelle tapahtuu tulevaisuudessa? Kuinka kauan muutokseen menee ja voiko alpeilla enää tulevaisuudessa lasketella vai onko se nykypäivän luksusta joka pian jää historiaan? Mitä mahdolliset muutokset tarkoittavat ympäristön tai talouden kannalta?

Olin pitkään jumissa lähdekirjallisuuden kanssa. Aiheeseen liittyviä kirjoja oli saatavilla kirjastoissa jonkin verran, mutta painettuja versioita oli todella hajanaisesti ripoteltuna ympäri Helsinkiä ja kirjojen metsästys tuntui haasteelliselta. Monesti ne eivät sitten kuitenkaan ollut sitä mitä oletin ja lähdekirjallisuuden löytäminen oli haastavaa. Näin ei kuitenkaan oikeasti ole, sillä alppeja, turismia ja ilmastonmuutosta on tutkittu paljon.

Pitkään ajattelin typerästi, että lähdekirjallisuuden tulisi lähtökohtaisesti olla kirjan muodossa. Kirjoja saattaa olla Helsingistä hiukan haastavaa löytää, mutta huomasin ilokseni, että netti on pullollaan tutkimuksia ja artikkeleita aiheesta. Onneksi pääsiäisenä tuli edes muutaman päivän tauko muusta opiskelusta, niin tutkielmaa sai hyvää vauhtia eteenpäin.Tuntuu, että studio on jaettu moneen pieneen osaan ja nämä osaset on kyllä tuntimäärältään taas aivan ylimitoitettuja. Esimerkiksi Pian digiosuudella olemme käyneet perusteet ArcMapistä ja Rhinosta. Tällaisten mallinnusohjelmien opettelu vie paljon aikaa, eikä niitä ole mielekästä sisällyttää suunnittelukurssiin. Toivoisin, että meille järjestettäisiin ihan pelkästään ohjelman käyttöön keskittyviä kursseja. Tuntuu, että ohjelmisto-opetuksesta on viime vuosina leikattu vaikka se on tulevaisuudessa entistä tärkeämmässä roolissa.

Tutkielman runko on hahmottunut ja tänään tunsin että tein läpimurron tiedonhaun suhteen. Materiaalia löytyi paljon, nyt pitää vain alottaa sen karsiminen. Täytyy myös muistaa pysyä kriittisenä lukemansa suhteen. Tulevaisuusskenaarioita on monia ja tutkimukset saattavat antaa hyvinkin erilaisia tuloksia ja väittämiä. Tarkoitus on löytää mahdollisimman luotettavaa tietoa ja tehdä yleiskatsaus monisyiseen teemaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *