Tutkielman aiheen pohdiskelua

Sveitsissä kiehtoo ehdottomasti eniten alppivuoristo. Vaikka maasta löytyy varmasti mielenkiintoisia (maisema-)arkkitehtoonisia kohteita, luonnon oma arkkitehtuuri on monin verroin pysäyttävämpää ja mielenkiintoisempaa. Pallottelin mielessäni useampiakin vaihtoehtoja tutkielman aiheeksi. Vuoret visuaalisesti kiinnostavat -kuinka luonnon muovaamat muodot ovat vaikuttaneet suunnitteluun ja antaneet inspiraatiota myös kaupunkikohteisiin. Luontoa selkeästi jäljittelevä suunnittelu kiehtoo, esimerkiksi vuorenmuotoiset rakennukset.

Eniten olen kuitenkin kiinnostunut alppiurheilusta ja sen suhteesta luontoon ja maisemaan. Aiheen valinta olisi ollut aivan selkeä jo heti kättelyssä, mutta kuvittelin tämän aiheen olevan aivan liian ekologiaan painottunut, ei siis tarpeeksi maisema-arkkitehtooninen. Onneksi opetuksessa ymmärretään painottaa sitä, että nämä asiat eivät ole erillään toisistaan. Maisema-arkkitehtuurissa sekoittuu puhdas ekologia, yhtä lailla kuin taide ja tekniikkakin.

Minulle kaikista rakkaimman harrastuksenkin takia haluan perehtyä aiheeseen syvemmin. Onko alpeilla lunta vielä sadan vuoden päästä? Kuinka paljon matkailu kuormittaa ympäristöä? Syntyykö alpeille ekoturismia? Voidaanko esimerkiksi hiihtohissejä suunnitella nykyistä ekologisemmin? Pohdin jo aikaisemmin viikkotehtävässä (väite: “Alppiurheilu tuhoaa vuoristoluontoa.”) sitä, mitä ihmiset tekisivät alppilomailun sijasta. Vaikka lennän esimerkiksi Suomesta keski-Eurooppaan, voisin sen sijaan lentää viikoksi lomailemaan vaihtoehtoisesti Kanariansaarille tai Thaimaahan, joka aiheuttaisi vielä rutkasti enemmän päästöjä. Monet alppien laskettelijoista ovat saapuneet melko kohtuullisen ajomatkan päästä. Pointtini tässä ehkä on se, että toki alppiurheilu aiheuttaa päästöjä, mutta on toisaalta mahdotonta ennustaa ihmisten vaihtoehtoista käyttäytymistä. Varmaankin moni perheineen lähtisi joka tapauksessa lomalle, ehkä jopa nykyistä kauemmaksi. Lisäksi haluan selvittää tuhoaako laskettelu ja matkailu oikeasti vuoristoluontoa. Aiheuttaako se itsessään eroosiota tai lumettomuutta? Veikkaisin, että ilmastonmuutos vaikuttaa vuoristoluontoon ja sen lumitilanteeseen paljon enemmän. Alpit ja jäätiköt ovat herkkiä ilmastonmuutokselle ja nämä alueet tulevat kärsimään ensimmäisten joukossa lämpötilan noustessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *