Den första Schweiziska lektionen

Den första lektionen var mer som en introduktion till hela kursen. Från början hade jag ju tänkt genomföra hela kursen men på grund av att andra kurser kommer i kläm så måste jag fundera lite kring hur jag ska lägga upp arbete för den här kursen, men det framgår i  arbetsprogrammet.

Pia Frickers ministudio är dock en del av kursen som jag verkligen verkligen vill gå och skall försöka genomföra, det ska bli kul att se hur den delen av kursen verkar nu uppkommande tisdag.

En stor del föreläsningen tog upp historiska fakta om Schweiz. Igen så slog min lite skeptiska del på och började fundera kring hur det här nu stödjer och förbered mig exempelvis för arbetslivet. En annan tanke som började snurra i huvudet, som kanske inte hade så mycket att göra med ämnet, men som ändå är relevant är att jag är lite besviken över att kursen är på finska. Jag har absolut ingenting emot att den är på finska och är mycket van med att allt görs på finska, men om man jämför med exempelvis de som studerar arkitektur på magisternivå så är en stor del av kurserna på engelska. Medans det på landskapssidan ser annorlunda ut. Jag har hela tiden levt iden tro att alla magisterkurser är på engelska, för det är vad jag hört och hur det ser ut på andra ställen, eller? Och trott att bara jag fixar min kandidatexamen och alla de kurserna så kommer det att bli lite lättare språkmässigt när jag kommer till nästa steg, men icke sa nicke. Det är som sagt absolut inte ett problem, men kanske lite av en besvikelse en då. Hur som helst är jag mycket glad över att jag nu kunnat ändra om mina kurser lite så att den största delen av mina kurser som jag kommer ha under våren kommer att vara på engelska.

Men tillbaka till själva föreläsningen, det var verkligen av en knasig tanke när det berättades hur man genom tiderna bestigit alperna och dessa delar av bergskedjorna i Schweiz. Om man jämför med hur man gjorde för exempel ett par hundra år sedan då ända sättet i vissa fall bara var över, medans man idag på ett helt annat sätt bara kan ta sig rätt igenom med tunnlar och dylika slingrande vägnät. En annan fråga som kom upp var även om dagens människa ens skulle överleva under de förhållandena som man hade då när man skulle bestiga dessa enorma bergskedjor till fots eller med exempelvis en häst. Idag är man ju så bekväm av sig och det är ju ganska lite fysisk styrka som går åt till att exempel köra sig igenom dessa områden än att gå eller att rida.

En annan del av föreläsningen som blev kvar i minnet var filmklippet från Bondfilmen Golen Eye, då gick det kanske först upp för mig vilka fantastiska miljöer och landskap det verkligen finns i Schweiz. Trots att jag aldrig varit där, men nog i Alperna, och sett på bild hur det ser ut där, så ger filmklipp ett starkare intryck än bilder. Idag vet man inte hur mycket som är äkta i en bild eller inte, det samma gäller inte riktigt en video, fast det nog börjar gå åt det hållet också.

Den största delen av föreläsningen gick åt till att lyssna på de olika bokrecensionerna.  Den tanken som fastnade mest kring de olika böckerna förutom min egen var den om Rousseau och hans speciella syn på samhället. Jag har alltid tyckt om filosofi lite i smyg och det skulle verkligen varit intressant att höra vad Rousseau tyckt om dagen samhälle, som nog på vissa sätt påminner om hans men ändå inte och som kanske på ett mer extremt sätt förändrats  åt det hålls om han var mest kritisk och skeptiskt mot. Ändå verkar det som att det idag går lite mer åt hans håll vad det gäller vissa frågor.

Boken jag helst skulle ha läst var den av H.G Wells men istället blev det verket Wilhelm Tell av Schiller som jag bläddrade igenom. Dock var det långt ifrån en av de bästa böckerna  jag läst eftersom den var så svårskriven och gammalmodigt gjort, ca 200 år vilket nog förklarar den saken. Samt att den var skriven som en pjäs, vilket också var ganska konstigt. Den tredje saken som jag inte tycke om var att författaren själv aldrig besökt Schweiz vilket gjorde att det hela bara kändes ännu mer påhittat och över romantiserat. Men överlag var det en ganska uppfriskande uppgift och dne fick en att tänka på hur landskapet överlag gestaltas i böcker.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *