Projektin loppuraportti

SCI-projektikurssi  on tullut osaltamme päätökseen. Viimeistelimme eilen kurssin viimeisen palautuksen, loppuraportin, jossa käsittelemme projektin kulkua ja ennen kaikkea ryhmämme oppimis- ja kehittymispolkua. Lisäksi pohdimme, mitä olemme oppineet projektin aikana niin golfklubien toiminnasta kuin aurinkoenergiasta. Kukin ryhmän jäsen on myös kirjoittanut oman reflektionsa projektista.

Loppuraportti on luettavissa täällä.

SolarGolf toivottaa kaikille aurinkoista kesää!

solargolflogo

 

Posted by Tomi Suomela

Tilannekatsaus - Leave a comment

Grand Finale -päivä

Tänään oli kurssin viimeinen virallinen päivä. Grand Finale järjestettiin Otaniemen kampuksella. Päivä oli täynnä ohjelmaa, ja kokoonnuimme ryhmän jäsenten kanssa jo yhdeksältä aamulla. Valitsimme mielestämme parhaimman paikan ja ryhdyimme kasaamaan ständiämme. Ständillä meillä oli posteri, puttimatto, 3D-printattu malli golfautokatoksesta sekä tietokone, joka toisti videota esimerkkiratkaisusta.

Ständimme

Ständimme

Posterista tarkemman kuvan löytää linkistä.

Kymmeneltä alkoivat pitchaukset. Huomasimme heti, kuinka paljon pitchaukset olivat parantuneet kenraaliharjoituksesta. Pitchimme meni mielestämme todella hyvin, ja viimeisenä esiintyjänä jäimme varmasti hyvin väkijoukon muistiin.

Tomi ja Sampsa esittämässä projetia.

Tomi ja Sampsa esittämässä projektia.

Pitchaus oli sen verran hyvä, että ständillämme riitti väkeä kello 13 asti. Monet ohikulkijat olivat todella kiinnostuneita projektistamme ja jäivät kysymystenkin jälkeen vielä puttailemaan kanssamme.

Vilinää ja vilskettä + somen kautta kutsuttiin tuttuja paikanpäälle.

Vilinää ja vilskettä + somen kautta kutsuttiin tuttuja paikanpäälle.

Kävijät olivat vaikuttuneita 3D-mallistamme. Heitä kiinnosti paljon, miten olimme suunnitelleet tämän. Mainostimme samalla Aalto Fablabia, ja kerroimme kuinka helppoa ja vaivatonta printtaaminen oli.

3D-malli, vesieste ja bunkkeri.

3D-malli, vesieste ja bunkkeri.

Päivä oli meidän osalta menestys: meillä oli hauskaa, ja niin oli yleisölläkin. Emme valitettavasti saaneet rahoittajia projektille, mutta olemme projektiin kuitenkin erittäin tyytyväisiä. Projektimme sekä kurssi ovat lähes paketissa, ja tiedossa onkin enää blogipostaus loppuraportista.

Kiitos kaikille innokkaille kävijöille ja lukijoille,

SolarGolf.

Posted by Marcos Ryhänen Rodellas

Tilannekatsaus - Leave a comment

Countdown

Tällä viikolla olemme valmistautuneet tarkemmin Grande Finale -tapahtumaa varten. Emme pystyneet tapaamaan kasvotusten, mutta tiimi teki hyvää jälkeä Skype-puhelun kautta. Saimme posterin sekä pitchauksen valmiiksi hyvissä ajoin.

Viime viikon kenraaliharjoituksesta saimme todella hyvää palautetta. Yleisö oli erityisesti pitänyt esityksen aikaisesta dialogista ja sen energisyydestä. Emme ajatelleet muuttaa esityksen rakennetta sen enempää, vaan lisäämme vain pieniä parannuksia. Lisäsimme myös liiketoiminnan todellisen mahdollisuuden posteriin.

Grande Finale -tapahtumassa aiomme houkutella kävijöitä ständillemme pitchimme, posterimme ja puttausmaton avulla. Posterimme on visuaalisesti hieno ja siinä on lisätietoa projektistamme. Toivottavasti saamme näillä kävijöitä innostumaan tulemaan ständillemme.

Näyttökuva 2017-05-10 kello 15.02.45

Esimakua posterista

Tämän lisäksi olemme aloittaneet kurssin muiden palautusten pohdiskelun. Perjantain tilaisuuden jälkeen aloitamme loppuraportin sekä oppimiskokemusten tekemisen.

Toivotamme kaikki tervetulleiksi. Esityksemme on perjantaina 12.5. Otaniemen pääaulassa ja pidämme pitchimme 11:35–12:00 välisenä aikana.

Posted by Marcos Ryhänen Rodellas

Tilannekatsaus - Leave a comment

Grande Finaleen valmistautuminen

Viime viikolla aloitimme valmistautumisen Grande Finalea varten. Grande Finalessa on tarkoitus saada yleisö kiinnostumaan projektistamme esittämällä lyhyt pitch. Viime torstaina harjoittelimme pitchaamista. Perjantaina oli kenraaliharjoituksen vuoro. Tapahtuma oli opettavainen, pääsimme myymään ideaamme muille ryhmille. Pitchimme oli lyhyt ja ytimekäs. Uskomme, että se vakuutti yleisön. Tilaisuuden lopuksi mainittiin muutama hyvä pitchi, johon projektimme kuului. Meillä on myös oma ständi, jossa esitellemme ratkaisua tarkemmin, näyttämme meidän pienoismallia ja taloudellisia laskelmia. Yritämme houkutella yleisöä puttimatolla.

Blogiarvioinnissa tuli esille, että emme ole selittäneet tarpeeksi tarkasti päätöksentekoprosessia. Olemme lähestyneet ongelmia lähestulkoon aina samalla tavalla. Päätöksentekoprosessiin on kuulunut yleensä viisi kohtaa. 1) Aloitamme ongelmien määrittelemisellä ja rajauksella. 2) Kehittelemme ratkaisuvaihtoehtoja. Pyrimme saamaan mahdollisimman paljon erilaisia ratkaisumahdollisuuksia, jotta meillä olisi, mistä valita. 3) Arvioimme ratkaisuvaihtoehdot, käymme niiden hyvät ja huonot puolet läpi. Tässä vaiheessa muokkaamme ja yhdistelemme ideoitamme. 4) Valitsemme parhaan mahdollisen ratkaisun, jota kaikki ryhmän jäsenet tukevat. 5) Valitun ratkaisun toimeenpaneminen. Sovitaan ryhmän kesken siitä, kuka tekee mitäkin, sovimme minkälaisella aikataululla ratkaisun pitää edetä.

Jatkamme tällä viikolla esityksen ja ständin suunnittelua. Aiomme aloittaa loppuraportin työstämistä hyvissä ajoin.

 

Posted by Marcos Ryhänen Rodellas

Tilannekatsaus - Leave a comment

Käyttäjätestauksen raportti

Tuotteemme on kehittynyt kurssin aikana kirjavasta ideaskaalasta konkreettiseksi 3D-malliksi ja tietokoneanimaatioksi. Palautetta olemme saaneet kurssin henkilökunnalta, muilta opiskelijoilta esitysten perusteella sekä golffareilta ja golfklubeilta. Kirjoitimme palautteen pohjalta raportin, jossa kuvataan tuotteemme edistysaskeleet. Linkki raporttiin löytyy täältä.

Posted by Tomi Suomela

Suunnitelmat - Leave a comment

3D-tulostus

Kuluneella viikolla työstimme latauskatoksen 3D-mallia, jonka tulostusta pääsimme aloittamaan torstaina. Mallimme on monella tapaa samanlainen aiemman kuvallisen katosprototyyppimme kanssa, mutta tukevoitimme mallia lisäämällä toisen parin jalkoja ja paksuntamalla tukirakenteita.

Kokoonnuimme aikaisin torstai-aamuna Aallon Fablabiin, jossa avustava henkilökunta opasti meitä tulostuksen kanssa. Kellään tiimistämme ei ollut aiempaa kokemusta 3D-tulostuksesta, ja apu tulikin tarpeeseen. Tulostusohjelma vaikutti helppokäyttöiseltä, mutta oikeiden aineiden lisääminen tulostimeen sekä asetusten saaminen kohdilleen vaativat muutaman yrittämän.

20170413_100029

Tulostimen ohjelmisto osasi luoda automaattiset tukirakenteet mallillemme, joiden avulla tulostus onnistui yhtenä, kokonaisena kappaleena.

Käyttämämme tulostin oli stereolitografiatulostin, joka UV-laserin avulla kovettaa (käsittääksemme) pihkapohjaista nestemäistä materiaalia haluttuun muotoon. Tulostamamme kappale oli melko suuri, minkä vuoksi myös tulostusaika oli pitkä. Emme jääneet odottamaan tulostuksen valmistumista, emmekä illalla ehtineet rakennuksen aukioloaikana tarkistamaan työn etenemistä. Emme siis itsekään ole nähneet vielä lopputulosta! Toivottavasti tulostin jaksoi tehdä työnsä loppuun, kun me muut karkasimme pääsiäisen viettoon.

20170413_104319

”Meneekö tässä kauemmin kuin puoli tuntia?”

Mallista tulee läpinäkyvä. Seuraavaksi aiommekin maalata katoksen pienoismallivärein, joita eräs ryhmäläinen muistelee omistavansa. Lopputulos on hypisteltävissä Grand Finalessa. Koska meillä ei vielä ole mallia näytettävänä, voitte ihastella alla olevaa kuvaa, jossa tutkimme malliamme tulostusohjelmassa.

20170413_095920

Käyttämämme tulostin on oransseista laatikoista suurempi.

Iloista pääsiäistä!

Posted by Aleksi Vartiainen

Tilannekatsaus - Leave a comment

Projektin nettisivut

Solargolf.info

Olemme saaneet blogimme tueksi upeat nettisivut! Nettisivujen tarkoitus on antaa ensisilmäyksellä kokonaisvaltainen kuva projektista. Lisäksi sieltä löytyvät linkit viikottaisiin blogipostauksiin sekä projektin dokumentteihin, kuten ansaintamalliin ja projektisuunnitelmaan. Sivusto on myös käyttäjäystävällisempi ja helpompi navigoida kuin blogi.

Prototyypin 3D-malli

Neljännen esityssession palautteen pohjalta saimme idean lähteä suunnittelemaan 3D-malli prototyypistämme. Kurssin Grande Finalessa olisi hienoa, jos meillä olisi näyttää kuvien lisäksi myös konkreettinen 3D-tulostettu malli golfautojen latauspisteestä. Aiommekin siis tutustua tarkemmin 3D-tulostuksen mahdollisuuksiin, esimerkiksi Aallon Fablabissa.

Kuinka monta golfpalloa kuussa on?

Viikonlopun kunniaksi on hyvä tutustua tähän mielenkiintoiseen ja jopa hieman huvittavaan kysymykseen. Vastaus: kaksi. Apollo 14:n astronautti Alan Shepard halusi päästä kokeilemaan swingiään hieman eksoottisemmassa ympäristössä, joten hän otti kuulennolle mukaan rautakutosen ja pari palloa. Koska kuussa ei käy kovin usein vieraita, ovat golfpallot siellä edelleen!

Aiheeseen voi tutustua lisää täällä, ja video Shepardin swingeistä löytyy youtubesta.

Hyvää viikonloppua!

Posted by Tomi Suomela

Tilannekatsaus - Leave a comment

Neljäs esityssessio

Neljännessä esityssessiossa keskityimme prototyyppimme nykyvaiheeseen. Katso alta video esityksestämme (5 min).

Posted by Aleksi Vartiainen

Esityssessio - Leave a comment

Projektikatsaus ja markkina-analyysi

Markkina-analyysi

Maailmanlaajuinen aurinkosähkön tuoton kasvu on ollut eksponentiaalista viimeisen 20 vuoden ajan (kuva 1). Kumulatiivinen kasvu viimeisen viiden vuoden aikana on ollut noin 30%. Maailmanlaajuista ennustetta tarkastellessa voidaan todeta, että toimimme kasvavalla markkinalla, jolla on potentiaalia menestykseen.

kuva1

Kuva 1: Aurinkosähkön tuoton kasvu maailmanlaajuisesti.

PESTEL-analyysi on apumenetelmä, jolla voidaan selvittää organisaation poliittista, taloudellista, yhteiskunnallista, teknologista, ekologista ja lainsäädännöllistä tilaa ja tulevaisuutta. Muutosvoimia voidaan käyttää hyväksi taustamateriaalina organisaation tulevaisuuden toiminnan suunnittelussa. Menetelmän tavoitteena on tarkastella toimintaympäristöä useasta eri näkökulmasta. Alla on kuvattu PESTEL-analyysimme, jonka avulla saa hyvän ymmärryksen Suomen markkinoiden soveltuvuudesta makrotasolla.

PESTEL

Kuva 2: PESTEL-analyysi. Klikkaa kuvaa isommaksi.

Politiikka

Suomi on poliittisesta näkökulmasta rauhallinen maa. Suomella on edellytyksiä liiketoiminnalle ilman suuria pelkoja poliittisesta vastustamisesta. Tilanne onkin lähes päinvastainen: valtio tukee aurinkoenergiaprojekteja, mikä edesauttaa projektien kannattavuutta. Tällä hetkellä valtio myöntää uusiutuvan energian käyttöön tukia, joilla voi kattaa jopa 25% aurinkoenergian investointikustannuksista. Tämä helpottaa palvelumme myyntiä kuluttajille.

Hallituksen hyväksymän vuoden 2016 kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaan kasvihuonekaasupäästöjä on tarkoitus vähentää 80-95 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Tämä onnistuu siirtymällä uusiutuviin energianlähteisiin, kuten aurinkoenergiaan.

Talous

Taloudellisesta näkökulmasta on olemassa kannusteita elää energiatehokkaammin. Sähkön hinta on ollut Suomessa tasaisessa kasvussa viimeisen vuosikymmenen ajan (kuva 3). Kasvavat energiakustannukset toimivat kannustimena investoimaan uusiutuviin energianlähteisiin.

Sähkön hinnan kehitys

Kuva 3: Sähkön hinnan kehitys Suomessa.

Yhteiskunta

Suomalaiset suhtautuvat yleisesti uusiutuvaan energiaan positiivisesti. Toivomme tämän kannustavan golfklubeja investoimaan aurinkoenergiaratkaisuihin.

Teknologia

Teknologia ei ole näillä näkymin parantumassa lähiaikoina ja aurinkopaneelien hinnat eivät tule laskemaan merkittävästi. Aurinkopaneeleihin kannattaa siis sijoittaa nyt. Tämä on meidän suunnitelmissamme kannattavaa. Akkuteknologioiden kehitys mahdollistaa sähkön lyhytaikaisen varastoinnin, mikä lisää aurinkosähkön luotettavuutta.

Ympäristö

Suomen olosuhteissa aurinkopaneelit eivät ole vaihtoehdoista kannattavin. Toisaalta kiihtyvä kasvihuoneilmiö ja yhteiskunnan tietoisuus tästä voivat olla meidän hyödyksi. Golfklubit voivat näin pienentää omaa hiilijalanjälkeään.

Lainsäädäntö

Suomen lainsäädäntö ei kiellä aurinkopaneelien asentamista esimerkiksi rakennusten katoille. Kuitenkin esimerkiksi Helsingin Tali Golfissa aurinkopaneelien asentaminen on kielletty, sillä alue on museosuojattu.

Vaikka aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet, tullin mukaan aurinkoenergiasta on maksettava veroa, vaikka sitä tuottaisi vain omaan käyttöön. Toivomme, että tätä lakia uudistettaisiin.

Kertaus: Kuinka projektimme on edennyt

Projektimme alkoi viikolla 5. Alussa ryhmällämme oli lukemattomia ideoita, joista esimerkkejä ovat älykäs tuloslaskentajärjestelmä väylillä, itseajava golfkärry aurinkoenergian voimalla, klubitaloon integroitavat aurinkopaneelit, kentänhoitolaitteiden vaihtaminen sähköisiksi ja GPS-paikannettava golfpallo.

Seuraavan viikon aikana suuntamme alkoi hahmottua, ja keskityimme erityisesti golfautojen ja sähköautojen lataamiseen aurinkoenergialla. Ideoimme golfautojen latauskonseptia SCAMPER-työkalun avulla. Tämän yhteydessä pohdimme muun muassa ylijäämäsähkön myymistä sähköverkkoon, hyödyntämistä ympäröivän lomakeskuksen asuntojen käyttöön, tai säilömistä yöllistä kentän valaisua varten. Hylkäsimme nämä ideat kuitenkin sähkön alhaisen myyntihinnan ja valaistavan alueen liian suuren koon vuoksi. Lähetimme myös ensimmäiset yhteydenottopyynnöt golfklubeille.

Viikolla 7 loimme projektillemme työsuunnitelman, jota päivitimme muutaman viikon päästä projektin edettyä. Projektimme ydinkysymykseksi muodostui voivatko golfkentät hyödyntää aurinkoenergiaa taloudellisesti kannattavalla tavalla siten, ettei pelikokemus kärsi? Rajasimme sähkön jälleenmyynnin lopullisesti pois sen kannattamattomuuden vuoksi, ja keskityimme aurinkoenergian käyttöön golfkentän päivittäisissä tarpeissa. Toimintamme keskeiseksi tarkoitukseksi rajautui toiminta aurinkoenergiakonsulttina golfklubeille ja räätälöityjen ratkaisujen tarjonta golfklubin tarpeiden mukaan. Asiakkaitamme ovat suomalaiset golfklubit, varsinaisia loppukäyttäjiä ovat klubeilla pelaavat golffarit. Laadimme lisäksi projektillemme alustavan aikataulun, ja sovimme golffareille tehtävistä haastatteluista ja golfklubeille lähetettävistä kyselyistä.

Seuraavalla viikolla saimme innostavia vastauksia kyselyihimme golfklubeilta. Pyytämämme sähkönkulutustiedot auttoivat meitä luomaan ensimmäiset talouslaskelmamme, ja totesimme suunnittelemiemme aurinkoenergiaratkaisujen olevan kannattavia ja houkuttelevia. Arviomme mukaan golfklubit voisivat säästää kymmeniä tuhansia euroja vuodessa palvelumme avulla.

Viikon 9 ensimmäiset golffareiden haastattelut paljastivat, että pelaajat ovat innostuneita vihreästä energiasta. Kartoituksemme mukaan pelaajat olisivat myös valmiita maksamaan pientä lisää vuosimaksuun omien sähköautojen latauspalvelusta. Loimme tarkat laskelmat viiden golfauton kokoaikaisen latauksen kattavasta aurinkopaneelijärjestelmästä. Laskelmiemme mukaan tämä on mahdollista Suomen olosuhteissa noin 50 aurinkopaneelin ja sopivan akkujärjestelmän avulla.

Seuraavalla viikolla pohdimme viime esityssessiossa saamaamme palautetta ja tarkensimme työsuunnitelmaa sen mukaisesti. Haastattelimme vielä muutamaa golffaria, ja pohdimme heidän ajatuksiaan. Valmistauduimme huolellisesti viikon esityssessioon, josta saimme erinomaista palautetta. Meitä kiitettiin erityisesti konkreettisista tuloksista. Lisäksi perustimme projektillemme nettisivut, jotka esittelevät tarjoamaamme tuotetta.

Viikolla 11 julkaisimme visualisoidun ansaintamallimme, josta käy ilmi esimerkiksi toimittajamme, asiakkaamme ja tulonlähteemme. Myynnin osalta toimimme B2B-yrityksenä (business-to-business), mutta markkinoinnissa osittain myös B2C-periaatteella (business-to-consumer). Lisäksi julkaisimme Business Model Canvasin, josta selviää kumppanimme, toimintamme, avainresurssimme, kustannusrakenteemme, arvolupauksemme, asiakkaamme ja rahavirtamme.

Viikon 12 tärkeimpänä tuotoksena syntyi markkina- ja PESTEL-analyysit. PESTEL-analyysi on apumenetelmä, jolla selvitetään organisaation poliittista, taloudellista, yhteiskunnallista, teknologista, ekologista ja lainsäädännöllistä tilaa ja tulevaisuutta.

Posted by Aleksi Vartiainen

Suunnitelmat , Tilannekatsaus - Leave a comment

Ansaintamalli & Liiketoimintamallikanvaasi

Tänään kävimme aamulla Hani Tarabichin luennon jälkeen esittelemässä hänelle Business Model Canvasiamme (BMC) ja kysymässä siihen ideoita ja parannusehdotuksia. Molempia tuli ja näiden pohjalta uudistimme BMC:tämme. Pohdimme hiukan myös tarkemmnin ansaintamalliamme ja loimme pohdintojemme pohjalta kaavion Board of Innovation -työkalun avulla.

ANSAINTAMALLI

Ansaintamalli

Board of Innovation -työkalun avulla totetutettu visualisaatio ansaintamallista

Kutsutaan projektiamme tässä nimellä SolarGolf. SolarGolf suunnittelee räätälöityjä aurinkoenergiaan perustuvia ratkaisuja, ”The SolarGolf Expereiencejä” golfklubeille. Ansaintalogiikka on pohjimmiltaan varsin yksinkertainen. Asiakkaat maksavat kertamaksulla ratkaisun suunnittelusta, laitteiden hankinnasta ja implementoinnista sekä myöhemmin jatkuvampaan tapaan ylläpidosta ja huollosta.

Tärkeimpiin toimittajiin kuuluvat aurinkopaneelien valmistajat sekä akkujen myyjänä Tesla. Toimittajat myyvät meille laitteet, joita tarvitsemme ratkaisussamme. Tämän lisäksi SolarGolfilla on tiivis yhteistyö laitteiden asennuksesta ja ylläpidosta huolehtivan urakoitsijan kanssa. Urakoitsijoita ei ole kaavioon erikseen merkitty, vaan ne luetaan kuuluvaksi kahteen tavarantoimittajaan.

SolarGolf toimii myynnin osalta B2B-yrityksenä. Toimittajien lisäksi SolarGolf on tiiviisti yhteydessä golfklubien kanssa, jotka ovatkin yrityksen varsinaiset asiakkaat ja lopulta ainoa tulonlähde. Yritys myy klubeille aurinkoenergiaratkaisuja. Suomen valtio tukee aurinkoenergiaan liittyviä investointeja, joten klubi saa sieltä rahallista avustusta SolarGolfin tuotteiden ostamiseen. Vastineeksi valtio saa mainetta uusiutuvan energian tukemisesta.

Tarkalleen ottaen useimmat golfklubit ovat golfareiden omistamia osakeyhtiöitä. Täten SolarGolf toimii markkinoinnissa osittain B2C-periaatteella, vaikuttaen suoraan loppukäyttäjiin. Osakkeita omistavia golfareita yritetään vakuuttaa aurinkoenergian hyödyistä. Vakuuttunet golfarit sitten vaikuttavat osakkeenomistajina klubien investointipäätöksiin. Vastineeksi tästä he saavat statusta siitä, että he ovat omistajia ja aktiiveja vihreässä, teknologisesti edistyksellisessä golfklubissa.

BUSINESS MODEL CANVAS

BMC

SolarGolfin Business Model Canvas

SolarGolfin tärkempiä kumppaneita (Key Partners) ovat valtio uusiutuvan energian tukineen, laitevalmistajat sekä tukipalveluita tuottavat urakoitsijat.

Toimintaamme (Key Activities) kuuluu keskeisesti konsultointihenkinen palveluiden ja laitekokonaisuuksien räätälöinti asiakkaalle. Asiakkaat, golfklubit, ovat toimijoita itsekin. Tämän vuoksi toimintaamme on etupäässä B2B-myyntiä ja -markkinointia. Kanavamme (Channels) toimittaa tuotteemme asiakkaalle on selkeä: asiakaskohtainen tuotteen suunnittelu, järjestelmän toimitus ja asennus sekä sen ylläpito. Asiakassuhteemme (Customer Relationship) on hyvin kiinteä ja intiimi. Ankkuroimme asiakkaamme tarjoamalla aftersale-palveluita huolto- ja ylläpitotoiminnan muodossa. SolarGolf on aurinkopaneeliratkaisuissa kehityksen aallonharjalla ja tunnemme toimittamamme järjestelmät kaikkein parhaiten. Tämän vuoksi tulevaisuudessa järjestelmän mahdollisissa muutos- ja laajennustöissä asiakas valitsee erittäin todennäköisesti meidät.

Avainresurssimme (Key Resources) ovat, kuten jo edellisessä kohdassa vihjailtiin, asiantuntemuksemme aurinkoenergiassa ja golfklubien sekä golfareiden parissa toiminnassa. Aurinkoenergiaan liittyvä korkea brändiarvo vihreänä high tech -tuotteena on toinen tärkeä resurssi.

Solargolfin kustannusrakennetta (Cost Structure) leimaa kiinteiden kustannusten alhaisuus. Emme itse valmista, asenna emmekä huolla aurinkoenergiajärjestelmiä, vaan ne kaikki hoidetaan alihankkijoiden kautta. Varsinaiset omaan yritykseemme liittyvät kustannukset koostuvat lähinnä suunnittelu- ja hallintokuluista. Koska lähes kaikki kustannukset ovat muuttuvia, pystyy yrityksemme mukautumaan hyvin muuttuvaan toimintaympäristöön.

Arvolupauksemme (Value Proposition) on tarjota golfklubeille korkean statuksen ja arvostuksen saattelemia säästöjä energiakustannuksissa avaimet käteen -periaatteella, aiheuttamalla minimaalisen määrän (pään)vaivaa klubille. Toimimme klubin toiveet ja tarpeet edellä. Tuottemmee on täysin skaalautuva ja pystymme tarjoamaan mitä tahansa yhden aurinkopaneelin ja massiivisen keruukentän väliltä, asiakkaasta riippuen.

Vaikka asiakkaanamme (Customer Segments) onkin golfklubit, varsinainen loppukäyttäjä ovat golfarit. Asiakkaan ja loppukäyttäjän välillä vallitsee mielenkiintoinen kytkös, sillä loppukäyttäjät ovat usein samalla klubien omistajat. Tämä on yrityksellemme suuri mahdollisuus: jos saamme golfarit vakuutettua tuotteestamme, mikään ei enää voi tulla SolarGolfin ja asiakkaan väliin.

Rahavirrat (Revenue Streams) koostuvat asiakkaan maksamista kertaluontoisista toimitus- ja asennusmaksuista, sekä myöhemmin jatkuvammista tuki- ja ylläpitopalveluihin liittyvistä maksuista.

scipohina

Ansaintamallin ja kaavion suunnittelua. Huom! Kuvassa taulua koskeva kynä on älykynä, ei tussi

KOHTI TULEVAA

Jatkamme yhteistyö- ja asiakastahojemme kontaktointia. Myös ansaintamallimme vaatii vielä tarkennusta: kuinka käytännössä hoidamme ylläpito- ja huoltomaksujen kotiuttamisen SolarGolfille? Esimerkiksi onko ylläpitopalveluillamme jokin kiinteä vuosimaksu vai maksaako asiakas huollosta ja korjaustöistä erikseen aina kun niitä vaaditaan?

Posted by Sampsa Lehtiniemi

Suunnitelmat - Leave a comment

Esityssessio 3 ja päivitetty projektisuunnitelma

Tänään oli jälleen aika pitää esitys. Saimme hyvää ja inspiroivaa palautetta sekä muilta ryhmiltä että kurssihenkilökunnalta. Konkreettisuus, palautteeseen reagointi ja laskelmien olemassaolo olivat todella arvostettuja ja toivat sekä projektille että esitykselle kommenttien perusteella enemmän uskottavuutta. Annoimme myös ryhmälle 11 palautetta heidän projektistaan; heilläkin vaikutti olevan erittäin kiinnostava työ meneillään.

Jatkamme ensi viikolla business-mallin työstämistä ja aloitamme ansaintamallin visualisoinnin. Aiomme käyttää luennolla esitettyjä konsepteja hyväksi. Tulemme esittelemään proton golfklubeille, ja kysymme kuinka paljon he olisivat valmiita maksamaan tuotteesta. Vastauksia kyselyihin tulee jatkuvasti ja yritämme käyttää uusia ideoita hyväksi.

Aleksi sai tehtyä projektillemme hienot nettisivut, joita voimme käyttää tuotteen esittelyä varten. Saimme myös päivitettyä projektisuunnitelman ja lisäsimme aikatauluun Gantt-kaavion.

Päivitetty projektisuunnitelma

Lähtökohdat

Ryhmämme ratkaistavaksi annetun ongelman ydin on seuraava: voivatko golfkentät hyödyntää aurinkoenergiaa taloudellisesti kannattavalla tavalla siten, ettei pelikokemus kärsi? Tavoitteena ei ole luoda aurinkovoimalaa ja myydä sähköä eteenpäin, vaan käyttää aurinkoenergiaa erilaisissa golfkentän päivittäisissä tarpeissa. Lopullinen tuote voi olla aurinkolämpöä hyödyntävä tai sitten aurinkoenergiaa voidaan muuttaa sähköksi. Golfkentillä on runsaasti pinta-alaa, ja yleensä se on kovimmassa käytössä aurinkoisina päivinä, jolloin aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää eniten. Perinteinen ratkaisu olisi laittaa aurinkopaneelit golfklubin katolle ja tällä tavalla vähentää sähkölaskuja, haluamme keksiä kuitenkin jotain innovatiivisempaa.

Tämän hetken ideana on toimia aurinkoenergia konsulttina golfklubeille. Tarjoamme siis aurinkoenergiaan perustuvan palvelun, joka räätälöidään golfklubin tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Voisimme tarjota erilaisia latauspisteitä sähköllä kulkeville ajoneuvoille, tai lämmittää rakennuksia aurinkolämmöllä.

Asiakas ja loppukäyttäjä

Aurinkoenergiaa hyödyntävistä ratkaisuista ovat kiinnostuneet golfosakkeen omistajat sekä golfklubit. Näillä näkymin asiakaskunta painottuu klubeihin.
Varsinaiset loppukäyttäjät ovat golffarit, sillä klubit ja kentät ovat olemassa juuri heitä varten. Vihreitä arvoja kannattavat asiakkaat ovat myös potentiaalista kohderyhmää.

Golfklubit tarjoaisivat meidän suunnittelemamme aurinkoenergiaratkaisut varakkaammalle keskiluokalle, jotka ajelevat sähköautoilla, lataavat golfautojaan golfklubin latauspisteillä ja nauttivat kierroksen jälkeen lounaan klubitalolla.

Ongelman rajaus

Tutkimme miten aurinkoenergiaa yleensä käytetään erilaisissa ratkaisuissa. Ne jakautuvat pitkälti comfort- ja utility-kategorioihin. Comfort ratkaisut keskittyvät enemmän palvelun mukavuuden parantamisesta ja utility niiden käytettävyydestä. Me haluamme kehittää ratkaisuja, jotka yhdistävät molempia.

Ensisijainen tavoite on keskittyä kehittämään innovatiivisia ratkaisuja, jotka aiheuttavat kiinnostusta, pienentävät golfklubin kustannuksia, luovat viihdykettä ja parantavat imagollista arvoa. Emme keskity niin paljon tässä vaiheessa tekniseen toteutukseen, mutta aurinkoenergia teknologiaan on syytä tutustua. Haluamme luoda ratkaisun, joka luo hyvän käyttäjäkokemuksen, eikä ole perinteinen lisäsähkön tuotto.

Alustavien selvitysten mukaan aurinkopaneeleita käyttävän sähkön pientuottajan ei kannata myydä tuotettua sähköä ulkopuolelle ainakaan nykyisillä tariffeilla.

Tavoitteet

Projektin tavoitteena on luoda toimiva liiketoimintamalli ja selkeä aurinkoenergiaa hyödyntävä kokonaisuus, jota yllä mainituille asiakkaille voidaan myydä ja markkinoida. Saavuttaakseen lopullisen tuotteen, asetamme muutaman osatavoitteen. Osatavoitteet ovat liiketoiminnan toteutettavuus, tekniset tavoitteet ja mallin demoaminen. Näitä osatavoitteita voidaan pilkota lisää kuten kuvassa 1.

tavoitepuu

Kuva 1: Tavoitepuu

Lopputuote voi olla esimerkiksi tuotepaketti, joka sisältää aurinkopaneeleilla varustetun katoksen sekä golfautojen ja sähkökäyttöisten henkilöautojen latauspistokkeet. Kokonaisuuden havainnollistamiseksi demotilaisuuteen aiomme luoda kolmiulotteisen pienoismallin kehittämästämme tuotteesta. Ryhmämme luo upeat verkkosivut, jotka houkuttelevat potentiaalisia ostajia ja tarjoavat tietoa aurinkoenergian mahdollisuuksista.

Tiedonkeruu

Tuotteen kannalta tärkeintä olisi saada ymmärrys siitä miten golffarit ja golfklubit hyötyisivät eniten aurinkoenergiasta. Aiomme selvittää golfklubeilta niiden nykyisestä sähkönkulutuksesta ja kiinnostuksesta aurinkoenergiaratkaisuja kohtaan. Ryhmässä on monipuolista osaamista: golfinpelaajat ovat yhteydessä klubeihin ja selvittää viihtyisyyteen liittyviä asioita. Tuotantotalouden asiantuntijat voivat pohtia kannattavuuslaskelmia ja tehokkaita markkinointistrategioita. Ryhmän tutkimusorientoituneet jäsenet ovat yhteydessä yliopiston energia- ja aurinkopaneeliasiantuntijoihin. Kilpailutilannetta tutkimme vertaamalla olemassa oleviin ratkaisuihin.

Aikataulu

Projektin etenemisen vaiheet olemme listanneet kuvan 2. mukaisesti gantt-kaavioon. Olemme miettineet jokaiselle projektin vaiheelle mielestämme järkevän keston, jonka aikana se olisi tarkoitus saada valmiiksi. Olemme ottaneet huomioon kurssiin rajatun kokonaisajan ja opiskelijoiden odotetun panostuksen jokaista noppaa kohti, rakentaessa aikataulua. Pyrimme päivittämään kaaviota, jos emme jostain syystä pysyisi aikataulussa.

Kuva 2: SolarGolfin aikataulu

Kurssin aikana on jatkuvasti presiksiä ja palautettavia kirjallisia raportteja. Pyrimme aloittamaan niihin valmistautumiseen ajoissa kaavion mukaisesti. On tärkeää, että käytämme hyväksi kurssi henkilökuntaa, varsinkin ohjaajamme kanssa. Olemme päättäneet jakaa blogipostauksien vastuun viikoittain eri ryhmän jäsenille. Blogipostaus julkaistaan mahdollisimman pian yhteisen tapaamisen jälkeen. Tarkoituksena on, että kaikki ryhmän jäsenet olisivat mukana aina perjantain tapaamisissa. Workshopin jälkeen käymme ryhmänä lounaalla, jossa jatkamme ideointia ennen Energy Garagelle siirtymistä. Jaamme kaikille jonkinlaisen tehtävän seuraavaa tapaamista varten. Yritämme tavata alkuviikosta ryhmänä, ja pitää muutaman tunnin session, jossa käymme läpi mitä olemme saaneet tehtyä perjantain jälkeen.

Ryhmän kokoonpano

Tapaamme ryhmän kesken mahdollisimman usein, sillä parhaat ajatukset syntyvät yhteistuumin. Tapaamisissa pidämme aivoriihiä, joissa ideoita voi heitellä ja kommentoida nimellisestä työnjaosta riippumatta. Tapaamisissa myös tarkemmasta työnjaosta voidaan helposti sopia päivä- ja viikkokohtaisesti. Käytämme työnjaossa hyväksi sekä pääaineiden että kiinnostuksen osaamisalueista. Golffarit Aleksi, Tomi ja Markus tuovat tietämystä aidosta golfympäristöstä ja sen toiminnasta.

Tomi toimii ryhmän vetäjänä. Hänen tehtävänä on olla yhteydessä kurssihenkilökunnan ja ohjaajan kanssa. Tomi vastaa myös siitä, että kurssi etenee mallikkaasti.

Aleksi on yhteydessä golfklubeihin, vastaa graafisista mallinnuksesta ja brändimme rakentamisesta. Aleksi on myös mukana verkkosivustojen pystyttämisessä.

Sampsa on yhteydessä yliopiston henkilökuntaan ja aurinkoenergian asiantuntijoihin ja alustavasti vastaa pienoismallin rakentamisesta. Sampsa toimii niin sanotusti teknisenä asiantuntijana ja pystyy ratkomaan mahdollisia fysiikan laskelmia.

Marcos hoitaa laskelmat järjestelmän kustannustasosta ja sen kannattavuudesta. Marcos on myös verkkosivuprojektissa mukana.
Markus osallistuu fysikaalisiin ja taloudellisiin laskelmiin. Markus hoitaa myös markkinatutkimusta ja kantaa vastuun mahdollisista tuote hankinnoista.

Luethan myös aiemman postauksemme tältä viikolta.

Posted by Marcos Ryhänen Rodellas

Esityssessio , Työsuunnitelma - Leave a comment

Keskiviikon tapaaminen

Tapasimme viikon aikana ja valmistauduimme yhdessä perjantain esitykseen. Pohdimme erityisesti viime esityssessiossa saamaamme palautetta ja sen vaikutusta projektiimme. Tässä yhteydessä vaihdoimme myös tietoa golffareiden haastatteluista ja pohdimme, kuinka heiltä saamamme palaute suhtautuu suunnitelmiimme. Jatkamme yhä golffareiden haastatteluja, sillä olemme saaneet heiltä uusia ja projektin kannalta hyödyllisiä näkökulmia.

Projektimme etenee hyvää vauhtia ja tuotteemme kuvaus tarkentuu. Tarjoamme golfklubeille räätälöityjä ratkaisuja yksittäisten tuotteiden valmistuksen sijaan. Seuraavaksi aiomme olla yhteydessä johonkin suomalaiseen aurinkopaneelien maahantuojaan.

Päivitimme myös työsuunnitelman, koska se oli palautteen mukaan ”liian abstrakti”. Julkaisemme päivitetyn suunnitelman Gantt-kaavioineen pian!

425209867_111619

Työntäyteinen kuva suunnittelutuokiostamme. Ryhmämme viides jäsen on kameran takana.

Posted by Aleksi Vartiainen

Tilannekatsaus - Leave a comment

Edistystä

Alkusanat

Viime perjantain esitys onnistui hyvin. Esitys oli sujuva ja hyvin jäsennelty, ja kurssihenkilökunta vaikuttaa tyytyväiseltä projektin edistymiseen. Erityisesti he pitivät siitä, että olemme ottaneet aikaisin yhteyttä golfklubeihin.

Vastauksia golffareilta ja golfklubeilta

Näyttökuva 2017-03-30 kello 14.07.16 Näyttökuva 2017-03-30 kello 14.07.23 Näyttökuva 2017-03-30 kello 14.07.28 Näyttökuva 2017-03-30 kello 14.07.33

Haastattelimme viime viikolla useaa golffaria ja saimme lisää vastauksia eräältä golfklubilta. Haastatteluissa tuli ilmi, että pelaajat ovat erittäin kiinnostuneita vihreistä vaihtoehdoista. Jäsenet eivät ole kiinnostuneita maksamaan erillisiä lisämaksuja, mutta he olivat myöntyväisiä kohtuulliselle hinnanlisäykselle vuosittaiseen jäsenmaksuun. Lisämaksusta jäsenet voisivat esimerkiksi ladata sähköautojaan klubin aurinkopaneeleilla tuotetulla sähköllä. Saimme eräältä golfklubilta kuukausikohtaisen erittelyn sähkönkulutuksesta. Kesäisin kulutus oli oletetusti korkein. Suurin sähkösyöppö oli heidän arvionsa mukaan klubirakennuksen lämmitys. Tämä herätti tiimissämme ajatuksia siitä, kannattaisiko aurinkolämpöön perehtyä enemmän. Lisäksi sähköä kului esimerkiksi vesipumppuihin, osuuden ollessa noin 10 %.

Perjantain sessio

Tänään saimme Jannelta tärkeitä vinkkejä aurinkopaneeleista. Aurinkopaneeleille ei ole odotettavissa suuria teknologisia harppauksia, joten käyttöönoton lykkääminen ei liene kannattavaa. Esille tuli myös se, että mitä enemmän tuotetusta energiasta voi itse hyödyntää, sitä halvemmaksi se tulee.

Projektisuunnitelman mukaisesti olemme kuluneen viikon aikana alkaneet suunnitella liiketoimintamalliamme (alla). Saimme myös laskettua, minkälainen järjestelmä voisi mahdollistaa tehokkaasti viiden golfauton jatkuvan latauksen.

BMC

Kuva: liiketoimintamalli. Huomioithan myös päivitetyn BMC-mallimme.

Projekti on hyvällä mallilla. Olemme päättäneet, että tarjoamme aurinkoenergiaan perustuvia palveluja, jotka räätälöidään golfklubien tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Yhteistyöklubimme vaikuttaa olevan kiinnostunut projektistamme, ja aiomme olla heihin aktiivisesti yhteydessä ja kysellä mielipiteitä ajatuksistamme ja ratkaisuistamme.

Mitä teemme seuraavaksi?

Aloitimme tänään seuraavan esityksen valmistelua, ja jatkamme sen työstämistä ensi viikolla. Pyrimme päivittämään ja tarkentamaan projektisuunnitelmaa, kun projektin etenemisestä on tarkempaa tietoa. Ensi viikolla aloitamme myös projektimme nettisivujen tekemisen. Olemme yhteydessä erään golfklubin klubiravintolan pitäjään ja tarkennamme laskelmia golfklubin energiankulutuksen mukaisiksi. Toivomme myös saavamme lisää mielipiteitä golffareilta ja klubeilta.

Fun Fact of the Day

Kaikki maapallolle tulevan energian yhteenlaskettu määrä on 3,900,000 EJ (10^18 J) vuodessa. Se on 40000 kertaa enemmän, kuin Yhdysvaltojen vuosittainen kulutus ja 8000 kertaa koko maapallon kuluttama energia.

Posted by Marcos Ryhänen Rodellas

Esityssessio , Tilannekatsaus - Leave a comment

Tilannepäivitys: liiketoimintamallia ja markkinasegmenttiä etsimässä

Projektin alussa syntyneet ideat ovat yksi kerrallaan karsiutuneet pois ja nyt tuotteemme alkaa hahmottua. Tänään saimme esityksemme perusteella inspiroivaa palautetta, jonka avulla jatkamme eteenpäin. Koska emme voi tuottaa, myydä ja asentaa aurinkopaneeleita itse, meidän on parempi keskittyä aurinkoenergiaratkaisujen luomiseen. Tarjoamme siis aurinkoenergiaan perustuvan palvelun, joka räätälöidään golfklubin tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Tältä pohjalta on tarkoitus lähteä luomaan liiketoimintamallia seuraavan viikon aikana. Käytämme A. Osterwalderin Business Model Canvasia tähän tarkoitukseen.

Projektisuunnitelman mukaisesti olemme kuluneen viikon aikana pyrkineet selvittämään aurinkopaneelien hintatasoa ja golfkenttien sähkönkulutusta. Olemme saanet vastauksia vasta parilta golfklubilta, mutta alustavien laskelmien perusteella aurinkoenergialla tuotettu sähkö voisi säästää jopa kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Pyrimme saamaan lisää vastauksia, jotta voimme muodostaa laajemman kuvan Suomen golfklubeista. Golfklubien lisäksi aiomme haastatella itse golffareita heidän näkemyksistään ja kokemuksistaan; heidän mielipiteensä saattavat erota golfklubien näkemyksistä.

Perjantain kunniaksi pieni kevennys — esimerkki tehottomasta aurinkoenergiaratkaisusta: nämä aurinkopaneelit Aallon Energy Garagen sisätiloissa eivät tuota kovinkaan paljoa energiaa. Miksi ne ovat siellä? Siihen on varmaan joku hyvä selitys, mutta meidän tavoitteemme on sijoittaa paneelit sinne mihin aurinko paistaa. Hyvää viikonloppua!

20170224_124650

Aurinkopaneelit Energy Garagella

Posted by Tomi Suomela

Tilannekatsaus - Leave a comment

Työsuunnitelma

Lähtökohdat

Ryhmämme ratkaistavaksi annetun ongelman ydin on seuraava: voivatko golfkentät hyödyntää aurinkoenergiaa taloudellisesti kannattavalla tavalla siten, ettei pelikokemus kärsi? Golfkentillä on runsaasti pinta-alaa. Kentät ovat käytössä ja niiden läheisyydessä oleskelee eniten ihmisiä kaikkein aurinkoisimpina päivinä, jolloin myös aurinkopaneelit ovat tehokkaimmillaan.

Asiakas/loppukäyttäjä

Aurinkoenergiaa hyödyntävistä ratkaisuista ovat kiinnostuneet golfosakkeen omistajat sekä golfklubit. Näillä näkymin asiakaskunta painottunee klubeihin. Varsinaiset loppukäyttäjät ovat golffarit, sillä klubit ja kentät ovat olemassa juuri heitä varten.

Ongelman rajaus

Alustavien selvitysten mukaan aurinkopaneeleita käyttävän sähkön pientuottajan ei kannata myydä tuotettua sähköä ulkopuolelle ainakaan nykyisillä tariffeilla. Ensisijainen tavoite ei ole lisätä golfklubin myyntiä, vaan pienentää kustannuksia ja luoda viihdykkeellistä ja imagollista arvoa.

Tavoitteet

Projektin tavoitteena on luoda selkeä aurinkoenergiaa hyödyntävä kokonaisuus, jota yllä mainituille asiakkaille voidaan myydä ja markkinoida. Lopputuote voi olla esimerkiksi tuotepaketti, joka sisältää aurinkopaneeleilla varustetun katoksen sekä golfautojen ja sähkökäyttöisten henkilöautojen latauspistokkeet. Kokonaisuuden havainnollistamiseksi demotilaisuuteen aiomme luoda kolmiulotteisen pienoismallin kehittämästämme tuotteesta. Ryhmämme luo upeat verkkosivut, jotka houkuttelevat potentiaalisia ostajia ja tarjoavat tietoa aurinkoenergian mahdollisuuksista.

Tiedonkeruu

Aiomme selvittää golfklubeilta niiden nykyisestä sähkönkulutuksesta ja kiinnostuksesta aurinkoenergiaratkaisuja kohtaan. Ryhmässä on monipuolista osaamista: golfinpelaajat voivat olla yhteydessä klubeihin ja selvittää viihtyisyyteen liittyviä asioita. Tuotantotalouden asiantuntijat voivat pohtia kannattavuuslaskelmia ja tehokkaita markkinointistrategioita. Ryhmän tutkimusorientoituneet jäsenet voivat olla yhteydessä yliopiston energia- ja aurinkopaneeliasiantuntijoihin.

Aikataulu

Seuraavan viikon aikana selvitetään olemassa olevien aurinkopaneelien hintatasoa ja kenttien nykyisiä sähkönkulutustietoja. Tämän jälkeen selvitämme, mitä kehittämämme järjestelmäkokonaisuuden kustannustaso olisi, mukaan lukien mahdollinen hankintahinta ja takaisinmaksuaika.

Maaliskuun alkupuolella alamme selvittää myyntiä, markkinointia ja tuotteen houkuttelevuutta. Suunnitelmien tarkennuttua huhtikuussa alamme luoda konkreettisia malleja suunnitelmastamme ja tehdä mainoslehtisiä.

Ryhmän kokoonpano

Tomi Suomela toimii ryhmän vetäjänä.
Aleksi Vartiainen on yhteydessä golfklubeihin ja vastaa graafisista mallinnuksista.
Sampsa Lehtiniemi on yhteydessä yliopiston henkilökuntaan ja aurinkoenergian asiantuntijoihin ja alustavasti vastaa pienoismallin rakentamisesta.
Marcos laskee järjestelmän kustannustasoa ja sen takaisinmaksuaikaa.
Markus osallistuu fysikaalisiin ja taloudellisiin laskelmiin ja toimii tiedonkerääjänä.

Tietotekniikan opiskelijat Aleksi ja Marcos vastaavat projektin verkkosivuista.
Golffarit Aleksi, Tomi ja Markus tuovat tietämystä aidosta golfympäristöstä ja sen toiminnasta.

Tapaamme ryhmän kesken mahdollisimman usein, sillä parhaat ajatukset syntyvät yhteistuumin. Tapaamisissa pidämme aivoriihiä, joissa ideoita voi heitellä ja kommentoida nimellisestä työnjaosta riippumatta. Tapaamisissa myös tarkemmasta työnjaosta voidaan helposti sopia päivä- ja viikkokohtaisesti.

Posted by Aleksi Vartiainen

Työsuunnitelma - Leave a comment

Viikko #2

Mitä teimme tällä viikolla?

Tänä perjantaina tapasimme aiheemme yhteyshenkilön, tuotantotalouden laitoksen J. Karjalaisen. Saimme lisää ideoita ja jalostimme vanhoja.

Yksi potentiaalisista aurinkoenergian käyttökohteista on golfautojen lataus. Golfauton katolla voisi olla aurinkopaneeli, joka lataa auton akkua jatkuvasti. Tämänlaisia ratkaisuja on jo valmiiksi olemassa. Vaihtoehtoisesti golfautojen latauspisteet voisivat olla paneloidun katoksen alla. Tämän lisäksi myös golfkentän parkkipaikat voisivat olla aurinkopaneloitujen katosten alla, jolloin autot pysyisivät viileänä varjossa, ja sähköautojen omistajat voisivat ladata autoaan kierroksensa aikana.

Scamper-työkalulla ideoimme golfautojen latauskonseptia:

SC Korvaa, yhdistele: Korvaa tuotteen osa jollain toisella, yhdistele ideoita ja tuota siten uusia tuotteita
Yhdistetään tuulivoimala latausasemaan. Latausaseman tuottamaa sähköä voidaan käyttää esimerkiksi sähköauton lataamista varten.
A Muunna: Mitä tuotteen osia voi muuntaa ongelman poistamiseksi
Ongelma: Miksi kukaan lataisi sähköautojaan golfkentillä? Voivatko muut kuin golfarit hyötyä? Muunnos: Latausaseman sähkö myydään ulkopuolelle → sähköverkkoon.
M Muuta, vääristä: Muuta nykyistä tilannetta uuteen suuntaan
Mitä jos sähköautojen määrä lisääntyy? Mitä jos kaikki henkilöautot ovat tulevaisuudessa sähköautoja? Pelaajat tulevat kaukaa → autojen lataustarve.
P Käytä muualla: Miten nykyistä ratkaisua voisi käyttää muualla
Sähkö kulkee johtoja pitkin → sitä voidaan kuljettaa muualle. Golfkenttien ympärillä ja läheisyydessä lomakeskuksia ja -asuntoja yms toimintaa → sähköntarve.
E Poista: Kokeile poistaa tuotteen eri osia
Mitä jos koko latausasemaa ei olisi? Paneeleiden tuottama sähkö saadaan talteen ja voidaan johtaa muualle ilman asemaakin
R Järjestele uudelleen: Mitä tapahtuisi, jos prosessi toimisi väärinpäin
Aurinkosähkö → täyskäännös → sähkövalot kohti Aurinkoa: Voidaanko aurinkosähköä hyödyntää golfkentän valaistuksessa?

Aleksi loi kauniin havainnekuvan sunnittelemastamme konseptista:

Katos

Ensimmäinen prototyyppimme

Muita ideoita olivat muun muassa  aurinkolämmön hyödyntäminen käyttöveden lämmitykseen, aurinkosähköllä toimivien antureiden sijoittaminen kentälle, väylien alkuun sijoitettavat tulostaulut, sekä gps-paikannettava golfpallo.

Mitä teemme seuraavaksi?

Yritämme selvittää nykyistä aurinkopaneelien hintaluokkaa. Lisäksi olemme olleet yhteydessä eri golfklubeihin, jotta saisimme tietoa muun muassa klubien energiankulutuksesta. Näillä tiedoilla pystyisimme laskemaan, kuinka suuria investointeja aurinkovoiman käyttöönotto vaatisi. Todennäköisesti investoinnin takaisinmaksuaika tulee olemaan pitkä, joten on hyvä miettiä, mitä muuta lisäarvoa kuin taloudellista etua aurinkovoima voisi tuoda. Esimerkiksi kolmannen osapuolen sertifikaatit luontoystävällisistä toimintatavoista ovat mahdollisia. Vihreät arvot kuuluvat myös nykypäivän trendeihin.

Posted by Tomi Suomela

Tilannekatsaus - Leave a comment

Ensimmäinen tapaaminen

Tapasimme ensimmäistä kertaa ryhmän kanssa ja tutustuimme toisiimme. Totesimme nopeasti, että meillä on pääaineittain hyvin diversifioitu ryhmä: kaksi tietotekniikan ja yksi tuotantotalouden opiskelija sekä fyysikko ja systeemianalyytikko. Ryhmässämme on kolme golfia harrastavaa jäsentä ja yksi, joka on itse asentanut aurinkopaneeleja kotikäyttöön. Vaihtelevia ideoita jokaisesta näkökulmasta saadaan siis varmasti.

Tällä kokoonpanolla ideoita tulikin runsaasti. Lyhyessä ajassa ehdimmekin ideoida uusia aurinkoenergialla toimivia innovaatioita, kuten internetiin kytkettyä lyöntilaskentajärjestelmää väylillä, itseajavaa golfkärryä ja aloituspaikalla olevaa informaatiojärjestelmää, joka parantaa golffarin pelikokemusta tarjoamalla ajantasaisia kenttä- ja tuulitietoja.

Tämän lisäksi mietimme, kuinka aurinkovoimaa voitaisiin hyödyntää klubiympäristössä. Ideoitamme olivat muun muassa klubitalon katon vaihtaminen aurinkovoimaa tuottavaan kattopeltiin, aurinkopaneelien sijoittaminen golfautojen katoille sekä teiden ja parkkipaikan asfaltin vaihtaminen kestävään aurinkopaneeliin. Tämän lisäksi tutkimme mahdollisuutta vaihtaa kentänhoitokoneet sähköisiksi, mikä säästäisi luontoa sekä lisäisi pelaajien kokemusta äänettömyyden takia.

Trendejä analysoidessamme päädyimme siihen, että puhtaan ja uusiutuvan energian kysyntä jatkuu, ja golfin suosio lisääntyy tulevaisuudessa. Tämän lisäksi aurinkoenergian tehokkuus paranee, hinnat laskevat ja uusia innovaatioita syntyy jatkuvasti. Aloimme miettiä uusiutuvan energian roolia projektissamme sekä toteutusten hintaa ja realistisuutta. Tämän lisäksi pohdimme, miten pelaajat suhtautuisivat siihen, että kaikki mahdollinen tila kentällä täytettäisiin aurinkopaneeleilla, ja miten välttäisimme esteettisyyden katoamista.

Ennen seuraavaa ryhmätapaamista (ensi viikon perjantaita) otamme yhteyttä eri golfkenttiin ja kysymme muutaman kysymyksen energiakuultuksesta: ovatko kentät miettineet aurinkoenergian käyttöä ja onko aihepiiriin ylipäänsä kiinnostusta. Lisäksi pidämme kirjaa uusista ideoista, jotta voimme ryhmänä perjantaina keskustella asiasta. Olemme myös olleet yhteydessä projektin yhteyshenkilöömme ja sopineet tapaamisesta, jotta voimme käydä ideoita läpi hänen kanssaan ja tarvittaessa karsia niitä.

Kokoonpano

  • Opiskelutausta
  • Miksi tämä projekti?
  • Mitä odotat projektilta?
  • Oma rooli tiimin sisällä

Aleksi

Pääaine tietotekniikka, sivuaine informaatioverkostot. Valmistun kandidaatiksi tänä keväänä. Olen heiluttanut golfmailaa kaksivuotiaasta asti, jonka vuoksi projekti herätti kiinnostukseni. Olen myös tehnyt tutkimusta yliopistolla energiankulutukseen liittyen, joten aihe oli minulle luonnollinen valinta. Roolini projektissa on olla yhteydessä golfklubeihin ja vastata graafisesta mallinnuksesta ja brändimme rakentamisesta. Olen myös vastuussa sivustostamme (solargolf.info).

Marcos

Tietotekniikka, sivuaineena opiskelen tuotantotaloutta ja tarkoituksena olisi valmistua kesään mennessä. Vihreä energia on lähellä sydäntäni. Golfkenttien hyödyntäminen aurinkoenergian tuottajana vaikutti kiinnostavalta projektiaiheelta. Odotan projektin olevan kiinnostava. Ryhmätyöt ovat opettavaisia ja uusiin ihmiseen on aina hauska tutustua. Tulen hoitamaan laskelmia järjestelmän kustannustasoista. Pyrimme Aleksin kanssa hyödyntämään tietotekniikan osaamista nettisivujen pystytyksessä.

Markus

Pääaineena systeemianalyysi, sivuaineena tuotantotaloutta. Pelaan golfia kesäisin, nyt viides vuosi edessä. Olen kiertänyt paljon eri kenttiä Uudenmaan alueella, koska kotikenttä ei ole lähialueella, ja näin toivon tuovani paljon kokemusta golfkentistä ja klubeista. Tämän lisäksi vihreä energia ja kestävä kehitys on erittäin kiinnostavaa mielestäni, ja olen paljon seurannut aurinkoenergian kehitystä. Suunnitelmana on pitkään ollut oman aurinkopaneelin kokoaminen mökille, sivuprojektina. Odotan saavani enemmän tietoa aurinkoenergiasta ja yrittäjyydestä osana ryhmää. Tämän lisäksi tällainen poikkitieteellinen ryhmätyö on erittäin opettavainen SCI:n yhteisestä osaamisesta ja hyödyllinen uusien kontaktien luomisessa. Roolini projektissa on olla yhteydessä golffareihin ja osana laskelmien tekemisestä, erityisesti sähkötuotannon mallintamisesta.

Sampsa

Opiskelen kolmatta vuotta teknillistä fysiikka ja sivuaineena toimii tietotekniikka. Golfia en ole kuuna päivänä pelannut. Sen sijaan enegia-ala on lähellä sydäntä ja Aurinko on minusta lupaava tulevaisuden sähköntuottaja. Tämä yhdistettynä epätavalliseen sovellukseen, golfkenttiin, tekee tästä rojektista minulle mielekkään. Ryhmässä toimin lähinnä yleismiehenä ja tiedonetsijänä.

Tomi

Tuotantotalouden opiskelija, sivuaineena bioinformaatioteknologia. Sitten kun en enää osu liikkuvaan palloon (esim. koripallo ja squash), siirryn golfiin. Tällä hetkellä HCP on 46. Koska haluan elää pitkän ja hyvän elämän, minulle on tärkeää pitää planeetta kunnossa. Siispä tämä uusiutuvaan, puhtaaseen energiaan liittyvä projekti sopii minulle mainiosti.

Toimin ryhmän vetäjänä, eli huolehdin ryhmän tapaamisten järjestämisestä ja projektin etenemisestä. Lisäksi tehtäviini kuuluu myös esimerkiksi projektin liiketoimintamallin kehittäminen.

Posted by Markus Wilkman

Tilannekatsaus - Leave a comment

Hello world!

Tämä on blogimme ensimmäinen julkaisu!

Tomi

Golf

Posted by Tomi Suomela

Uncategorized - Leave a comment