Paikan henki ELÄÄ!

Ajatus virtaa ja kiteytyy

 

 

Kavin talla viikolla uudelleen vierailulla kohdealueella Sompasaaressa. Viime viikon aikana tyon idea ja lahestymistapa kehittyi selkeampaan suuntaan, ja talta pohjalta lahestyin kohdealuetta uudella tavalla. Olin paattanyt luoda interventioita, leikittavia ja leikillisia paikkoja ja objeteja, jotka muokkaisivat kavijan kokemusta ymparoivasta maisemasta ja sen ilmioista. Tavoitteena olisi luoda horjahtuksia, perspektiivin vaihdoksia, inspiraatiota ja oivalluksia. Maastokaynnilla etsin avoimin mielin ja sydamin paikalle erityisia elementteja ja tapoja nostaa niita esiin interventioiden avulla. Etsin yhtalailla inspiraatiota seka paikalla jo olemassaolevista rakenteista ja tiloista, etta Sompasaaren hienovaraisemmasta olemuksesta. Muutoksen pyorteessa ajelehtivan vanhan sataman rannoilla haahuillessani tunnustelin kaikin aistein paikan henkea.

 

Genius loci

 

Aina lasna, harvoin tietoisesti koettu – miten maaritella se tunne, jonka jokin paikka herattaa? Ensinnakin kokemus on subjektiivinen, ja toisaalta usein myos jaettu. Eri ihmiset kokevat paikan eri tavoin, ja silti monien arviot ja kokemukset osuvat yksiin. “Kiva paikka”, “Joo, maki tykkaan”. Mutta miksi? Ja miten? Kuinka pukea sanoiksi se tunne? Kuinka kasitella sita taiteessa? Maisema-arkkitehtuurissa? Sompasaari muuttuu. Kuinka sailyttaa se jokin, se kauneus ja elama joka sataman raunioissa humisee?

Isoisani oli yli 40 vuotta toissa nosturinkuljettajana Vuosaaressa, Kalasatamassa, Sompasaaressa. Talla hetkella han makaa teholla sydankohtauksen jaljilta. Jonain paivana jalleen yhden ihmisen muistot tasta paikasta katoavat. Mita jaa jaljelle? Mielestani kaunein asia kaupungissa on elama. Sukupolvi toisensa jalkeen elama tayttaa kadut, aukiot, puistot, rannat, ja rakennukset. Lapset leikkivat, kasvavat ja kokevat. Ajan jatkuvassa virrassa he lakkaavat olemasta lapsia, rakastuvat, sarkyvat, iloitsevat, epaonnistuvat, viisastuvat, kuolevat ja unohtuvat. Elama elamalta, tarina tarinalta ihmisten kokemukset, muistot, kohtaamiset ja koettelemukset imeytyvat kaupungin rakenteeseen. Taman vuoksi historialliset tilat huokuvat tunnetta. Paikan henki tayttyy ihmisten ajatuksista ja tunteista kasvaen ja voimistuen. Elama jattaa jaljen, kerta toisensa jalkeen, kunnes kylma katukivi hohkaa hiljaa muistaen kaikki askeleet.

 

Elama jattaa jaljen, kerta toisensa jalkeen, kunnes kylma katukivi hohkaa hiljaa muistaen kaikki askeleet.

 

Sompasaaresta voi yha loytaa tallaisia huokuvia paikkoja ja objekteja. Kiskot, kiinnitysjarjestelmat, rannalle raahatyt poijut, meren syomat raudankappaleet, ruoste. Kaiken taman paalla ja lomassa suikertelee paikan nykyinen kaytto epamaaraisine anarkistikahviloineen, raksaukkoineen ja teknoreiveineen. Paikka on paljon muutakin kuin historiaa. Paikan henki syntyy ensiksi luonnosta – paikan luonnonoloista ja -ilmioista. Taman paalle pinttyy historian tuoma huurteinen muistoelama, ja paallimmaisena, ohuena ja alati vaihtuvana kerroksena on tama hetki, ne elamat jotka vaikuttavat juuri nyt. Kuin alati paallemaalattava graffiti joka ei koskaan pysy ennallaan, kaupunki elaa ja kehittyy. Saa vaihtuu, syksy kaantyy talveen, ihmiset menevat ja tulevat, mutta juri nyt on juuri nain, ja se on ainoa oikea todellisuus. Millaisia todellisuuksia haluaisin Sompasaareen luoda? Tajunnanrajayttavan pohdinnan jalkeen palasin maanpinalle ja kehitin potentiaalisille interventioille kriteeriston. Toistaiseksi paadyin seuraaviin kolmeen kriteeriin.

 

Jokaisen intervention tulee:

  1. Kunnioittaa paikan henkea ja korostaa jotain paikalle intiimisti ominaista piirretta
  2. Kasitella tata erityispiirretta oivaltavalla ja innostavalla tavalla
  3. Luoda mahdollisuuksia leikkiin ja leikkisyyteen kaikille eri kayttajille

 

Interventiot voivat olla joko valiaikaisia tai pysyvia. Lahtokohtaisesti ne suunnitellaan kestaviksi eika niiden maksimi elinkaarta ole maaritetty.

Taman kriteeriston perusteella hylkasin joitain hyvia ideoita ja edistin toisia, kunnes paadyin kuuteen interventio konseptiin. Jokainen konsepti on paikkaan sidottu tilallinen interventio, jolla on onnistuessaan mahdollisuus tayttaa erinomaisesti asettamani kriteerit. Skissasin ottamanieni valokuvien paalle ajatuksia interventioiden luonteesta ja valmistelin esityksen maanantain ohjausta varten.