Tenttiviikon toimenpiteitä – Viikon 43 yhteenveto

Kiireinen tenttiviikko alkoi maanantaina tiimin tapaamisella. Tarkoituksena oli saada viikkotehtävä valmiiksi sekä valmistautua professori Timo Seppälän (digitaaliset operaatiot) tapaamiseen tiistaina. Viikkotehtävä valmistui ongelmitta, sillä varsinainen työ ja testaaminen oli tehty jo edellisellä viikolla. Sen jälkeen pohdimme puheenaiheita ja kysymyksiä professori Seppälälle.

Tapaaminen Seppälän kanssa oli hyvin antoisa. Kokonaisuudessaan hän ei nähnyt suurempia ongelmia konseptissamme, mutta ohjasti ajatteluamme uusille urille. Seppälällä oli paljon asiantuntemusta ja näkemyksiä alustataloudesta ja pienlogistiikasta. Erityisesti ruuan verkkomyyntiin liittyen hän mainitsi uudehkon tutkimuksen, josta saattaisi olla hyötyä myös oman konseptimme muotoilemisessa. Saimme lisäksi kuulla Aalto-yliopistossa tehdystä tutkimuksesta kuljetusvirtoihin liittyen.

Puhuessamme palvelumme soveltuvuudesta kivijalkakaupoille Seppälä huomautti, että palvelun integrointia kivijalkakaupan logistiikkaan kannattaa miettiä tarkkaan. Jos jo kertaalleen esillepantu tuote pakataan uudestaan laatikkoon toimitusta varten, henkilöstöresursseja menee hukkaan. Kivijalkaliikkeiden kohdalla ryhmän tuleekin kiinnittää huomiota konseptin implementoinnin yksityiskohtiin projektin edetessä. Kun PackPeople-toimitus saadaan muovattua kustannustehokkaaksi ja houkuttelevaksi tavaksi välittää tuotteita asiakkaille, osa kuljetuksen kustannuksista voitaisiin oikeutetusti kohdistaa lähettäjälle ja osa tuotteen tilaajalle. Seppälän mukaan kuluttajia totutetaan parhaillaan siihen, että verkko-ostokset toimitetaan kotioven sijasta noutopisteelle tai pakettiautomaattiin, ja kotiinkuljetukset ovatkin monesti resurssien haaskausta. Projektimme näkökulmasta tämä tieto puoltaa keskittymistä nimenomaan pakettiautomaattien väliseen liikenteeseen.

Professori Seppälän tapaamisessa nousi esille myös muita huomioita. Etenkin suuret kauppaketjut saattavat olla varsin tarkkoja asiakkuuksiensa omistamisesta, jolloin PackPeoplen brändin korostuminen asiakkaalle voi olla huono asia. Pieniä yrityksiä voisi siten olla helpompi lähestyä yhteistyön merkeissä. Toisaalta nykyteknologia mahdollistaa periaatteessa kauppiasportaan ohittamisen ja tuotteiden myynnin maahantuojilta tai valmistajilta suoraan kuluttajille etenkin ruokakaupan alalla. Päätimme kuitenkin olla laajentamatta projektimme laajutta tällaisten vaihtoehtojen tutkimiseen, sillä tärkeintä on saada logistiikkakonsepti toimimaan. Kuljetuksista kuljettajille maksettavat palkkiot voisivat keskustelumme mukaan olla varsin hyvin virtuaalisia pisteitä, kunhan ne ovat vaihdettavissa oikeaksi rahaksi jollain tapaa.

Saimme konseptiimme kommentteja myös aiheemme antajalta Elinkeinoelämän keskusliitosta. Hänen mukaansa konseptimme “vastaa täysin siihen lähtötilanteeseen [ongelmaan], näppärällä ja matalan kynnyksen helppokäyttöisellä sovelluksella”. Edelleen hän oli varma siitä, että idea tulee olemaan todellisuutta lähitulevaisuudessa. Sovellusta hän luonnehti helppokäyttöiseksi ja kuljettajille maksettavia korvauksia sellaisiksi, joilla kustantaisi jo bussilipun hinnan. Olemme siis saaneet konseptillemme eräänlaisen validoinnin kahdelta asiantuntijalta.

Päätimme siirtää kurssiassistentin tapaamisen seuraavalle viikolle johtuen tenttiviikon kiireistä. Samasta syystä myös ryhmän oma seuraava tapaaminen asetettiin viikon 44 maanantaille. Viikolla on syytä myös valmistella perjantain esitys ja ryhtyä työstämään seuraavan viikkotehtävän askareita.