Ratkaisun nykyinen tilanne
Ratkaisu voidaan jakaa kahteen eri osa-alueeseen:
Ensimmäinen on itse fyysinen tuote, bioluminesenssin avulla toimiva valonlähde. Lamppu koostuu vedellä täytettävästä ampullista jossa on kylmäkuivattuja bakteereja ja pidikkeestä/telineestä johon ampulli sijoitetaan. Ampulli vaihdetaan jokaisen käytön jälkeen. Kuvassa voidaan nähdä toimintaperiaate.

Toinen on palvelu, jossa tarjoamme valaistus ratkaisuja. Voimme esimerkiksi rakentaa tunnelmavalaistuksen johonkin festareilla. Vielä ei ole selvillä palvelun kokonaisvaltaisuusaste (pelkkä toimitus vs. +kokoamispalvelu) ja palvelun räätälöintiaste (voiko olla modulaarinen, vai täysin räätälöity design?). Näiden selvittäminen ja validointi tapahtuu itse tuotteen validoinnin jälkeen
Käyttäjätestaus
Käyttäjätestaus on jaettu kahteen osaan josta ensimmäinen on suoritettu.

Ensimmäisessä osassa kartoitetaan käyttäjien asenteita tuotteen käyttämää teknologiaa(Bioteknologia) kohtaan, samankaltaisten tuotteiden käyttöä, ihmisten tietoisuus bioluminesenssista, ja käyttäjien ideoita mahdollisiin käyttötarkoituksiin. Tulimme siihen tulokseen, että kvalitatiivinen haastattelu sopii käyttötarkoituksiimme.
Ensimmäisen osan datan perusteella voidaan tuotetta parantaa ja muokata ja tämän jälkeen on helpompi selvittää mitä mahdollisen palvelun ostaja haluaa/vaati itse fyysisen tuotteen lisäksi.
Haastattelu
Haastatteluissa käytimme seuraavia ydinkysymyksiä:(Ei siis välttämättä verbatim muuta sama perusidea kunhan saadaan aikaiseksi keskustelua.)
- Käytätkö kynttilöitä ja minkä takia
Kynttilöitä ei käytetä pääasiassa valaistukseen vaan johonkin muuhun. Voisiko tuotteemme myös toimia näihin käyttötarkoituksiin?
2.Onko ekologisuus sinulle tärkeää?
Miten kuluttajan kokema tuoteen ekologisuus vaikutta ostopäätökseen tai käyttöön. Voiko tästä olla meille hyötyä markkinoinnissa tai brändäyksessä?
- Miten suhtaudut bioteknologiaan?
Onko mahdollisilla käyttäjillä vahvoja ennakkoluuloja jotka voisivat vaikutta ostopäätökseen tai jopa johtaa toimenpiteisiin tuotettamme vastaan.
- Tiedätkö mitä bioluminesenssi on
Onko käyttämämme teknologia täysin tuntematon? Miten paljon siitä pitää kertoa jotta kuluttaja uskaltaa hankkia tuotteen.
- Luuletko, että valoa bioluminesenssilla tuottava koriste-esine voisi lisätä viihtyvyyttäsi? Kyseessä siis ei ole lamppu kuten me sen tunnemme, koska valaisuteho on n. 20 kertaa pienempi verrattuna 60 W hehkulampulla, mutta esimerkiksi ulkona pimeässä se pystyy valaista polun.
Kartoitetaan onko kuluttajalla tarvetta tällaiselle tuotteelle, mitä lisäarvoa hän kokee saavansa. Samalla annetaan kuva miten voimakkaasta valosta on kyse.
- Millaisiin tilanteisiin kokisit nämä koristevalaisimet sopivaksi?
Mihin tuotteitamme voidaan/halutaan käyttää? Voimme saada ideoita tai ehdotuksia joita emme itse ole keksineet.
Kysymysten alla on esitetty mitä tietoa arvioimme saavamme kysymyksistä.
Tulokset
Haastatteluiden perusteella (tot 9kpl) voidaan todeta seuraavat keskeiset asiat:
Nuoret henkilöt eivät käytä paljon kynttilöitä, ne koetaan vanhanaikaisiksi ja niiden vahtiminen aiheuttaa lisätyötä.
Kynttilöitä käytetään koska:
- Ne luovat tunnelmaa
- Ne tuoksuvat
- Ne rauhoittavat
- Eivät ole yhtä intensiivistä verrattuna sähkövaloon
Ekologisuus on ihmisille usein tärkeää, kunhan se ei rasita heitä liikaa. Rahaa ja aikaa arvostetaan useimmin enemmän kuin ekologisuutta. Esim ostetaan halpaa ei ekologista ruokaa kaupasta.
Bioteknologia koetaan hyödylliseksi ja useimmilla ei ollut mitään sitä vastaan. Osa suhtautui varauksella mutta piti hyvänä ideana kunhan kehitetään oikeaan suuntaan järkeviin käyttötarkoituksiin.
Suurin osa joka tiesi bioluminesenssista liitti sen eläimiin kuten tulikärpäsiin tai kiiltomatoihin
Suuri osa suhtautui tuotteeseen epäilevästi mutta joidenkin mielestä idea vaikutti kivalta.
Koettiin ongelmaksi:
- Kynttilät ovat helppokäyttöisempiä
- Valo on päällä myös silloin kun sitä ei tarvita
- Riittävä valaistus?
Koettiin positiiviseksi:
- mahdollinen koristevalo
- Ei kuluta sähköä
- ”Cool” idea
Mahdolliset käyttötarkoituksen
- Samoissa tilanteissa kun kynttilät (Ei silti korvaa kynttilöitä)
- Yövalo
- Taide
- ulkovalaistus + yleinen hämy- ja tunnevalaistus
- luontopolkujen, kesämökkien ja omakotitalojen pihojen valaisuun
- Joulukuusen tähti
- Kattolamppu
- Heijastin
- Tapahtumat
- Ravintolat
Johtopäätökset
Tuloksien perusteella tuotetta voitaisiin käyttää koristeluun ja asioiden merkkaamisen. Tästä syystä on erittäin tärkeää panostaa tuotteen muotoiluun ja esteettiseen arvoon, muoto, väri, materiaali jne… On myös mahdollista lisätä tuoksuja tuotteeseen.
Tuoteen pitää olla ainakin yhtä helppokäyttöinen kuin kynttilä, ja vahtimista ei voida vaatia.
Tuotteen ekologisuutta kannattaa painottaa, mutta tämä ei saisi vaikuttaa negatiivisesti käytettävyyteen.
Suomessa ei bioteknologia ole sinäänsä ongelma. Voi muodostua ongelmaksi muissa maissa.
Bioluminesenssi kytketään isompiin organismeihin eikä bakteereihin. Tämä voi johtaa siihen, että kuluttajan mielessä valoteho on heikompi kuin todellisuudessa. Tarvitaan siis markkinointia. Kuluttajat eivät myöskään välittömästi näe tuoteen heille tuottamaa lisäarvoa.
Tuotteelle on taattava riittävä valoteho. Tätä pitää tutkia lisää. Mikä on kuluttajan mielestä ”riittävä” valoteho tuotteen mahdollisissa käyttötarkoituksissa.
Käyttötarkoituksissa oli monta ideaa, missä tilan haltija ei välttämättä kykene/ehdi asetella tuotteitamme, mutta voisi silti käyttää sitä tunnelman luomiseksi. Esim. tapahtumat ja ravintolat. => Palvelullemme voisi löytyä kysyntää.
Posted by Henrik Nortamo