Esittelyssä: Engineering World Health ja Oddariya

Sairaalatyössä on päästy alkuun, joten ajattelin nyt hieman kertoa kahdesta tämän kesäohjelman takana olevasta järjestöstä.

Engineering World Health sai alkunsa viisi vuotta sitten Amerikassa, kun erään tutkimuksen tuloksena paljastui, että kehitysmaihin lahjoitetuista sairaalalaitteista vain 60% on toimivia ja viiden vuoden jälkeen määrä on enää pari prosenttia. Lisäksi sairaaloiden henkilökunta ei usein osaa käyttää lahjoitettuja laitteita, koska käyttöohjekirjat puuttuvat, eikä sairaaloissa ole laiteteknikoita laitteita korjaamaan. Tätä ongelmaa ratkomaan perustettiin Engineering World Health (EWH), joka luo kansainvälistä verkostoa lääketieteellisen tekniikan insinööreille ja kouluttaa heitä, edistääkseen terveydenhuoltoa kehitysmaissa. EWH järjestää kesä- ja talviohjelmia Afrikassa, Keski-Amerikassa sekä Keski- ja Kaakkois-Aasiassa. Kaksi vuotta sitten Tanskan teknillinen yliopisto aloitti yhteistyön EWH:n kanssa tarjoamalla aloituskurssin pohjoismaalaisille opiskelijoille sen sijaan, että kurssi tarvitsisi suorittaa (kalliimpana) EWH:n järjestämänä kohdemaassa.

Mongolia on yksi EWH:n yhdestätoista kohdemaasta, joka tuli mukaan kuvioihin Oddariya-hyväntekeväisyysjärjestön kautta. Oddariya on mongolialainen järjestö, joka perustettiin pari vuotta sitten edistämään kotimaan terveydenhuoltojärjestelmää. Tällä hetkellä Mongoliassa on hyvin yleistä, että vakavan sairauden, kuten syövän, kohdatessa hoitoon hakeudutaan ulkomaille Kiinaan tai Etelä-Koreaan. Ulkomainen vaihtoehto on tietenkin vain rikkaille ja Mongolian terveydenhoitojärjestelmä onkin erittäin epätasa-arvoistava köyhempiä ihmisiä kohtaan, joiden ainoa mahdollisuus on saada välttävän tasoista hoitoa julkisissa sairaaloissa. Oddariyan ovatkin perustaneet ne, joilla on oma henkilökohtainen kokemus kotimaansa riittämättömästä terveydenhuollosta.

Kun Oddariya sitten löysi Engineering World Healthin ei mennyt kauaakaan, kun saatiin uusi kesäohjelma käyntiin. EWH on valinnut kurssilaiset, järjestänyt koulutuksen ja hoitanut kaikki matkustamiseen liittyvät käytännön asiat. Oddariya on laajojen verkostojensa ansiosta valinnut kohdesairaalat ja isäntäperheet sekä järjestänyt niin mahdottomasti ohjelmaa, että jokainen osallistuja tuntee varmasti olonsa kotoisaksi vieraassa maassa.

Tutustumisreissulla yhdessä kesäohjelmaan osallistuvista sairaaloista.

Kaikkia kesäohjelman osapuolia yhdistää halu muuttaa terveydenhuoltojärjestelmä potilaslähtöisemmäksi ja edistää turvallisuutta sairaaloissa. Kesäohjelman näkökulmasta potilasturvallisuuden edistäminen voi olla vaikka hygienian parantaminen lisäämällä käsien desinfiointipisteitä tai keksimällä uusi käytäntö räjähdysherkkien happipullojen siirtelyyn. Olen itse päässyt todistamaan, kuinka suuri intohimo kaikilla on työskennellä tämän projektin parissa. Esimerkiksi sairaaloissa henkilökunta on ottanut meidät todella hyvin vastaan ja kiireisinäkin hetkinä heiltä löytyy aikaa vastata kysymyksiimme. Yksi suurimmista haasteista ennakoitiin olevan luottamuksen rakentaminen paikallisiin terveysalan ammattilaisiin, mutta huoli on osoittautunut turhaksi. Heti ensimmäisenä päivänä henkilökunta kertoi avoimesti rikkinäisistä laitteistaan ja viikon mittaan kaikennäköistä Neuvostoliiton aikaista ultraäänimasiinaa on tuotu toimistoomme.

Toisaalta mongolialaisissa sairaaloissa työskentelemisen haasteena on ollut sairaaloiden nykyaikaisuus ja varallisuus. Tanskassa suoritetun aloituskurssin aikana meitä valmisteltiin pääasiassa mekaanisiin ongelmiin, joita ilmenee vanhoissa sairaalalaitteissa. Mongolialaisissa sairaaloissa, tai ainakin niissä joissa me työskentelemme, laitteisto on melko uutta. Viat ovat usein tukkoisten letkujen sijaan ohjelmistoissa, joiden korjaamiseksi tarvitaan koodeja, tai korjauksiin vaaditaan erityisiä varaosia laitteiden valmistajilta. Henkilökunnalla on kuitenkin suuri luottamus osaamiseemme, joka toisaalta luo paineita, mutta toisaalta toimii kannustuksena.

Lyhyesti todeten on ollut hurjan mielenkiintoista päästä osaksi tähän kesäohjelmaan ja päästä näkemään, mitä kaikkea saamme aikaiseksi seuraavina viikkoina!

Team Mongolia: EWH:n ja Oddariyan johtajat, EWH:n kesäharkkarit sekä paikalliset vapaaehtoiset