Maisema-arkkitehti yrittäjänä

Maisema-arkkitehtiyrittäjät Johanna Ristimäki ja Pia Kuusiniemi vierailivat tunnilla kertomassa omasta urapolustaan yrittäjänä. Johanna työskentelee omassa 1-3 hengen toimistossaan, kun taas Pia pyörittää toisena osakkaana Suomen mittakaavassa suurempaa maisema-arkkitehtuurin suunnittelutoimistoa. Naiset vastailivat kurssilaisten heille etukäteen keksimiin kysymyksiin.

Luento, tai oikeastaan yrittäjien välinen keskustelu, oli mielenkiintoinen ja silmiä avaavaa kuultavaa maisema-arkkitehdin työn mahdollisuuksista suhteessa yrittäjyyteen. Yrittäjyys voisi olla itsellenikin työllistymisen vaihtoehto, mutta koen että tarvitsisin siihen vahvan esikuvan tai mentorin (sekä tietty rutkasti lisää alan työkokemusta).

Työpaikan mittakaavan eriävyydestä huolimatta Johannan ja Pian urapoluissa oli paljon yhteneväistä; Yrittäjäksi päädytty sattumalta ja suunnittelematta. Molemmilla naisilla on kuitenkin perhepiirissä yrittäjiä, joten ehkä lähiympäristön esimerkki on tarjonnut varteen otettavan vaihtoehdon yrittäjäksi ryhtymisestä; Ensimmäisiä toimeksiantoja varten on päädytty perustamaan oma yritys.

Keskustelua synnytti paljon yrittäjänä toimiminen ja kuulimme paljon yrittäjänä toimimiseen kuuluvista vaikeuksista ja vapauksista. Itselleni tärkeimpiä luennon anteja oli kuitenkin se Pian muistutus, että opinnoissa on ennen kaikkea tärkeintä oppia suunnittelemaan ja lopun oppii sitten työelämässä. Tämä kannustaa itseäni pitämään fokuksen olennaisissa asioissa, kun opinnoissani on jo pakostakin toinen silmä siellä työelämässä ja tieto lisää tuskaa siitä kaikesta, mistä ei tiedä vielä mitään.

Mieleen luennosta jäi myös ainakin näiden yrittäjien puheen rivien väleistä tulkittavissa oleva maisema-arkkitehtien välinen solidaarisuus ja reiluus. Se on myös itselleni tärkeää työelämässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *