Bloedel Reserve ja sen merkitys

art

the expression or application of human creative skill and imagination, typically in a visual form such as painting or sculpture, producing works to be appreciated primarily for their beauty or emotional power.

 

What is the true meaning of art?

Art, in its broadest sense, is a form of communication. It means whatever the artist intends it to mean, and this meaning is shaped by the materials, techniques, and forms it makes use of, as well as the ideas and feelings it creates in its viewers .

 

www.dictionary.com


”A container of emptiness”

 

Taiteen tarkoitus on välittää sanoma, jonka taiteilija haluaa teoksellaan kertoa. Taiteilija kommunikoi yleisölle tarinoita historiasta, paikastaan maailmassa, asenteista, politiikasta ja rakkaudesta. Teos suodattuu katsojan omien tunteiden ja kokemusten läpi luoden sille jälleen uuden tarinan ja kontekstin.

Teoksen ymmärtämiseksi ei ole ainoaa oikeaa tulkintaa, eikä kokemuksen millään muotoa tarvitse olla myönteinen tai kaunis: Taiteen tehtävä on myös siis kiistatta kyky herättää yleisössä tuntemuksia. Jotkin taideteokset onnistuvat kutsumaan massoja luokseen kerta toisensa jälkeen tulkitsemaan viestiään. Yksi niistä on Bloedel Reserve, Seattlen ulkopuolisella saarella sijaitseva puutarha.

Maisema-arkkitehti Richard Haagin suunnittelemaa Bloedel Reserveä on avautumisensa vuonna 1988 jälkeen tulkittu monella tavalla ja siitä on löydetty erilaisia merkityksiä. Filosofi Monroe Beardsleyn mukaan taideteoksen esteettinen arvo piilee sen “yhtenäisyydessä, kompleksisuudessa ja intensiivisyydessä”. Taiteilija Haag on onnistunut luomaan teoksen, jonka fyysinen olemus on rakennettu luonnonympäristö, eli puisto – ja joka on yhtenäinen, kompleksinen ja intensiivinen.

Yhtenäisyys

Bloedel Reserve on kokonaisuus, joka koostuu sarjasta puutarhoja ja niiden välisiä polkuja. Elizabeth K. Meyer tulkinnassaan näkee puiston rakenteessa toistuvan A-B-A-B kaavan, jossa vuorottelevat “rakennettu” ja “luonnollinen” ympäristö: Tasojen (A), sammalen (B), heijastuksen ja harkinnan puutarha (A) sekä lintujen suoja-alue (B). Meyer korostaa puiston merkitystä subliimin kokemuksen tuottajana; se on ymmärryksen ylittävä, esteettistä mielihyvää tuottava. Puisto tarjoaa elämyksen, jossa siirryttäessä puutarhasta toiseen maisema hämmästyttää mutta myös pelottaa.

Kompleksisuus

Anne Whinston Spirnin mukaan puistot kommunikoivat omaa tarinaansa ja symboloivat paikan teollisuushistoriaa, jossa ihminen on sekä käyttänyt että hyväksikäyttänyt luontoa. Hänen tulkinnassaan korostuvat kontrastit ja puutarhat ovat oksymoroneja:  sammalen puutarha muistuttaa katsojaa elämästä, mutta myös kuolemasta. Läsnä oleva jännite ei päästä kokijaa helpolla, ympäristö ole pelkkää kaunista ja soljuvaa harmoniaa. Puistossa myös synkät tarinat heräävät eloon ja kokemus vahvistuu.

Intensiivisyys

Patrick M. Condonin mukaan puistosta voi löytää zeniläisen sisäisen rauhan lähteen. Hänen tulkintansa mukaan puisto tarjoaa ennen kaikkea henkisen kokemuksen, kuin esteettisiä arvoja.

Hänen tulkintansa mukaan jokainen puisto on oma kokonaisuutensa ja pittoreski, kontrastinen yksilönsä. Myös Rebecca Krinken tulkinta Bloedel Reservestä korostaa kokemusta, jossa jätetään maailma taakse ja koetaan yhteys luontoon olemalla osa sitä. Heijastuksen puutarha puhdistaa ja tasojen puutarhassa henkistyy. Bloedel Reserve on Krinken mukaan meditatiivinen kokemus.

Bloedel Reserve

Lopuksi

Käyttämieni esimerkkien perusteella on tarpeetonta pohtia, onko maisema-arkkitehtuurin tulkitseminen taiteena oikein. Maisema-arkkitehtuuri ei ole taidetta tai tiedettä – se on molempia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *