Kurssin oppimistavoitteista

 

Mitä haluan oppia?

Haluan kurssin myötä kerätä itselleni sellaisen tietopankin, jonka perusteella pystyn tunnistamaan ja arvioimaan maisema-arkkitehtuurisia taideteoksia. Tämä tarkoittaa käytännössä riittävää asiantuntemusta, sitä että tunnen alan keskeisiä teoksia ja tunnetuimpia tekijöitä. Ymmärtääkseni alaa ja sen kontekstia paremmin on minun tunnettava myös mitä läheisillä aloilla tapahtuu.

Kurssin aikana tehtävät kirjoitustehtävät ja käytävät keskustelut tuntuvat jännittäviltä, sillä koen ettei minulla ole sellaisesta paljoa kokemusta. Pohdin mielessäni usein hyvinkin korkealentoisia ajatuksia, mutta olen tottunut pitämään ne pääasiallisesti omana tietonani. Olen kuitenkin opintojeni alettua pystynyt pitämään kaikenlaiset suorituspaineet ja liialliset itsekritiikin tunteet itseni ulkopuolella ja se tekee asetelmasta mielenkiintoisen.

Musiikkiopintojeni vuoksi tunteiden ja tunnelmien luominen on minulle tuttua eivätkä abstraktit asiat aiheuta hämmennystä; Shostakovichia vain soitetaan eri tavoin kuin Chopinia. Uskon tästä olevan hyötyä maisema-arkkitehtuurin taidemuodon ymmärtämisessä. Kaikelle ei aina löydy sanoja ja se on hyvä.

 

Konkretiaa oppimiseen

Haluan oppia lukemaan ja ymmärtämään kurssiin liittyviä tekstiaineistoja tuskastumatta ja turhautumatta. Se tapahtuu vain olemalla lukijalle, eli itselleni, armollinen, varaamalla lukemiselle riittävästi aikaa ja rauhaa sekä altistamalla itseäni laajasti kohteena oleville teoksille. Olen hidas lukija, joten aloitan teksteihin tutustumisen ajoissa ja arvioin tekstikohtaisesti kuinka suuren työn sen sisäistäminen vaatii. Lukujärjestyksessäni on tälle aikaa ja tekstien lukeminen tuo hyvää vastapainoa lukukauden muille kursseilleni. Yritän pysyä avoimena ja uteliaana, vaikka en kaikkea ymmärräkään.

Aion tutustu laajasti kuvahauin ja karttaohjelmia läpi käyden teksteissä mainittuihin taiteilijoihin ja teoksiin, sekä termistöön. Teen teksteissä mainituista asioista itselleni näkyviä, jotta ymmärrän asiat paremmin.

Ensimmäistä tekstiä lukiessani törmäsin heti aukkoon osaamisessani: taiteen tyylisuunnat. Olen todistetusti opiskellut ne moneen kertaan, mutta ne ovat selkeästi hallussa vain termeinä. Tuntuu epäselvältä mitä ne tarkoittavat maisema-arkkitehtuurin kontekstissa.

Tavoitteena on laatia itselleni henkilökohtaista sanakirjaa (ja ehkä kurssin edetessä myös jonkinlaista käsitteiden kartastoa) vieraalta tuntuvista termeistä. En kuitenkaan tee tästä kurssin missiota, vaan merkitsen ylös jos en ymmärrä jotain mielestäni oleellista asiaa ja käytän sanakirjaa asian kertaamiseen.

Carl Kylbergin maalaus ”Elonkorjuumaisema” on esillä Ateneumissa Hiljainen kauneus -näyttelyssä. Siinä yhdistyy näyttelyn teeman mukaisesti ”arjen kauneus ja yhteys luontoon”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *