Maisema-arkkitehti yrittäjänä

Olimme etukäteen pohtineet ja lähettäneet kysymyksiä maisema-arkkitehtiyrittäjille Johanna Ristimäelle ja Pia Kuusiniemelle. Johanna Ristimäki toimii pienyrittäjänä (Arkkitehtuuri- Ja Maisemasuunnittelu Nyman & Ristimäki Oy), kun taas Pia Kuusiniemi vetää Suomen suurinta maisema-arkkitehtitoimistoa (LOCI – maisema-arkkitehdit Oy). Vertailu antoi hyvän käsityksen eri kokoisten toimistojen toiminnasta ja edellytyksistä toimia suunnittelijana. 

Pian ja Johannan lähtökohdat yrittäjyydelle ovat olleet saman kaltaiset; kilpailuvoiton jälkeen on täytynyt lähteä tositoimiin ja se on johtanut kummankin yrittäjyyden maailmaan. Toinen yritys on kasvanut Suomen suurimmaksi ja toinen on menestyvä yhden naisen toimisto. Molemmat vaihtoehdot ovat ilmeisesti olleet mieluisia, eikä yrityksen päätavoitteena aina ole kasvaminen. 

Etenkin yksin toimiessa verkostoituminen on tärkeässä roolissa, jotta tarvittavan osaamisen voi tilata toisaalta. Myöskään isossa yrityksessä ei tietenkään kaikkeen pystytä, vaan myös he käyttävät alikonsultteja. Yksinyrittäjänä oma suunnittelunäkemys tulee varmasti enemmän esille, koska voimavaroja ei kulu johtamiseen. Toisaalta usein työn jäljen voisi kuvitella olevan parempaa, jos useampi ihminen on antanut oman panoksensa sen eteen ja ideoita on palloteltu yhdessä. 

Luento oli hyvin inspiroiva ja voimaannuttava. Yrittäjyydessä on varmasti haasteita etenkin alkumetreillä, mutta se voi olla myös hyvin palkitsevaa. Itse olen toiminut toiminimiyrittäjänä opiskelujen ohessa. Tällä hetkellä haluaisin tehdä kaikkea muuta, kuin pyörittää omaa yritystä, mutta myöhemmin uralla voisin kuvitella olevani kiinnostunut myös siitä vaihtoehdosta etenkin, jos saisin mukaan mukavia luotettavia kumppaneita.