Kaupunkitiloja lapsen silmin

Kurssin kolmannen viikon tehtävänä oli tutustua kahteen valitsemaansa alueeseen eläytyen lapsen maailmaan ja mielenkiinnonkohteisiin. Itse tutkin Kampin ja Jätkäsaaren alueita tavoitteenani tutkia erilaisia kaupunkiympäristöjä ja löytää paikkoja, joissa on tai voisi olla potentiaalia lapsen tai nuoren käyttäjän näkökulmasta. Tässä suhteessa Kamppi ja Jätkäsaari eroavat suuresti, sillä Kamppi on vanhempaa aluetta ja sen suunnittelussa on aikanaan ollut lähtökohtana rakentaa tiivistä kaupunkia sen kummemmin käyttäjäryhmiä miettimättä, kun taas Jätkäsaari kuuluu Helsingin uusimpiin alueisiin ja suunnittelussa ollaan pohdittu enemmän liikkumista ja oleskelua, myös lapsen ja nuoren näkökulmasta. Näin ollen Kampin alueelta on helpompi löytää leikin suhteen kehitettäviä alueita ja paikkoja.

Köydenpunojanpuisto on mielestäni hyvä esimerkki puistosta, jolla sijaintinsa kannalta olisi valtavasti potentiaalia, mutta nykyisellään ei juurikaan houkuttele sen kummemmin oleskelemaan, kuin leikkimäänkään. Puiston lännen puoleinen osa on aidattua leikkialuetta, jolle on harvakseltaa sijoitettu muutama leikkiväline ja hiekkalaatikko. Länsipäädyssä sijaitsee neliönmuotoinen nurmikenttä, jota kiertää kävelytie ja muutama penkki. Nurmialueen vieressä, puurivistön erottamana on kivituhkakaistale, joka on varmaankin ajateltu petankikentäksi. Leikkipuistossa on usein muutamia perheitä, mutta puiston länsipäädyssä en ole koskaan havainnut yhtäkään käyttäjää.

Toinen alue, jota mielelläni lähtisin kehittämään on Kaartin Lasaretin kortteli Hietalahden kauppahallin takana. Olen vieraillut sisäpihalla joskus taiteiden yönä. Tuolloin sisäpihalle oli loihdittu taianomainen maailma valotaideteoksilla ja ohjelmanumeroilla. Uskon, että korttelista voisi luoda kaikille kaupunkilaisille viihtyisän tilan, jossa voisivat yhdistyä kahviloiden palvelut, sekä kaikkia innostava leikin maailma. Kortteli ja rakennukset itsessään ovat mielenkiintoisia, mutta ne myös muodostavat turvallisen tuntuisen sisäpihan, jossa olisi tilaa erilaisille aktiviteeteille. Kiinteistö onkin tänä vuonna myyty HGR Property Partnersille, joka alkaa kehittämään korttelia toimitilakäyttöön ja tarkoituksena on avata myös sisäpihaa laajemmin kaupunkilaisten käyttöön. Toivottavasti suunnittelussa otetaan huomioon kaikki käyttäjäryhmät; myös lapset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *