VTT-vierailu

Kävimme 20.3 maanantaina vierailulla VTT:llä, Kim Eiroman vieraana. Kim tutkii tulostettua elektroniikkaa, ja erikoistuu lähinnä erilaisten tulostustekniikoiden mahdollisuuksiin.

Kävimme Kimin kanssa läpi ensin projektimme tavoitteet, ja saimme sovelluksestamme hieman palautetta ja kehitysehdotuksia. Kim ehdotti meidän panostavan oman ohjelmamme kanssa siihen, että sillä saadaan tuotettua valmis piiri näppärästi muutamaa muokkailtavaa kompnenttia käyttäen, ja jonka voisimme lopullisessa esityksessämme itse tulostaa ja demota hyväksikäyttäen painetun elektroniikan vahvuuksia, kuten tulosteen taipuisuutta, muokkautuvuutta ja myös näyttävää kuviointia. Hän myös näytti meille kuinka itse käyttää esimerkiksi vektorigrafiikkaan perustuvaa Inkscape-ohjelmaa painettavan kuvan luontiin ja tarkasteluun.

Tapaamisen pääasia oli kuitenkin oppia itse tulostusprosessista mahdollisimman paljon, sillä tähän asti meillä oli vain hyvin pintapuolinen käsitys siitä miten erilaiset muste ja paperi kombinaatiot suhtautuvat toisiinsa. Kim näytti meille hyvän kalvosarjan VTT:n alan tutkimuksesta, ja selitti samalla miten mikäkin asia tulostusprosessissa toimii. Kävimme tässä läpi eri mustetyypit, printtipäät, mustetipan irrotusmekaniikat ja kohdemateriaalit. Nämä avasivat meille hyvin paljon sitä, miksi oma tulosteemme näytti esim. reunoista karkealta. Tämä johtui todennäköisesti tulostimemme tapauksessa ehkä hieman arvaamattomastakin tulostusliikkeestä ja voisimme jatkossa koettaa kiinnittää sen toimintaan enemmän huomiota. Kävimme myös läpi miten erityyppiset musteet reagoivat sintrauksessa (lämmitysprosessissa), joka meitä varsinkin omassa muste+paperi kombinaatiossa mietitytti. Käytännössä, jos paperi- tai kalvomateriaali ei ole ennalta kemiallisesti käsitelty siten, että musteen partikkelit liittyvät pinnalla yhteen, tulee tuloste lämmittää, jotta metallipartikkelit näin pääsevät yhdistymään yhtenäiseksi johteeksi.

Lopulta pääsimme tutustumaan VTT:n tulostelaboratorioon, ja näkemään miltä teollisen tason tulostepäät näyttävät verratuna omaan kotiprintteriimme. Saimme Kimiltä mukaan myös muutamaa eri tyyppistä tulostekalvoa johon he ovat onnistuneesti tulostaneet, sekä ison kasan valokuvapaperia jolle tulostusta voisi myös yrittää.

Kokonaisuudessaan vierailu oli äärimmäisen hyödyllinen, sillä alan oikeasti hyvin tuntevia ihmisiä ei ole kovin paljoa, ja Kim osasi selittää asiat todella hyvin ja järkeenkäyvästi meille. Vaikkei painetun elektroniikan tieteellisellä puolella varsinaisesti ole suoraa hyötyä projektillemme, se kuitenkin lisäsi yleistietämystämme ja laajensi kokonaiskuvaa erilaisten materiaalien suhteen.

Seuraavana vuorossa on kalvojen ja papereiden johtavuustestausta, jossa koitamme myös sintrata tulosteitamme jotka eivät ole aiemmin johtaneet sähköä.

rsz_20170320_152454

VTT:n tulostinlaboratorio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *