Näkemyksiä opetusalan ammattilaisilta

Pääsimme sunnuntaina 19.3. haastattelemaan Tuorilan koulun rehtori Eija Hopeaa ja Askolan koulun opettaja Petri Hopeaa heidän näkemyksistään tuotteemme soveltuvuudesta nykyiseen peruskouluopetukseen. Molemmat kokivat projektimme kiinnostavaksi, mutta erityisesti Eija Hopea oli huolissaan pienten koulujen varallisuuden riittävyydestä tuotteemme hankkimiseksi. Hänen mielestään olisi hyvä, jos kunnan koulut voisivat keskenään varata tulostinta käyttöönsä tarpeen mukaan, koska jokaisella koululla ei ole varaa investoida omaan tulostimeen.

Petri Hopea taas ilmaisi, että elektronisten piirien suunnitteleminen itse ei ole pelkästään peruskoulun oppilaille liian vaativaa, vaan myös useimmille opettajille. Lisäksi hänen mukaansa elektroniikan opetus kuuluu nykyisessä peruskoulun opetussuunnitelmassa lähinnä vapaavalintaisiin teknisen työn opintoihin. Petri Hopea ehdotti, että sen sijaan että oppilaat suunnittelisivat piirit alusta alkaen itse, ohjelmistomme tarjoaisi erilaisia valmiita piirejä, joita oppilaat voisivat tulostaa ja liittää niihin tarvittavat komponentit itse. Näin voitaisiin korvata nykyisin käytössä olevat hintavat ja kiinteärakenteiset elektroniikan rakennussarjat jolloin oppilaat saisivat enemmän valinnanvapautta itse rakentamiensa piirien kanssa. Toimiakseen tämä edellyttäisi, että tulostetun piirin ja tarvittavien komponenttien yhteiskustannus olisi korkeintaan yhtä korkea kuin vastaavanlaisen piirin rakennussarjan hinta.

Esimerkki kouluissa käytetystä rakennussarja